BIST 10.733
DOLAR 32,18
EURO 35,02
ALTIN 2.526,03
GÜNCEL

Faiz indirimi olursa ekonomide neler olacak?

Merkez Bankası faiz indirimini gerçekleştiğinde hayatımızda neler değişecek? İşte milyonları ilgilendiren sorunun cevabı...

Faiz indirimi' konusu hem siyasi hem de ekonomik anlamda şu sıralar kamuoyunun gündeminde oldukça yer kaplıyor. Peki faiz indirimi gerçekleştiğinde ekonomide ne gibi değişiklikler yaşanacak? 

İşte Ahmet Ulusoy'un Yeni Şafak'taki faiz indirimi yazısı: 

FAİZ SIFIRLANDIKÇA...
Merkez Bankası'nın faiz politikasını mercek altına alan ekonomi uzmanları şimdi kalıcı bir büyüme düzeni içerisinde enflasyon hedeflemesinde sapmaların önüne geçebilmek için çok dinamik bir yönetim ortaya konmasını söylüyorlar. Bu çerçevede asıl üzerinde durulması gereken konunun faiz meselesi olduğunu vurgulayan uzmanlar, faizin sıfıra doğru yönlendirilmesini, paranın piyasalarda olmasını ve toplumdaki tüm bireylerin harcamalar konusunda daha etkili hale gelmesinin altını çiziyorlar.

KONUT KREDİLERİNDE İNDİRİM
Uygulanan para ve maliye politikaları neticesinde ileriye yönelik belirsizliklerin azalması ve güven ortamının sağlanması bekleniyor. Bu düşünceyi birçok kez vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Kentsel Dönüşüm Kurultayı'nda sözlerini yineledi. Bankalara faizler konusunda çağrıda bulunan Erdoğan, tüketici kredilerindeki faizin daha da düşürülmesini, konut kredi faizlerinin de vatandaşların rahatlıkla ödeyebileceği seviyelere gelmesini istedi.

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Erdoğan, "Katılımcı kuruluşlar bankaları baz alarak değil lütfen bu oranları düşünsünler. Konut kredisi alacak vatandaşımız rahatlıkla oradan ödeyebileceği krediyi almış olsun" ifadelerini kullandı.

Dolayısıyla uzun zamandır beklenen faiz indiriminin arzu edilen seviyede gerçekleşmesiyle birçok banka da kredi faiz oranlarını düşürmüş olacak. Özellikle konut sektöründe satışların hız kazanması, vatandaşların da konut talebini kolayca karşılaması amaçlanıyor. Faiz oranının düşmesiyle daha çok kitle kredi kullanabilirken, oranlarının düşmesinin satışlara da pozitif yansıyacağı düşünülüyor.

EKONOMİ CANLANACAK
Bankacılık sektörünün karlılığını da olumlu yönde etkileyecek faiz düşüşü ile öncelikli olarak ekonomi canlanacak. Vatandaşlar paralarını borsaya verebilecek ve tahvil ile bono alabilecek. Böylece borsada da yukarı yönlü bir hareket olacak.

YATIRIMCI FAİZİ BEKLİYOR
Ekonomik gelişmelerin doğrudan merkez bankası başkanlarını ilgilendirmesi, alınan kararlar doğrultusunda yeni bir ekonomik düzenin oluşması dikkat çekiyor. Bu nedenle yatırımcılar, kararlarını ekonomik merkez bankalarından çıkacak kararlar doğrultusunda değerlendiriyor. Yeni dönemde beklenen faiz düşüşü gerçekleşirse, yatırımların artmasına da katkı sağlanacak.

İHRACATÇI YÜKSEK FAİZDEN KORKUYOR
İhracatın ekonomik büyümeye verdiği desteğin giderek arttığı bir ortamda önümüzdeki dönemde faiz indirimine gidilmesi, ihracatçıların da yatırım ve üretim motivasyonunu artırması bekleniyor. Ancak yüksek faiz oranları yatırım ortamını olumsuz yönde etkiliyor. Çünkü yüksek faizler yatırımlarda karlılık ve getiri beklentilerini, değerlemeleri etkiliyor.

İhracatçılar dövizle satış yaptığı için maliyet artışı istenilen oranda fiyatlara yansıtılamıyor. Bunun sonuncunda da ciddi bir maliyet baskısı altına giriliyor. Bu çerçevede yüksek faiz seviyeleri, ihracatçılar için önemli bir risk oluşturuyor. Önümüzdeki dönemde Merkez Bankası'nın bu riski azaltacak adımlar atması isteniyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR