BIST 10.740
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.499,47
İŞÇİ

GSS prim borcu öğrenme ve sorgulama işlemleri e-Devlet 

GSS borcu öğrenme işlemlerini yeni mezun olan öğrencilerin ve işsizleri en büyük endişelerinden. GSS borcu sorgulama işlemlerini e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.  

GSS borçlarının silinecek mi sorusu öğrencilerin ve yeni mezun olanların en büyük merakı. GSS borçlarının affında yeni bir döneme girilirken GSS borçlarınızı sorgulamak için e-Devlet’i kullanabilirsiniz. 
  
Genel Sağlık Sigortası primlerinde yeni bir döneme giriliyor. Yapılacak düzenlemeler ile, GSS prim borçları öğrenci ve yeni mezunlar için affedilirken prim sisteminde de yeni bir düzenlemeye gidiliyor.  


 
GSS PRİM BORCU NASIL SORGULANIR ? 
 
Türkiye’de 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren zorunlu genel sağlık sigortası uygulamasına geçilmiştir. Fakat sistemin kullanımında uzun yıllar geçmesine rağmen vatandaşlar arasında kullanımı tam oturmadı. 
 
Hatta bazı vatandaşlar Genel Sağlık Sigortası’nın ne olduğundan ve GSS prim borçlarından habersiz. GSS borç öğrenme işlemlerini de vatandaşlar e-Devlet sistemi ile yapabiliyor.  


 
SGK GSS borç dökümü almak için işlemler sırasıyla; 
 
- e-Devlet sistemine T.C Kimlik No ve şifreniz ile giriş yapınız.  

- Açılan ana sayfa ekranında e-Hizmetler bölümünden Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmetlerine geliniz.  

- Ekranda SGK GSS Borç Dökümü veya Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama seçeneğine tıklayın. Böylece bilgilerinize erişebilirsiniz.  
 
GSS BORÇ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ
 
Bu hizmet ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 60 ıncı maddesi kapsamında genel sağlık sigortalılığınıza (hizmet akdiyle, kendi nam ve hesabına çalışanlar, devlet memurları, Kurumdan gelir veya aylık alanlar hariç) ilişkin tescil ve prim kayıtlarına ulaşabilmektesiniz. 


GSS BORÇLANMALARINDA YENİ DÖNEM 
 
Genel Sağlık Sigortası primlerinde artık 65, 197 ve 395 lira şeklindeki 3 farklı prim sistemi son bulacak.  
Edinilen bilgilere göre evde kişi başına gelirini brüt asgari ücretin 3'te biri olanlar artık tek bir tutardan prim ödeyecek.   
 
Sosyal Sigortalar Kurumu'nun yeni GSS sisteminde tüm primlerin 60 liraya indirilmesi çalışmalara başladığı bildirildi. Böylece halen GSS primi ödeyen herkesin yatıracağı tutar düşecek. Yani 4.2 milyon kişinin prim tutarı inmiş olacak.  
 
Bu sayede emeklilik için yaş bekleyenler ve gelir testi yaptırmayanlar rahatlamış olacak. Kesin prim miktarının önümüzde ki günlerde açıklanması ve kamuoyuna açıklanması bekleniyor. SGK böylece, alacakların tahsis edilme oranını arttıracak ve vatandaşa da rahat bir nefes aldırmış olacak.  
 
GSS PRİMLERİNDE YENİ ÖDEME SİSTEMİ 

Mevcut sistemde; gelir testi sonucu evdeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3'te birinden az (549 liradan az) çıkanların primini devlet ödüyor. Gelir bunun üzerinde ise vatandaşın gelire göre belirlenen primi ödemesi gerekiyor. Primler gelire göre 65.88, 197.64 ve 395.28 lira şeklinde 3 farklı kategoriden oluşuyor. 


 
E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR? 

Şifreyi, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliğin(nüfus cüzdanı, evlilik cüzdanı, pasaport ve ehliyet, avukat kimlik kartı, mavi kart, ikamet tezkeresi, hakim ve savcı kimlik kartları, süresi dolmamış (geçerli) çalışma izin kartı) ibraz edilerek Yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alınabilir. 
e-Devlet şifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan temin edilebilir. Bağlı bulunulan dış temsilciliklerden konuyla ilgili detaylı bilgi alınabilir. 
Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza veya internet bankacılığı kullanılıyorsa, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriş yaptıktan sonra şifre oluşturulabilir. Pilot il olan Bolu’da kullanılan elektronik kimlik kartı ile de Türkiye.gov.tr adresine giriş yapılabilir ve şifre oluşturulabilir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR