BIST 10.056
DOLAR 32,26
EURO 34,83
ALTIN 2.424,09
GÜNCEL

Ekmeğe yapılan zam Bakan'ı sinirlendirdi

Bursa'da düzenlenen bir etkinliğe katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, et ve ekmeğe yapılan zamlara anlam veremediğini söyledi. Bakan Çelik aynı zamanda sıcak et ithalatına sıcak bakmadığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmeğe yapılan yüzde 33'lük zamma itiraz etti. Ayrıca Bakan Çelik, kırmızı et ithalatına sıcak bakmadıklarını söyledi.

Bursa'da düzenlenen Marmara Bölgesi Ortak Akıl Toplantısına katılan Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, ekmek ve et fiyatlarına yapılan zamma tepki gösterdi. Ekmek fiyatlarının son bir ay içerisinde yüzde 33 civarında bir artış göstermesine anlam veremediğini ifade etti.

BAKAN SORUYOR: EKMEK FİYATLARI NEDEN BU KADAR ZAMLANDI?

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik fiyatların bu kadar zamlanmasın anlam veremediğini söyledi. Çelik, "Neden bu fiyat artışı bu oranda gerçekleşti diye baktığımız zaman, bunu doğrulayacak bir verinin olmadığını açıkça ifade etmek istiyorum. Buradan bütün ekmek üreten fırınlara ve yetkililere sesleniyorum. Buğday fiyatında geçen yıl ile bu yıl arasında nasıl bir artış oldu da halkın temel zaruri ihtiyacı olan ekmeğe böyle bir zam yapıldı? Asgari ücret bahane ediliyor. Asgari ücretin ekmek fiyatına yansıması yüzde 6'dır. Ekmeğin gram gram, kuruş kuruş maliyetini çıkardık. Tek tek, kalem kalem maliyetlerini yazmışız" ifadelerini kullandı.

BAKAN ÇELİK'TEN MELİH GÖKÇEK'E: EKMEKTEN FAZLA KAR EDİYORSUN

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 250 gram ekmeği 62 kuruşa sattığını belirten Melih Gökçek'e seslendi. Ankara'da halk ekmeğin 75 kuruşa satıldığını söyleyen Bakan Çelik, "Ankara Büyükşehir Belediyesi de halk ekmeği 75 kuruşa satıyor. Buradan Melih Gökçek'e sesleniyorum. Biraz fazla kar ediyorsun. Biraz indir diyorum. Bu vatandaşın zaruri ihtiyacıdır. Peki bu ekmeği 1 veya 1.25 liraya satanlar bunu hangi gerekçe ile satıyor? Çıkıp izah etmeleri gerekiyor. Yani konu ekmekteki maliyet konusu değil. Ekmekteki konu, işletmecilik hatalarından kaynaklanan bir bedeli tüketiciye yüklemektir. Bunu tüketiciye yüklemeye kimsenin hakkı yok" dedi.

ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞI DA ELEŞTİRDİ

Et fiyatlarındaki artışı eleştiren Çelik, hayvan sayısını artırmak için hayvancılığa 3.2 milyar lira destek sağladıklarını belirterek "Piyasada et sıkıntısı yaşanmazken, bu fiyatların artırılmasını anlamıyorum. Biz bu kadar geniş kitleyi, tüketiciyi korumak zorundayız. Et ithalatı, üreticiyi baltalamak için değil, bu spekülatörlere ders vermek için elimizde tuttuğumuz bir şeydir. Onun için üreticilerimize ben buradan sesleniyorum. Ahırlarınızı hiç çekinmeden doldurunuz. Biz sizden yanayız. Üreticilerden yanayız" dedi.

ÜRETİCİLERİMİZDEN YANAYIZ

Üreticilerden yana olduklarını söyleyen Çelik," Üreticilerimizin yanındayız. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Her zaman kapımız açık. Ama bu spekülatörleri bakanlık ve üreticiler olarak birlikte aradan çıkarmamız gerekiyor. Birlikte bunların dersini vermemiz gerekiyor. Biz bunların oyuncağı olamayız. 78 milyon bunların oyuncağı olamaz. 78 milyonun sofrası ile gıdası ile bunları oynatmayız" ifadelerini kullandı.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR