BIST 9.054
DOLAR 32,32
EURO 35,13
ALTIN 2.298,59
EMEKLİ

Emekli maaşınızı arttırmak için bunu yapın!

Emekli olurken bağlanacak maaşın çalıştıkça düşmesini önlemek, hatta artırmak da mümkün. Peki emekli maaşı nasıl artar? İşte detaylar...

Çalışma hayatında ödenen primlerin miktarı ve zamanı emeklilikte büyük rahatlık sağlıyor. Emekliliğe son 3.5 yıl kala tavan fiyattan prim öde- nirse, emekli maaşı 800-1000 lira arasında artıyor.

Posta'da yer alan habere göre, SGK emekli maaşını hesaplarken prim gün sayısına ve kazancınıza dikkat ediyor. Bu yüzden emekli maaşını arttırmak için prim ödeme gün sayısı ve sigortaya bildirilen esas kazanç yüksek olmalı.

Çalışırken SGK'ya bildirilem prim, emeklilik maaşı için çok önemli. Asgari ücretten prim ödenmesi durumunda çalışanın emekli maaşı yılda 20-30 lira azalıyor. 2008'den sonra 10 yıl daha çalışan 200-300 lira daha az maaş alıyor. Emeli olurken bağlanacak maaşın çalıştıkça, düşmesini önlemek hatta arttırmak da mümkün. Emekli maaşını çalıştıkça düşüren sistem, 3 bin lira formulü ile tam tersine çevrilebiliyor.

BRÜT MAAŞ ETKİLİ OLUYOR

Çalıştıkça maaşın düşmesini engellemenin yolu 3 bin liradan geçiyor. 'Brüt maaş' 3 bin liranın üstünde çalışmaya devam ettikçe maaş da artıyor. Hatta yılda 80 ila 100 lira arasında bir artış da oluyor. Emekli olurken doldurulan 'Tahsis Formu'ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine 'eş', 'çocuk' gibi yakınlarını ekleyin. Bu maaşınız hesaplanırken 'Aylık Bağlama Oranını' artırır. Bu da maaşınıza olumlu yansır

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR