BIST 9.440
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.499,98
MEMUR

Emekli ikramiyesinde fark belli oldu

Emekli ikramiyesinde fark ne kadar olacak? 30 yıldan fazla çalışan devlet memurlara verilecek olan emekli ikramiyesinde fark kesinleşti.

Meclis tatile girmeden önce yasalaşacak düzenlemeye göre, 30 yıldan fazla çalışıp, "30 tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenler", bir yıl içerisinde başvurmaları halinde 7 bin 500 lira ödeme alacak.

Memur emeklilerine yönelik 'ikramiye müjdesi' çalışma hayatında büyük yankı uyandırdı. Peki memur emeklilerinin ikramiye farkı ne kadar olacak? İşte 408 bin emekliyi heyecanlandıran ikramiye ödemesine ilişkin tüm bilinmeyenler...

Kalan diğer ödeme ise kanuni faiziyle birlikte takip eden yılda yapılacak. Konuyu yargıya taşıyanların davası konusuz kalacağından bu dosyalarda karar verilmesine yer olmayacak. Bu kişilere de davanın sonuçlanmasına gerek olmadığından ödeme yapılacak. 40 yılın üzerinde çalışanlara 25 bin lirayı bulan ek ödeme yapılabileceği öğrenildi.

Devlet memurlarına ve hak sahiplerine ödenen emekli ikramiyesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) ödendikten sonra kişilerin çalıştığı kurumlardan tahsil ediliyor. İlk ödemeyi önce SGK gerçekleştirip sonra ilgili kurumlardan bunu tahsil ediyor.

30 YIL SINIRLANDIRILMASI İPTAL EDİLDİ

Emekli Sandığı Kanunu'na göre emekli ikramiyesi çalışılan her tam yıl için olmak üzere en fazla otuz yıl karşılığı ödeniyordu. Buna göre emekliler, 40 yıl da çalışsa 30 yıllık ikramiye alabiliyordu. Anayasa Mahkemesi, 7 Ocak 2015 tarihli kararıyla 30 yıl sınırlandırmasını iptal etti. Kararın yayım tarihi olan 7 Ocak 2015'ten sonra emekli aylığı bağlanan memurların emekli ikramiyeleri herhangi bir üst sınır aranmaksızın ödenmeye başlandı. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı bu tarihten önce emekli olanlara uygulanamadı. 7 Ocak 2015 tarihinden önce emekli olanlar, yargı yoluna başvurup dava açtı. Bu davalar çoğunlukla kurum aleyhine sonuçlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu'nun konuyla ilgili açıklamasını aşağıdaki playerdan izleyebilirsiniz...

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR