BIST 8.876
DOLAR 34,27
EURO 37,50
ALTIN 2.928,22
EMEKLİ

Erken emekli olmak isteyenler 1 Ocak'tan önce başvuru yapsın!

Erken emekli olmak için şartlar neler erken emekli nasıl olunur? Binlerce çalışan erken emekli olmak için neler yapacağını merak ediyor. 2017 yılında erken emekli olmak isteyenlerin 1 Ocak'a kadar başvuru yapması gerekiyor.

Erken emekli olma koşulları emeklilik yaşı hesaplama. Çalışma hayatında en merak edilen konulardan biri erken emeklilik. Peki erken emekli olmak için hangi zamanda başvuru yapmak gerek? Emekli haberleriyle ilgili tüm detaylar internethaber'de.

Asgari ücrete 1 Ocak 2018 itibariyle zam gelecek. Asgari ücrete gelecek bu zam emeklilik için yapılan borçlanmalardaki tutarın da artması anlamına geliyor. 1 Ocak'tan önce emeklilik için borçlanmalarını yapanlar daha karlı olacak.

Erken emeklilik için doğum ve askerlik borçlanması yapmayı planlayanların elini çabuk tutması gerekiyor. 1 Ocak'ta asgari ücret zamlanacak, dolayısıyla doğum ve askerlik borçlanmasında taban tutarlar da yükselecek.

ASGARİ ÜCRETLE BİRLİKTE BORÇ DA ARTACAK

Bu tarih gelmeden harekete geçenler, kazançlı çıkacak. Borçlanmada tutarlar asgari ücrete göre belirleniyor. En düşük borçlanma tutarı, brüt asgari ücretin yüzde 32'si oluyor. Buna göre, bu yıl borçlanma yapanlar günlük en az 18 lira 96 kuruş ödüyor. Aylık en düşük borçlanma tutarı da 568,8 lira seviyesinde bulunuyor.

1 OCAK GELMEDEN BORÇLANMA YAPIN

1 Ocak gelmeden 1 çocuk için 2 yıllık (24 ay) doğum borçlanması yapılırsa, en az 13 bin 651 lira ödeniyor. Yine bu yıl bitmeden askerlik borçlanması yapanlar 540 günlük (18 ay) borçlanma için en az 10 bin 238 lira veriyor. Tüm bu tutarlar, 1 Ocak'ta artacak. Eğer brüt asgari ücret bin 919 lira 70 kuruş olursa, aylık en düşük borçlanma tutarı 614 lira 30 kuruşa, 2 yıllık doğum borçlanması 14 bin 743 liraya, 18 aylık askerlik borçlanması da 11 bin 57 liraya yükselecek.

ERKEN EMEKLİ OLMAK İÇİN ŞARTLAR

meklilik yaşını geri çekmek için bazı avantajlar var. Yıpranma, malullük, engelli emekliliği gibi avantajların dışındaki üç önemli imkan bulunuyor. Emekli olmak her çalışanın öncelikli hedeflerinden birisi. Tabi emekli olmak için bazı şartlar bulunuyor. 

1) KADINLARA DOĞUM İMKANI

Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün yani 6 yıl kazandırıyor. Bir annenin yaşı ve yılı dolmuş olsun. Ancak 2160 günü eksikse bu annenin emekli olması için 6 yıl daha çalışması lazım. Ancak üç çocuğu varsa bu anne borçlanarak 6 yıl erken emekli olabiliyor. Burada tek şart annenin borçlanacağı çocuklarının sigortalı olunan tarihten sonra dünyaya gelmiş olması. Maalesef sigortadan önceki doğumlara bu hak tanınmıyor. Anneler ise bu hakkın tanınmasını bekliyor. Burada bir detayı daha hatırlatalım. Staj için yapılan sigorta başlangıcı emeklilikte geçerli olmaz iken doğum borçlanmasında geçerli sayılıyor unutmayın.

İŞTE BORÇLANMANIN ŞARTLARI:
1- Doğumdan önce SSK tescili
 
2- Doğumun gerçekleştiği tarihten sonraki iki yıl içinde adına herhangi bir prim yatmamış olmak (Bazı bölümlerinde prim yatmışsa yine aynı süre içinde prim yatmayan süreler borçlanılır.)
 
3- Doğumdan sonra iki yıl içinde çocuğun sağ olması.

2) ASKERLİK YAŞI AZALTIYOR
 
Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor. Sigortalıların er veya erbaş olarak veya yedek subay okulunda geçen sürelerinin tamamını veya bir kısmını para ödeyerek emeklilik hesaplarına saydırmaları imkanı var. Sigortalı olduktan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihi borçlandığı gün kadar geriye gidiyor. 1988 girişli birisi 1 yıl askerlik borçlanırsa 1987 girişli oluyor ve şartları buna göre belirleniyor. Böylece en az bir yaş önce emeklilik imkanı bulunuyor.
 
3) YAŞTAN EMEKLİLİK
 
Kısmi emeklilik de denilen bu yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 yaşını buluyor. Böylece yaşı gelmiş ama çalışma imkanı olmayan sigortalılar kısmi emeklilik imkanıyla beklemeden maaş almaya başlayabiliyor.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR