BIST 10.561
DOLAR 32,27
EURO 35,03
ALTIN 2.479,54
MEMUR

Hangi memurlara ilave bir derece veriliyor?

Devlet memurluğuna girişte okunan lisans bölümü memurların derecelerini etkiliyor. Peki hangi lisansı bitirenlere ilave bir derece verilir?

Sağlık bilimleri lisansiyeri sayılanlar, eğitim durumları itibariyle memuriyete giriş derece/kademelerine 1 derece ilave edilerek memuriyete alınmakta, memur iken bu kapsamda bir eğitim tamamlayanlar da ilave 1 dereceden yararlanırlar.

Ancak, bir lisans programını tamamlayanların “sağlık bilimleri lisansiyeri” sayılıp sayılmayacakları konusunda uygulamada tereddüt olabiliyor.

SAĞLIK LİSANSİYERİ SAYILANLARA 1 DERECE

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A/5 maddesinde; 4 yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (hayvan sağlığı dahil) ile biyolog unvanına sahip akademik personelin giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden memuriyete alınacakları hüküm altına alınmıştır.

Bu hükme göre, sağlık bilimleri lisansiyeri sayılanlar, hangi hizmet sınıfında ve hangi unvanlı kadroda görev alırlarsa alsınlar, 4 yıl süreli lisans mezunlarının memuriyete giriş seviyesine göre 1 derece ileriden memuriyete başlatılmaktadırlar. Ayrıca, bu kapsamda ilave dereceden yararlanmamış olan memurlar, memuriyetleri sırasında sağlık bilimleri lisansiyeri sayılmalarını gerektirecek bir eğitim tamamladıklarında ilave 1 dereceden yararlanabiliyorlar. Burada önemli olan husus, yapılan lisans eğitiminin “sağlık bilimleri lisansiyeri” sıfatını kazandırıp kazandırmayacağıdır.

SAĞLIK LİSANSİYERİ SAYILMAYI SAĞLAYAN EĞİTİMLER

657 sayılı Kanunun 36/G maddesinde; “Bu maddede sayılan sınıfların ve fıkraların kapsamının tayininde, benzeri veya eşdeğer öğrenim veya hizmetler; ilgili Bakanlık veya kuruluşun teklifi üzerine alakalı öğretim kurumu ile Milli Eğitim Bakanlığının muadelet tevsiki ve Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının mütalaası alınarak Bakanlar Kurulunca tespit olunur.” denilmiştir.

Öte yandan, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43/b maddesinde; “Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim - öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir…”denilerek, hangi bölüm mezunlarının sağlık bilimleri lisansiyeri sayılacağı konusunda Yükseköğretim Kurulu yetkili kılınmıştır. Bu çerçevede, Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu tarafından, bazı bölümlerden mezun lisansiyerlerin sağlık bilimleri lisansiyeri sayılması yönünde çeşitli kararlar da verilmiştir.

Ancak, Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu tarafından Sağlık Bilimleri Lisansiyeri kapsamında sayılana karar verilen bazı lisansiyerler, ilave derece imkanından yararlanamamaktadırlar.

Çünkü, konuya ilişkin olarak yargıya intikal eden hususlarda Danıştay tarafından verilen kararlarda; Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu tarafından sağlık bilimleri lisansiyeri sayılan bir bölüm mezununun, 657 sayılı Kanunun 36/A/5 maddesi uyarınca ilave derece alabilmesi için, bitirilen bölümün Bakanlar Kurulu Kararı ile söz konusu madde kapsamına alınması gerektiği yönünde hükümler yer almakta ve Bakanlar Kurulu Kararı olmadan, Yüksek Öğretim Yürütme Kurulu kararına istinaden ilave derece verilmesinin hukuka uygun olmayacağı belirtilmektedir.

 SAĞLIK VE EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNLARININ DURUMLARI

Yükseköğretim Yürütme Kurulu'nun 27.05.2002 tarihli toplantısında; Sağlık Eğitim Fakültesi mezunlarının diğer sağlık bilimleri lisansiyeri tablosuna dahil edilmesi uygun görülmüştür. Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu, 13/04/2006 tarihli kararıyla Sağlık Eğitim Fakültesi sağlık yönetimi bölümü mezunlarının, sağlık bilimleri lisansiyeri olarak değerlendirileceğine karar vermiştir.

Yükseköğretim Kurulunun bu kararlarına istinaden, Devlet personel Başkanlığı tarafından verilen mütalaalarda Sağlık Eğitimi Fakültesi mezunu memurların 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin A/5 bendi hükmünden yararlandırılacağı belirtilmiştir.

Hal böyle iken, sağlık eğitim fakültesi mezunlarının 657 sayılı Kanunun 36/A/5 maddesi kapsamına alınmalarına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı bulunmadığından, Yükseköğretim Kurulu kararıyla sağlık bilimleri lisansiyeri sayılmalarına rağmen ilave 1 dereceden yararlandırılmaları konusunda sorunlar yaşanabilir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR