BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
SAĞLIK

Hemşirelerin mesai ücreti zamlandı mı?

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin mesai ücretlerinin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı...

Türk Sağlık Sen Erzurum Şube Başkanı Kenan Karaçam, kamu hastanelerinde çalışan hemşirelerin mesai ücretlerinde iyileştirilme yapılmasını istedi. Karaçam, hemşirelerin yoğun iş yükü ve mesai altında ezildiğini dile getirerek, "Hemşireler hak ettikleri mesai ücretlerini almalıdır. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nın duyarlığını bekliyoruz." dedi.

Sağlık Sen Şube Başkanı Kenan Karaçam, sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Karaçam, sağlık çalışanlarının hak ettiği nöbet ücretini alamadığından şikayetçi oldu. Karaçam, kamu hastanelerindeki hemşire yetersizliğinden dolayı tutulan fazla nöbetlerin çileye dönüştüğünü ifade etti.

Kamuda çalışan bir hemşirenin gece, acil servis ve hafta sonu nöbetleri nedeniyle sosyal hayatını sıfıra indiğini ve bununda ekonomik karşılığının alınamamasının memnuniyetsizliğe neden olduğunu belirten Karaçam, "Sağlık çalışanlarının yüzde 90’ı nöbet tutmak istemiyor. Sağlık çalışanları için büyük bir sorun haline gelen nöbetlerin temel nedeni çalışan yetersizliğidir. Yeterli çalışanın olmaması nedeniyle çözülemeyen nöbet sistemi ile çalışanlar 'Mesai-Nöbet-İcab' denklemi ile karşı karşıyadır. Bu durum sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte, çalışanın memnuniyetsizliğini arttırmakta ve iş verimini düşürmektedir. Sağlık çalışanları böylesine bir fedakârlıkta bulunurken, ne yazık ki komik nöbet ücretlerine mahkumiyet devam etmektedir." dedi.

Hükümetten sağlık çalışanları için makul bir ücret talebinde bulunduklarını veya bunun kabul edilmesini arzuladıklarına değinen Sağlık Sen Şube Başkanı Karaçam, şöyle konuştu: Siyasi iradeden ve bakanlığımızdan talebimiz karşılanamaz bir ücret değildir. Her sağlık çalışanının mesai saati başına almış olduğu ücreti nöbet ücreti olarak talep ediyoruz. Örnek vermek gerekirse toplam aylık aldığı ücret 2 bin lira olan hemşirenin aylık 160 saat mesai yaptığı göz önünde bulundurulduğunda bir saatlik mesai ücreti 12.5 TL'dir. Ayrıca performansa dayalı bir sistem içinde mesai saatlerinin dışında kuruma hizmet veren çalışanların nöbetlerinin döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır. Aylık 160 saatlik mesai saati dışında nöbet tutmak sureti ile fazla çalışılan süreler döner sermaye ek ödemesine yansıtılmalıdır."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR