BIST 10.689
DOLAR 32,20
EURO 35,00
ALTIN 2.513,98
GÜNCEL

HDP'li 2 bakan istifa etti! İşte ilk açıklama

Seçim Hükümeti'nde yer alan HDP'li Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan istifa etti. Başbakan Davutoğlu istifaları kabul etti.

HDP'li Bakanlar Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca görevinden istifa etti.

HDP'den yapılan açıklamada, Geçici Bakanlar Kurulu'nda görev alan Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan'ın bakanlık görevlerinden istifa ettiği, Konca ve Doğan'ın parti genel merkezinde basın toplantısı düzenleyecekleri bildirildi.

BAŞBAKANLIK BASIN MERKEZİ'NDEN İSTİFALARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklama şöyle; "Bakanlar Kurulu Toplantısı sırasında Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ve Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan Bakanlar Kurulu üyeliğinden istifalarını Başbakan Davutoğlu'na sunmuşlardır. Başbakan Davutoğlu, istifaları kabul etmiştir. Başbakan Davutoğlu, anayasal zorunluluk gereği oluşturulan seçim hükümetinde yer almaları sebebiyle teşekkür etmiş ve hükümete katılmak kadar ayrılmanın da kendi kararları olduğunu ifade etmiştir. İlgili bakanlıklar için en kısa sürede yeni görevlendirmeler yapılacaktır."

HDP'Lİ 2 BAKAN İSTİFANIN NEDENİNİ AÇIKLADI 

İşte o bakanların açıklamalarından satırbaşları;

Ali Haydar Konca şunları söyledi:

"Hepinizi sevgiyle saygıyla selamlıyorum. Bildiğiniz gibi Türkiye'de seçim sonrası tabloda koalisyon oluşturulamaması, ya da oluşmaması sonucu anayasa'ya göre geçici hükümeti kurulmasına yol açmış oldu. Biz de HDP'nin vekilleri olarak seçilmiş iki bakan sıfatıyla görev aldık. Bir süredir görevi yürütmeye çalışıyorduk. Ancak fiilen görevi yürütmedeki olumsuzluklar nedeniyle bugün istifa etmiş bulunuyoruz. İstifa gerekçelerimizi açıklamak üzere bu toplantıyı düzenledik.

Bilindiği gibi 13 yıldır ülkeyi tek başına yöneten AKP iktidarı, Türkiye'nin tüm sandıklarında tüm halklarımızdan tarihi bir ders almıştır. Tüm stratejisini HDP'yi barajın altında bırakmayı hedefleyen Saray ve AKP unutmayacakları bir hezimetle karşılaşmışlardır. HDP'nin tarihi bir başarı kazanması, 258 sandalyeyle karşılaşmaları Türkiye siyasi tarihinde yeni bir kapının aralandığını açıldığını ortaya koymuştur.

Halklarımız, TBMM çatısı altında tüm sorunların çözülmesi görev ve sorumluluğunu tanımlamıştır. Bu mesajların hayata geçmesi, koalisyon hükümetinin kurulması seçimlerle birlikte zorunlu bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır. Ne yazık ki bugüne kadar demokrasi sandık olarak tanımlayan, Saray ve talimatlandırdığı AKP, 8 Haziran'dan itibaren 7 Haziran seçim sonuçlarına karşı bir savaş ve darbe konseptini devreye koymuşlardır.

Çözüm masası tamamen devrilmiş, 90'lıu yılları aşan sıkı yönetim dönemlerini aratan savaş konsepti maalesef devreye konmuştur. Ülkemiz ve halklarımız, polis asker gerilla genç çocuk ayrımı yapmaksızın, her gün onlarca yurttaşımızın yaşamın yitirdiği kanlı girdaba Saray ve AKP eliyle itilmiştir. Diğer taraftan hükümet kurma sürecinde kurulan koalisyon masası da Saray tarafından talimatlandırılmış Başbakan ve AKP eliyle oylama zemini olarak kullanılmış, tüm formülasyonlar bir teatral sahnenin ötesine geçmemiştir. 38 gün boyunca koalisyon görüşmelerinin yürütüldüğü Kılıçdaroğlu bile, AKP'nin kendilerine koalisyon arayışıyla gelmediğini belirtmiştir.

Yani özet olarak Saray ve talimatlandırılmış başbakan eliyle, çözüm masasından sonra koalisyon masası da deyim yerindeyse yerle bir edilmiştir. Öte yandan seçim öncesinde başlayarak, Saray ve talimatlandırılmış AKP, seçim sonrasında da açık bir şekilde anayasal ihlaller yaparak defalarca suç işlemişlerdir. Yasal sürenin bitimine bir hafta kalmasına rağmen, CHP genel başkanına hükümet kurma görevinin verilmemesi, seçim hükümeti kurulurken de tarafsızlık ilkelerinin hiçe sayılması sadece iki örnek olarak gösterilebilir.

Tüm bu yasal ve anayasal suçları tek tek detaylandırmaya gerek durmuyoruz. Erdoğan'ın, fiili olarak rejimi değiştirdiğini söylemesi, yeni anayasal düzenleme istemesi bile darbe konseptinin geldiği aşamayı açık şekilde göstermiştir. Darbe konseptini, Lice, Silvan, Diyarbakır, Hakkari, Silopi, Cizre, Dersim başta olmak üzere tüm halklarımız ve dünya kamuoyu yakından görmüştür. Saray ve AKP'nin tüm bu uygulamalarına içerden ve dışardan tepkiler yükselmiştir."

KÜLTÜR BAKANI 'İSTİFA ETMELİLER' DEMİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, HDP'li bakanların Cizre'ye gitmek istemelerinin ardından açıklama yapmıştı.

Topçu "Meclis’te yemin etmiş insanlardır, bu yeminin gereğini yapmaları gerekir. Bu yeminle alakalı sıkıntıları varsa derhal azledilmeleri gerekir. Eğer bu görev onları rahatsız ediyorsa, bence kendilerinin inandıkları şeylere göre bir ahlakları varsa derhal istifa etmeliler veya azledilmeliler." demişti.

Başbakan Davutoğlu, geçici seçim hükümeti için HDP'den Levent Tüzel, Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca'ya bakanlık teklifinde bulunmuştu. Levent Tüzel, teklifi reddetmiş, Doğan ve Konca ise kabul etmişti.

Başbakan CHP’den Deniz Baykal, Erdoğan Toprak, Gülsün Bilgehan, İlhan Kesici, Tekin Bingöl, MHP’den Tuğrul Türkeş, Kenan Tanrıkulu ve Meral Akşener'e de bakanlık teklifinde bulunmuştu.Türkeş teklife 'evet' derken CHP ve MHP'den diğer isimler 'hayır' demişti.

ALİ HAYDAR KONCA KİMDİR?

Halkların Demokratik Partisi Kocaeli Milletvekili Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1970-1971 mezunu olan Konca, 1972 yılında kaymakamlık sınavını kazanarak Elazığ Maiyet Memurluğuna başladı. "İl mahalli idareler planlaması üzerine düşünceler" tezinin kabul edilmesi ve Türkiye-Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü kursundan ve yeterlilik sınavından sonra bazı ilçelerde kaymakamlık yaptı. 1980 sonrasında görevden alınan Konca, 2 ay aradan sonra Trabzon Sürmene'de tekrar kaymakamlık görevine döndü.

Bir süre sonra Kocaeli Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğüne atanan ardından da bu görevinden istifa eden Konca, serbest avukatlık yapmaya başladı. Bu süreçte Kocaeli İnsan Hakları Derneği yönetim kurulu üyeliği ve bir dönem de başkanlığını yapan Konca, 1989 seçimlerinde SHP'den belediye meclis üyesi seçildi. Daha sonra bu görevinden de istifa eden Konca, halen Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Kocaeli Vartolular Derneği üyesi ve Kocaeli Tabip Odası Onur üyesidir.

Davutoğlu'nun seçim hükümetinde bakanlık teklifini kabul eden HDP'li Ali Haydar Konca, Avrupa Birliği Bakanlığı'ndan istifa etti.

MÜSLÜM DOĞAN KİMDİR?

Sivas Divriği doğumlu. Evli ve bir çocuk babasıdır. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Şehir Plancılığı Bölümünde yüksek lisans yaptı. Uzun yıllar SGK'da şube müdürlüğü ve daire başkan vekilliği yaptıktan sonra 2012 de emekli oldu.

HDP'nin kuruluşunda yer aldı ve ilk dönem MYK üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası GYK üyeliği, Divriği Derneği Başkanlığı ve Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Alevilik konusunda ve mesleki nitelikte çok sayıda yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

2015 Genel Seçimleri HDP 25. Dönem milletvekilidir. Davutoğlu'nun seçim hükümetinde bakanlık teklifini kabul eden HDP'li Müslüm Doğan, Kalkınma Bakanlığı'ndan istifa etti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR