BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,95
ALTIN 2.446,42
İŞÇİ

Faruk Çelik'ten yaşam odası açıklaması!

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatı, intibak davası, madenlerdeki iş güvenliği gibi konularda açıklamalar yaptı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, canlı yayında NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

"KAZALARDAN ÖNCE İŞ SAĞLIĞI GÜVENLİĞİ YASASINI ÇIKARDIK"

Soma faciasının ardından gündeme gelen yaşam odalarıyla ilgili bir düzenlemenin olup olmadığı sorusu üzerine Çalışma Bakanı Çelik, "Yine yanlış anlaşılan bir konu. Çalışma hayatında neler yapmamız gerektiğini biz biliyoruz. Maden kazaları öncesinde bir iş sağlığı güvenliği yasasını çıkardık. Bu yasa çağdaş modern bir yasa ama cezayı öngörmüyordu. Ama gördük ki yaşanan olaylarda çalışma hayatının mevzuatı çok önemli. İşverenin olaylara bakışı ve farkındalığı çok önemli. Bir de işçi kardeşimizin iş güvenliği ile ilgili algısı çok önemli.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI FARUK ÇELİK'TEN FLAŞ AÇIKLAMALAR

"FOSFORLU HAYAT HATTI"

Mevzuat işçi işveren uyumlu olursa iş kazalarını yok noktasına çekmek mümkün. 2012 ile 2015 arasında başka bir şey kaldı mı bilmiyoruz meclisteki torba yasada geçerse eksik kalmıyor. Biz maden yönetmeliğinde değişikler yaptık şu anda. Bu fosforlu hayat hattı ne demek? Aşağıda madende 400-500 metre yerin altında bir kaza meydana gelirse bir elektrik kesintisi meydana gelirse o fosforlu hatta tutunarak gün yüzüne çıkıyor. Çip sistemini getirdik. Bir olay meydana geliyor veya meydana gelme den hangi işçi nerede bunu noktasal olarak tespit etme imkanımız var. Ayrıca yaşam odası. Kömür madenlerinde yaşam odası olmaz diyorum anlamıyor insanlar. Diğer madenlerde olur. Yangından dumandan zehirlenmeden bahsediyoruz. Burada bir an önce ocaktan çıkma hedefi olması gerekiyor. Bu düzenlemede oksijen maske dolum tesisi ve değiştirme tesisi sistemini getiriyoruz. 15 dakika ve yarım saatte bir maskesini değiştireceği istasyonlar kuruyoruz. Bunun dışında detaylı sondaj sistemi geliyor. Desandre dediğimiz maden ocağına inen eğim 18 dereceyi geçmeyecek. Eğer geçiyorsa mekanik iniş yapacaksınız yaya gitmeyecek işçi. Tüm değerlendirmeler kaza diyebilmeli aksi takdirde tüm yürekler yanıyor. dedi.

BİLGİYE DAYALI ELEŞTİRİ YAPMIYORLAR

İşsizlik verilerinde yer alan 2014 hedefi yüzde 9.6 olmasına rağmen yüzde 9.9 olarak gerçekleşmes hakkında açıklama yapan Çelik, işsizlik konusunda yapılan eleştirilere karşı,  "Ben muhalefete hep söylüyorum bilgiye dayalı değilse bunun karşılığını alma şansınız yok. Bizdeki muhalefet anlayışı söyle gitsin vur gitsin temelsiz dayanıksız muhalefet yapıldığını zannediyorlar. Geçen Kemal Kılıçdaroğlu bayramlarda emeklilere iki bayram maaşı vereceğiz diyor. Böyle bir muhalefet anlayışı olamaz diye ben düşünüyorum. Hele sayın Kemal Kılıçdaroğlu gibi bu işin içinden gelmiş zarar nedir açık nedir bunları yaşamış yaşatmış bir insan olarak 25 katrilyon asgari bir SSK'ya yeni bir maliyet getirirken nereden karşılayacağını düşünmesi gerekiyor. Biz yıllardır uğraşıyoruz sosyal güvenlik açıklarını 20 milyara çektik. Gelin 25 daha ilave edelim bu 45 katrilyona çıksın dediğiniz zaman yaptığımız mücadelenin ne anlamı kalır? Biz vermedik mi zamlar yaptık artışlar yaptık. Nitekim bir emekli çok açık itirazda bulundu kendisine bana aylık artış yapın ikramiye vermeyin dedi. Biz hiçbir ücretliyi ve emekliyi enflasyona ezdirmedik. Ama yeterli değil bir iyileştirme olsun ama hesaplı kitaplı bir iyileştirme olsun." dedi.

BAŞARISIZLIK SÖZ KONUSU DEĞİL

İşsizlik sorunu dünyanın sorunu. Küresel piyasada çok büyük sıkıntıları var. Bizim gibi gelişmekte olan ülkeler bunlardan etkileniyor ülkemiz ateş çemberinin içinde. Tüm bunlar ekonomiyi etkiliyor. Ama Türkiye'deki işsizliğin 9.9 olmasında asıl neden işgücüne katılım oranında yüzde 2.2'lik artış var. Yani 2013 yılında yüzde 48.3 olan işgücüne katılım yüzde 50.5'e yükselmiş. Yaklaşık 1 milyon 740 bin kişi bir yıl içinde işgücüne katılmış. Neden katılmış? İşkur 2014 yılında 700 bin kişiyi işe yerleştirdi. Bu da iş gücünün işe erişimini işçinin iş bulmasını kolaylaştırıyor. Ayrıca biz 2014 yılında 1 milyon 300 bin kişiyi işe yerleştirmişiz. Bu küresel ve bölgesel gelişmeleri dikkate alarak bir başarısızlıktan bahsetmek söz konusu değil. İşkur Türkiye'de işgücü talep araştırması yapıyor 130 bin işyerini ziyaret edeceğiz. Hangi mesleklerde nerede nasıl bir elemana ihtiyaç var? Tespitler neticesinde de istihdam sayımız artıyor bu çalışmalarda istihdam sayımız daha da artacak.


Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR