BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
SAĞLIK

Hekim olmak zorlaştı, özlük haklar belirsizleşt!

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle kutlama programı düzenleyen Samsun Tabip Odası'nın etkinliğinde hekimlerin sorunları ve talepleri de gündeme geldi.

Samsun Tabip Odası Başkanı Yard. Doç. Dr. Mithat Günaydın, Türkiye'de hekim olarak çalışmanın zorlaştığını söyledi. Günaydın, bu zorlukların hekimlerin çalışma şartları, özlük hakları ve belirsizliklerden kaynaklandığını kaydetti. 

Samsun Tabip Odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle kutlama programı düzenlendi. 
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki programda sağlık alanında yaşanan sorunlar dile getirildi. Hekimlerin özlük hakları, çalışma şartları ve sağlık politikalarındaki belirsizliklere dikkat çekildi. Doktorlara ve sağlık çalışanlara yönelik artan saldırılara da tepki gösterilen programda, hekimlerin, hastasını iyileştirmek için gösterdiği özverinin kıymetinin bilinmediğinin altı çizildi.

Programda konuşan Samsun Tabip Odası Başkanı Yard. Doç. Dr. Mithat Günaydın, tüm hekimlerin sorunlarını ortaya koyan çalıştaylar düzenlediklerini belirterek, sonuç bildirgelerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na ilettiklerini belirtti. Bakan Müezzinoğlu'ndan 14 Mart 2013'ü hekimler için milat ilan etmesini isteyen Yard. Doç. Dr. Günaydın, kendisine güvenilen, maddi-manevi kaygıları olmayan, mesleğinde kaliteli hizmet vermek için önündeki engellerin yok edildiği hekimler görmeyi dilediklerini belirtti. 

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu ise sağlıkta sorunların bitmeyeceğini ancak son yıllarda sağlıkta ciddi gelişmeler yaşandığının altını çizdi. Tam Gün Yasası'nın ortaya çıkardığı sorunların çözülmesi temennisinde bulunan Prof. Dr. Şahinoğlu, hekim açığının giderilmesi için çok sayıda tıp fakültesi açılmasının ise doğru olmadığını vurguladı. 

Hekimlerin hastaya dokunmakta çekinir hale geldiğini söyleyen OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan da “Hekimler, filimden hasta tedavi eden, ameliyat yapan teknisyenler haline geliyor. Performans sistemi, hekimleri çok fazla yorar oldu. Korku tıp fakültelerinin artmasıyla hekim sayısının artacak olması değil. Niteliksiz hekim sayısının artmasıdır. Bunun yanında Avrupa ortalamasının çok üstünde sağlık hizmeti alıyoruz. Dünyada en çok sağlık kurumuna ulaşan milletiz. Antibiyotiklerin üzerine gidilmesi lazım. Bunların ihtiyaç dışında zarar olduğu, hastaya radyasyon verdiği biliniyor. Hekim antibiyotikten mümkün olduğunca kaçınmalıdır.” şeklinde konuştu. 

Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ise sağlıkta önemli gelişim ve değişimler yaşandığına değindi. 'Sağlık Kenti Samsun' imajının içinin günden güne doldurulduğunu söyleyen Vali Aksoy, hekimlere yönelik saldırıların da kabul edilemeyeceğini belirterek, bu tür olayların yaşanmadığı tıp bayramları diledi. 

Törende mesleğinde 30, 40, 55 ve 60 yılını doldurmuş 29 hekime plaket verildi. 30 yıllık hekim olan OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ile eşi Dr. Ayşe Akan'a plaketlerini Samsun Valisi Hüseyin Aksoy takdim etti. Program, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle sona erdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR