BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

Eğitimcinin, velinin, öğrencinin gözü kulağı AYM'de

Dershaneler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler... Hepsinin gözü kulağı Anayasa Mahkemesi’nden gelecek olan kararda...

MEMURLAR - Dershanelerin kapatılması için çıkarılan kanunun ardından konu Anayasa Mahkemesi’ne taşınmış, herkes verilecek karara kilitlenmişti. Ancak o karar bir türlü gelmedi.

Özel dershaneler ve Özel Eğitim Kurumları Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü, kararın gecikmesinin sebep olduğu sıkıntıları dile getirerek, dershanelerin artık önünü görmek istediğini belirtti.

Kararın gecikmesinin hem sektörü hem de veli ve öğrencileri tedirgin ettiğinibelirten Köprülü, tahammül sınırlarının tükendiğini ifade etti.

İŞTE O AÇIKLAMALAR:

DERSHANELER ARTIK ÖNÜNÜ GÖRMEK İSTİYOR

Büyük bir sabırsızlıkla sektör dershanelerle ilgili olumlu veya olumsuz bir karar verilmesini bekliyor. Bu sektör aynı zamanda birer ticari işletme. Buraya yatırım yapan, ticaretle de aynı zamanda uğraşmış olan yatırımcı arkadaşlarımız önlerini görmek istiyor. Bu bakımdan biz büyük bir sabırla bir karar çıkmasını bekledik. Hatta en son Ocak ayının sonuna kadar olumlu ya da olumsuz bir karar çıkacağı umudumuzu hep taşıdık. Çünkü sektör her yıl Ocak ayı içerisinde bir sonraki yılın planlamalarını yapıyor. Öğretmen görüşmelerini, kira sözleşmeleri, seviye sınavları gibi gelecek yılla ilgili planlamalarını yapıyor. Dolayısıyla bu tarihe kadar da herhangi bir şey çıkmadı. Sektör umudunu yavaş yavaş yitirmeye başladı.

KARARIN GECİKMESİ VELİLERİ, ÖĞRENCİLERİ VE ÖĞRETMENLERİ TEDİRGİN EDİYOR

Karar geciktikçe sektörün ne yapacağının belirsizliği, velinin ne olacağıyla ilgili beklentileri var. Veliyi tedirgin ediyor, öğrenciyi tedirgin ediyor. Örneğin çocuklar, önümüzdeki yılla ilgili üniversiteye hazırlanacak olan şu anda 11. Sınıf öğrencileri seneye ne yapacağız endişesi taşıyorlar. Kurslar olmazsa nereden bu eğitimi alacağız bunun belirsizliği arkadaşlarımızı, öğrencilerimizi, velilerimizi de tedirgin ediyor. Dolayısıyla biz yine de bir an önce olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesini sabırsızlıkla şu ana kadar bekledik. Gerçekten tahammül sınırı da kalmadı. Bir an önce karar verilmesini bekliyoruz.

SÜREÇ UZADIKÇA DERSHANE SAYISI AZALIYOR

SBS’yle ilgili TEOG sınavlarına hazırlık yapan kurullar için önümüzdeki 1 Eylül 2015’ten sonrası için bir umut ışığı zaten kalmadı. Neden kalmadı; mevcut dershaneler temel lise olabilecekler. Yani liselerle ilgili çalışma yapanlar temel lise olabiliyor. Dershaneler otomatikman kapatacaklar. Belki bunların bir kısmı önlerini görememesi sebebiyle de kapattılar. Yani sektördeki dershane sayısı bir ara 4280’lere kadar ulaşmıştı şimdi 3250’lere indi. Bu süreç içerisinde bunun daha da azalacağı ihtimali çok kuvvetli. Bu yıl TEOG’la ilgili çalışma yapanlar da sene sonunda kapatacaklar.

AYM OLUMSUZ KARAR VERİRSE DERSHANELER YER ALTINA İNECEK

AYM’nin dershaneler açısından olumsuz karar vermesi öncelikle bu işin yer altına inmesine sebep olacak. Çünkü ihtiyaç devam ediyor. İnsanlar bir şekilde üniversiteye giriş savaşında bu yarış içerisinde çocuklarının daha iyi bir yeri kazanma, iyi bir üniversitede okuma arzularıyla çocuklarına bu hizmeti alabilecekleri imkanları araştıracaklar. İmkanı olan ekonomik düzeyi iyi olan belki özel ders aldıracak. Bu imkana sahip olmayan bu defa belki kaçak dediğimiz bürolarda 8-10 kişilik çalışma yapılan bürolarda bu hizmeti alma duygusu içinde hareket edecekler. Yani konu daha çok yeraltına kayacak.

AYM OLUMSUZ KARAR VERİRSE KONUYU AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NE KADAR TAŞIYACAĞIZ

Anayasa Mahkemesi olumsuz karar verdiği taktirde bu mesele ilk çıktığında da bunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacağız demiştik. Bu duygumuzda şu ana kadar bir değişiklik yok. Bu sektörde hizmet verenlerin yasal anlamda birtakım hakları varsa bunu sonuna kadar zorlayacağımızı en başından beri ifade ediyoruz.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR