BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
KPSS

Hakim savcı sınavında bir skandal daha!

2012 yılında yapılan hakimlik savcılık sınavı ile ilgili farklı detaylar ortaya çıkmaya başladı.

MEMURLAR - 2012 yılındaki hakimlik-savcılık sınavında tam puan alan adayların, Adalet Bakanlığı'nın mülakat sınavında tel tel döküldüğü ortaya çıktı. Hırsızlığı kanıtlamak isteyen bakanlık, 'ful çeken' adaylara aynı soruları mülakatta tekrar sordu. Komisyon önünde ecel terleri döken adaylar, birçok soruya cevap veremedi.

Yeni Şafak gazetesinden Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre, hakim ve savcılıkta çeşitlilik sağlamak ve yargıya personel takviyesi için avukatlara tanınan sınav hakkının da paralel örgüt tarafından suistimal edildiği ortaya çıktı. 2010 KPSS'sinde soruları çalarak örgüt üyelerine dağıtan çetenin, 2012 hakimlik-savcılık sınavı sorularını da ele geçirdiği belirlendi. 2012 yılında 1546 avukatın girdiği sınavda 70 puan barajını aşan 271 avukattan kuşkulanılması üzerine, sınav incelemeye alındı. Adaylardan karı-koca, kız kardeş ya da aynı binada oturuyor olanların hep aynı sorulara doğru yanıt vermesi dikkat çekti. Daha ilginç olanı ise matematik sorularının da neredeyse aynı kesimlerce aynı sorularla çözümlenmesi oldu. Sınavı kazanan 271 kişi arasında eş ve kardeşlik gibi akrabalık ilişkisi olan hakim-savcı sayısının 62 olduğu tespit edildi.

ÖSYM ÖNCE ŞÜPHELENMEDİ

Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, sınavı düzenleyen ÖSYM yetkililerinden, kopya iddiaları nedeniyle sınav sonuçlarını yeniden incelenmesini istedi. ÖSYM ilk incelemesinde, 'sorun yok' cevabı verdi. Ancak Adalet Bakanlığı, kuşkuların giderilememesi üzerine ikinci kez ÖSYM'ye başvurdu. Sınavdaki çelişkileri tek tek tespit eden bakanlık, "Sınav sisteminde karı-koca olanlar, kardeşler ve aynı binada oturan, aynı avukatlık bürosunu kullananların aynı puanı almalarının oranı nedir?" sorusunu yöneltti. Bunun üzerine ÖSYM, 2012 sınavını yeniden incelemeye aldı. ÖSYM ikinci değerlendirmesinde, "Bu ilişki biçimi sınavda şüpheli bir durumdur, kopya çekilmiştir" tespiti yaptı ve bakanlığın da teklifi ile sınav iptal edildi.

MAHKEME İPTALİ DURDURDU

İşte paralel örgüt burada bir kez daha devreye girdi. İptal edilen sınavda kopya çektiği düşünülen 'sınav dehası' birkaç aday, Bölge İdare Mahkemesine iptal kararının yürütmesinin durdurulması başvurusu yaptı. İdare Mahkemesi sınavın iptali kararını durdurdu. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı üzerine, bakanlık mülakat yapma kararı verdi. Ancak, mülakatta da sınavdaki aynı soruların sorulmasını kararlaştırdı. Özellikle sınavda matematik sorularının neredeyse tamamını çözen bu 'dahi' hakim-savcı adaylarına mülakatta da matematikten doğru bildiği soruları çözmeleri istendi. Fakat mülakatta ne sorulacağını da önceden öğrenen tam puanlık adaylardan bazıları, çağrıldıkları halde mülakata katılmadı. Mülakata katılmayı göze alan yüksek puanlı adaylardan bazıları ise sınavdaki soruların aynısını mülakat komisyonu önünde çözemedi. Paralel çetenin yeni bir kopya foyası böylece ortaya çıkarılmış oldu.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR