BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
GÜNCEL

Esnaf ve emekli için dev destek paketi! Detaylar belli oldu tam 200 milyar lira

Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca esnaf ve emekli için müjdeyi verdi. Erdoğan, esnaf için kredi desteği, kira desteği ve hibe desteği gibi ödemeler yapılacağını duyururken ve emekli bayram ikramiyesi için ise zamlı oranı belli oldu. Tüm bu desteklere banka ve TESKOMB kredi taksit ertelenmesi eklenince vatandaşa destek paketinin büyüklüğünün 200 milyar liraya ulaştığı bildirildi.

Hükümet, kapanma döneminde emekliden esnafa, iş dünyasından çalışanlara kadar toplumun tüm kesimlerinin sıkıntı çekmemesi için tüm imkânları seferber etti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu esnafa kredi, kira, hibe desteği, emekli ikramiyeleri, banka ve TESKOMB kredi taksitlerinin ertelenmesi ile birlikte vatandaşa destek paketinin büyüklüğü 200 milyar liraya ulaşıyor.

TESKOMB ve Halkbank'a bulunan yaklaşık 70 milyarlık kredi borcunda taksit ödeme süresinin Temmuz'a ertelenmesi ve çek düzenlemesi esnafa nefes aldırdı. Hem işçi hem işvereni korumak için kısa çalışma ödeneğinin ardından işten çıkarma yasağı da 17 Mayıs'tan 30 Haziran'a uzatıldı.

DÜN İTABİRYLE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Salgın tedbirleri kapsamında "tam kapanma" kararının ardından yeni destekler devreye girdi. Cumhurbaşkanı kararı ve yasal düzenlemeyle yaşama geçirilen yeni adımlar şöyle:

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UZATILDI

Cumhurbaşkanı kararıyla işten çıkarma yasağı 17 Mayıs'tan 30 Haziran'a uzatıldı. Yapılan bu düzenlemeyle birlikte bir süre önce uzatılan, kısa çalışma ödeneği desteği ile işten çıkarma yasağının süresi de eşitlenmiş oldu. Geçen hafta yayınlanan Cumhurbaşkanı kararı ile süresi Mart ayına sona eren kısa çalışma ödeneği desteği de 30 Haziran'a uzatılmıştı. İş sözleşmeleri ahlak, iyi niyet kurallarına uymayan haller, belirli süreli iş veya hizmet sözleşmelerinde sürenin sona ermesi, işyerinin kapanması, faaliyetinin sona ermesi dışında bir ay daha feshedilemeyecek.

ESNAFA DESTEKLERİN SÜRESİ UZADI

Salgından olumsuz etkilenen 2.5 milyon esnafa verilen desteklerin süresi 1 ay uzatıldı. Cumhurbaşkanı kararıyla daha önce 3 ay olarak açıklanan aylık bin liralık hibe desteğinin süresi bir ay daha uzatılarak 4 aya çıkarıldı. Destekten yararlananlardan iş yerleri kira olanlara, büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde aylık 500 lira şeklinde uygulanan kira desteğinin süresi de 3 aydan 4 aya yükseltildi. Destekler için başvurular 31 Mayıs gecesine kadar e-devlet üzerinden yapılabilecek.

KREDİ TAKSİTLERİ 1 TEMMUZ'A ERTELENDİ

TESKOMB aracılığıyla veya doğrudan Halkbank üzerinden esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödeme süresi 1 Temmuz'a ertelendi. Esnafın bankalara yaklaşık 12 milyar, TESKOMB'a da 58 milyar lira tutarındaki kredi borcu bulunuyor.

CİRO KAYBI DESTEĞİ SÜRECEK

Salgından olumsuz etkilenen yiyecek-içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelere yönelik geri ödemesiz ciro kaybı desteklerinde başvuru süresi de uzatıldı. İşletmelerin hak kaybına uğraması önlenecek.

KONAKLAMA TESİSLERİNE KDV DESTEĞİ SÜRECEK

Konaklama tesislerindeki geceleme hizmetlerinde yüzde 1'e indirilen KDV oranı uygulaması 1 ay daha uzatıldı. Karara göre, konaklama tesislerinde geceleme hizmetlerindeki yüzde 1'lik indirimli KDV oranı uygulaması 30 Haziran 2021'e kadar geçerli olacak. Daha önce geceleme hizmetlerinde KDV oranları 31 Mayıs'a kadar yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Cumhurbaşkanı Kararı, 1 Haziran itibarıyla yürürlüğe girecek.

SÜRESİ DOLAN ÇEKLER İBRAZ EDİLMEYECEK

Son ibraz süresi 39 Nisan ile 31 Mayıs arasına denk gelen çekler ibraz edilmeyecek, 1 Haziran'dan sonra kalan ibraz süresi içinde ibraz edilecek. Aynı tarihlerde vadesi gelen kambiyo senedine dayalı alacaklar hakkında icra ve iflas takibi başlatılamayacak, ihtiyati haciz kararı verilemeyecek ve başlamış olan takipler duracak.

EMEKLİYE 2200 TL+ZAMLI AYLIK

Yasal düzenlemeyle emeklilerin ikramiyesi bin liradan bin 100 liraya çıkarıldı. Emekliler Ramazan ve Kurban Bayramı'nda toplam 2 bin 200 lira ikramiye, Temmuz'da ayrıca zamlı aylık alacak. Emekli ikramiyeleri gelecek hafta hesaplara yatacak.

13.2 MİLYON KİŞİ BAYRAM İKRAMİYESİ ALACAK

Dul eşe 825 lira, yetim aylığı alanlara da payları oranında ödeme yapılacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, emekliler, şehit yakınları, gaziler, dul ve yetim gibi ölüm aylığı alanları kapsayan 13.2 milyon kişiye bayram ikramiyesine yönelik çalışmaları hafta sonu tamamlayacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR