BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
SAĞLIK

Döner sermaye yönetmeliği hak kaybına neden oldu

Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, son çıkan döner sermaye yönetmeliğiyle özellikle devlet hastanelerinde çalışan hekimlerin büyük hak kayıplarına uğradığını kaydetti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (sağlık-Sen) İzmir Şube Başkanı Op. Dr. Recep Atçı, 14 Mart Tıp Bayramı'nın buruk kutlandığını, hekimlerin giderek toplumun mağdur olan geniş kitlelerine dönüştüğünü belirtti. Atçı, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla yaptığı açıklamsında hekimlerin mesleki memnuniyetlerinin giderek azaldığınını ifade etti. "Hekimler giderek toplumun mağdur olan geniş kitlelerine döndü" diyen Atçı, bu nedenle 14 Mart Tıp Bayramı'nın buruk kutlandığını dile getirdi.

"DÖNER SERMAYE YÖNETMELİĞİ HEKİMLERİN GELİRLERİNİ TIRPANLADI"

Son çıkan döner sermaye yönetmeliğiyle özellikle devlet hastanelerinde çalışan hekimlerin büyük hak kayıplarına uğradığını kaydeden Atçı, şunları ifade etti: "Döner sermaye yönetmeliğiyle özellikle devlet hastanelerinde çalışan hekimlerin gelirlerinde bir tırpanlama oldu.

Eskiden hasta yokluğu veya hasta azlığı nedeniyle dilekçe verilen bölümler, hastane ortalamasından başhekimliğin takdiriyle pay alabiliyordu. Bu uygulama ortalamanın yüzde 80'ine düşürüldü. Hastanelerde ciddi hasta yetersizliği oluyor. Hekim başına düşen hasta sayısının azalmasının faturası da yine hekime kesiliyor.

Performans sistemi artık miadını doldurdu. Hekimler her ay artık performans durumu hesabı yapar hale geldi. Branşlar arasında ciddi sıkıntılar var. Özellikle cerrahi branşların puanları çok yetersiz. Haliyle sorumluluk ve stres tutan bu cerrahi branşlarda çalışan hekimlerimiz çok düşük döner sermaye almaktalar. Döner sermaye yönetmeliğinde, bu katsayılarda ve hastanede performans puanlarında herkes bir artma bekliyordu. Örneğin cerrahi branştaki safra kesesi ameliyatı, son 4 senedir 500 puanda. Muayene puanları da aynı. Bunların, özellikle de cerrahi branşların mutlaka bir revizyondan geçirilmesi gerekiyor."

"GİRDİLER AZALDI, MALİYETLER ARTIYOR, PUANLAR İSE AYNI"

Hastanelerin girdilerinin azaldığını, het türlü maliyetin arttığını, buna karşılık doktorlara verilen puanların ise aynı olduğunu belirten Atçı, hekimlerin çalışma alanlarının daraltıldığını, hak ettikleri ücreti de alamadıklarını kaydetti.
Girdiler azalırken, maliyetlerin yükselmesinin personele dağıtılan döner sermaye miktarını etkilediğini ifade eden Atçı, şöyle devam etti: "Her hastane bu yüzden sistemde borçlu gözüküyor.

Örneğin safra kesesi ameliyatı son 4 yıldır aynı puanda. bu ameliyatta kullanılan malzemeler bir çok defa zam gördü. diğer bütün maliyet faktörleri de sürekli arttı. İşte bu dengesizlik, döner sermayeye yansıyor. Sağlık bakanlığından, sağlık çalışanların beklentileri çok yüksek, ancak hiç bir beklentiye cevap verilmiyor. Sadece üniversitelerdeki öğretim üyeleriyle ilgili olumlu gelişme bekleniyor. Sanki diğer hekimler gözden kaçırılıyor, üvey evlat muamelesi görüyor. Üniversitelerdeki hocaların yaptığı ameliyatların bir çoğunu devlet hastanelerindeki hekimler de yapıyor. Döner sermaye dağıtımında üniversitelerdeki hocalara yönelik bir pozitif ayrımcılık yapılmıştı. Bakanlığın tamamen üniversitelere yönelik bir iyileştirme yapması doğru değil. Toplumdaki sağlık hizmetlerinin çoğunu devlet hastanelerinde görev yapan sağlıkçılar yapmakta. Yapılacak iyileştirmeler tüm hekimleri kapsamalı."
Haziran ayında toplu sözleşme görüşmelerinin olacağını sendika genel merkezinin bütün sıkıntı ve sorunları çözüm önerileriyle birlikte masaya getireceğini ifade eden Atçı, "Hekimlerin ilk bekledikleri döner sermaye yönetmeliğinin, beklentilerini karşılamasıdır. Bakanlığın mutlaka sahayı dinlemesi lazım. Ankara'da sadece bakanlıktan bu işlerin götürülmesi doğru değil. Ona göre sahanın sesine kulak verilerek bizzat sahada çalışma yapılması lazım. Sendika olarak bakanlığa bu konuda her türlü desteği yapmaya hazırız" diye konuştu.

Sağlık çalışanlarına şiddet konusunun da kanayan bir yara olduğunu dile getiren Atçı, Sağlık Bakanlığı'nın ilgili bakanlıklarla kordineli olarak sağlık çalışanına şiddet konusuna da bir çözüm bulması gerektiğini belirtti.
Şiddet gösterisinde bulunanların serbest bırakılmaması ve bu konudaki cezai yaptırımların da ağırlaştırılması gerektiğini kaydeden Atçı, mesleği daha da ileri taşımak için gayretli olacaklarını, tüm tıp camiasının 14 Mart Tıp Bayramı haftasını kutladığını ifade etti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR