BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,11
ALTIN 2.305,40
MEMUR

Faruk Çelik son dakika açıklaması 3 Eylül 2014

Faruk Çelik son dakika taşeron işçi açıklaması. Faruk Çelik son dakika akademik zam açıklaması. Faruk Çelik son dakika doğum izni açıklaması. 4/C son dakika açıklaması. 4/C haberleri son dakika. Doğum izni son durum açıklaması.

Faruk Çelik son dakika taşeron işçi açıklaması. Faruk Çelik son dakika akademik zam açıklaması. Faruk Çelik son dakika doğum izni açıklaması. 4/C son dakika açıklaması. 4/C haberleri son dakika. Doğum izni son durum açıklaması.











Bakan Çelik: "Bir defa akademisyenlere ilave 1000 TL vermemiz lazım. Taşeron işçiler konusu ise Torba Yasa’da ele alınıyor. 2015’te bu konu halledilir diye düşünüyorum
."

Pazar günü Konya’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  ile merak edilen bazı konular üzerine görüşme imkânı bulduk. AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Cem Zorlu’nun yanı sıra Ankara’dan ziyaret için şehrimize gelen Doç. Dr. Salih Yılmaz, Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, Doç. Dr. İbrahim Arıoğlu gibi akademisyenler de Akyokuş’ta Bakan Çelik’le yaptığımız bu görüşmeye tanık oldular. Bakan Bey’le Konya’ya gelenler arasında Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da vardı. Görüşmede en dikkat çekici konu ise akademisyenlere dair zam mevzu ve taşeron işçilerin kadroya alınması durumuydu. Beraber bulunduğumuz grubun akademisyenlerden oluşması da Bakan Çelik’e ‘akademisyenlerin maaşlarını artırmayı düşünüyor musunuz?’ sorusunu yöneltmemizi zaruri kılıyordu. İşte akademisyenleri ve taşeron işçileri yakından ilgilendiren bu görüşmenin detayları...

-Konya’ya hoş geldiniz? Programlı bir ziyaret değil sanırım.

-Hoş bulduk. Tabi Konya’ya pek çok defa ziyaretlerimiz oluyor. Bu defa resmi bir ziyaret söz konusu değil. Hızlı Tren’e daha önce hiç binmemiştim. Ankara’dan hızlı trenle sabah geldik Konya’ya. Akşam da yine hızlı trenle ayrılacağız.

-Sayın Davutoğlu, kabineyi kurdu ve yine size görev verdi. Gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz.

 

-Başbakanımız  bu ülkeye önemli hizmetler vermiş birisi. İnşallah Başbakanlık makamında da bu hizmetler artacak. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Ayrıca Konya’yı da tebrik ediyorum.

-Sayın Bakanım... Etrafımız da akademisyenlerle çevrili. Uzun süredir akademik personelle ilgili bir düzenleme beklentisi var. Müsaadenizle direkt sormak istiyorum: Akademisyenlerin maaşlarını artırmayı düşünüyor musunuz?

- uzun zamandır akademik zam konusunda beklenti içerisinde olduklarını biliyorum. Bu konuda haklı oldukları da bir gerçek. Çünkü birçok gencimizin sırf maaş mevzuu dolayısıyla akademisyenliği tercih etmedikleri ve istifa ettiklerine dair şikâyetler geliyor. Bizler de bunun doğruluğunu biliyoruz. Bu konuda bakanlık olarak bir çalışma yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımızın da Başbakanlığı döneminde bu konuda gerekli araştırmanın yapılması ve düzenlemenin kendisine getirilmesi konusunda direktifleri vardı. Biz de diğer kamuda çalışanların maaş durumlarını da inceleyerek akademisyenlere unvan farkı gözetmeksizin 1000 TL zam yapılmasını uygun gördük. Bu durumu da Maliye Bakanlığına gönderdik. Onlar da kendi içerisinde bir çalışma yaptılar ve Başbakanlığa ilettiler. Bu durumda son düzenlemeye göre akademisyenlere 1000 TL zam yapılmasına dair görüşümüz, niyetimiz ve çalışmamız vardır. Son kararı yine Bakanlar Kurulu verecektir.

-Düzenlemenin çerçevesi bu şekilde mi olacak?

-Tabi ben bunu ilk aşama olarak söylüyorum. Ne yaparsak yapalım, bundan sonra yapalım. Bir defa akademisyenlerimizin maaşına 1000 TL’yi koyalım, bundan sonra başka neler yapılabilir, ona bakalım. Ben tabi kanaatlerimi iletiyorum.

 

-Bir de taşeron işçilerin durumu var. O hususta söyleyecekleriniz de önemli.

Taşeron işçilerin durumu yeni Torba yasada ele alınıyor. Bu konuyu detaylarıyla yasalaştırmayı planlıyoruz. Bu çalışmaya göre eskiden belediyeler ve kamu kurumları, şirket üzerinden işçi alıyorlardı. Örneğin temizlik için aldıkları işçiyi diğer alanlarda çalıştırıyorlardı. Bu yeni yasayla her kurum ihtiyacı olan işçi sayısını önceden bildirecek ve biz de ona göre ilana çıkacağız. Hatta kurumların ihtiyacı olan işçiler KPSS puanı veya bir sınav puanı kriteriyle işe girecekler. Alındıkları alanda çalıştırılabileceklerdir. Alanlarının dışında işçi çalıştırma konusunu halletmek istiyoruz. Bu durum doğru değildir.  İşçi almak isteyen kurumlar kontenjanlarını önceden bize bildirecekler ve biz de ona göre ilana çıkacağız. Bundan sonra herkes istediği gibi taşeron işçi alarak istediği alanda çalıştıramayacaktır. Bu konunun 2015’te uygulamaya gireceğini düşünüyorum. Daha fazla uzamaz.



Faruk ÇelikMeclis’te görüşmeleri süren torba tasarıya eklenecek bir maddeyle, 4-C’lilerin artık her yıl sözleşme yenilemeleri uygulamasına son verileceğini açıkladı. Kamu'da yaklaşık 50 bin 4-C'li personel bulunuyor.

Çelik, "Emekliliklerine kadar kesintisiz çalışacaklar" dediği 4-C’lilerin bundan böyle mesleklerine uygun işlerde çalışmak üzere yönlendirileceklerini de söyledi. Çelik, torba tasarıya eklenecek düzenlemeye ilişkin şu bilgiyi verdi "Süreç içinde kendilrine bazı haklar verildi. Toplu sözleşme masasına da geldiler. Geçen yıl da ücretlerle ilgili yüzde 40’lara varan artışla birlikte aile yardıı sağlandı. Çalışma süreleri de 10 aydan 11 ay 28 güne çıkarıldı. Şimdi yapılacak düzenlemeyle çalışma süreleri 12 yıla tamamlanıyor. Emekli oluncaya kadar da her yıl sözleşmeye tabi olmayacaklar, emekli oluncaya kadar çalışma imkanı elde edecekler. Ayrıca mesleklerine, eğitim durumlarına göre kamuda istihdamlarında Devlet Personel Başkanlığı yönlendirme yapacak. Eğitimlerini ve geçmişlerini dikkate alacak."

SOSYAL YARDIM HAKLARI YOK

Kamuda çalışan 50 bin 4/C'li (geçici) personel bulunuyor. 4/C'liler bir yüdan az süreli veya mevsimlik sözleşme île çalıştırılıyor. Işçi sayılmayan 4/C'liler, diğer çalışanlarla aynı haklara sahip değil. Bu kapsamda çalıştırılanların yıllık izin, iş güvencesi, sosyal yardım gibi hakları yok. Ayrıca her yıl sözleşme yenilemek zorundalar. Yani daimi personel değiller. Bu yüzden de her yıl işsiz kalma endişesi taşıyorlar.



'li personellerin merak ettiği konulardan birisi de aile yardımıdır. Peki 4/C'lilere aile yardımı ödenir mi? İşte 4/C'lilerin aile yardımıyla ilgili tüm bilinmeyenler...

Cevap:


Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinin (C) bendinde “Geçici personel: Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.” hükmü yer almaktadır.

20/12/2012 tarihli ve 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki Geçici Mahiyetteki İşleri Yürütmek Üzere Geçici Personel İstihdamı ve Bu Personele Ödenecek Ücretler Hakkında Karar 28/12/2012 tarihli ve 28511 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

20/12/2012 tarihli ve 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında geçici personele yiyecek yardımı ödenmesine ilişkin hükme yer verilirken aile yardımı ödemesine yer verilmemiştir.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye 6111 sayılı Kanunun 118 inci maddesi ile eklenen ek 8 inci maddesinde “Ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışan sözleşmeli personel hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatları ile döner sermaye işletmelerinde sözleşmeli personel pozisyonlarında istihdam edilenlerden aile yardımı ödeneğinden veya başka bir ad altında da olsa aynı amaçla yapılan herhangi bir ödemeden yararlanamayanlara, Devlet memurlarına verilen aile yardımı ödeneği, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın aynı usul ve esaslar çerçevesinde ödenir.” ödenir hükmü yer almaktadır

Yukarıda yer verilen 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ve 20/12/2012 tarihli ve 2012/4092 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı hükümleri çerçevesinde geçici personel Aile yardımı ödeneği ödenmesi Bakanlar Kurulu Kararında bu yönde değişiklik yapılması veya yukarıda zikredilen 375 sayılı KHK ek 8 inci maddesine geçici personel ibaresinin ilave edilmesi ile mümkün olabileceği değerlendirilmekte olup mevcut mevzuat ile geçici personele aile yardımı ödeneği ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR