BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Doğum izni 20 hafta-7 Ocak Resmi gazete

Doğum izni 20 haftaya çıktı mı? Doğum izni süresi ne zaman artacak? Faruk çelik doğum izni süreleri ile ilgili neler söyledi? 2014 yılı doğum izni süreleri, Doğum izni süresi 7 Ocak Resmi Gazete'de yayımlandı mı?

Geçtiğimiz 2013 yılında büyük umutarla doğum izin süresinin artmasını bekleyen anneler ve anne adayları maalesef beklediği o güzel haberi alamadı. Doğum izni süresi tartışmalarını 2014'e bırakan Çalışma Bakanı Faruk Çelik bu sürenin 20 haftaya kadar çıkarılması  konuşuyor dedi.

Editörün notu: Faruk Çelik'in doğum izni süresi ile ilgili tutumu çok net. Çelik uzun süren doğum izinlerinin kadın istihdamını olumsuz etkileyeceğini düşünüyor. Kadın çalışanın sayısının azalacağını ve böylece kadın iş gücünün azalacağını düşünüyor. Bu nedenle doğum izin süresinin artması zor gibi görünüyor.-

DOĞUM İZNİ 2014'ÜN FİYASKOSU MU? TIKLAYIN

İŞTE ÇELİK'İN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerinin 2013'ün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı için başarılı bir yıl olduğunu gösterdiğini ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:

Türkiye'nin hem mevcut işsizlere yeni katılanlara iş bulduğunun hem de stoktaki işsizleri eritmek konusunda başarı gösterdiğinin altını çizen Çelik, iş gücüne katılma oranının yüzde 46'dan 51'e yükselmesine rağmen işsizlik oranın düştüğünü vurguladı.

Bakan Çelik, Türkiye'nin kayıt dışı istihdamla mücadelede de başarı elde ettiğinin çok rahat söylenebileceğini ifade ederek, "Bu konuda istenilen noktada olmadığımız da belirtmek istiyorum. 2008 ila 2013 yılları arasında 1 milyon 667 bin kişiyi, 96 bin 800 iş yerini kayıt altına aldık. Bu denetimlerle ve teftişlerle elde ettiğimiz bir başarı. Kayıt dışı istihdam da yüzde 52'den yüzde 37'ye geriledi. Yani 15 puanlık bir gerileme söz konusu. Bu elde edilen başarıların en önemlilerinden birisi. Türkiye kayıt dışı istihdamdan kurtulunca sosyal güvenlik açıklarından da kurtulacak. Bu yüzde 30'lara yüzde 25'lere gerileyince biz sosyal güvenlik açıklarını da konuşmayacağız" diye konuştu.

'KADIN İSTİHDAM ORANI ARTIYOR'

Çelik, Bakanlığının ilk döneminde kadın ve genç istihdamıyla ilgili olumlu adımların atıldığını ve bu sayede yüzde 21'lerde olan kadın istihdamının yüzde 29'lara yükseltildiğini dile getirerek, "İş gücüne katılım yüzde 31'ler düzeyinde" dedi.

Eğitim sorununu hallettikçe, eğitim oranı yükseldikçe kadın istihdamının arttığına işaret eden Çelik, "Bu Türkiye'nin zaman içerisinde çözeceği bir hadisedir. Gelişmeler 8 puanlık bir artışı ortaya koymuş. Bu az bir rakam değil. Şimdi İstihdam Stratejini hazırladık. Hedefimiz bunu yüzde 38'lere, yüzde 40'lara taşımak. Diğer yandan gençlere teşvikimiz devam ediyor. Genç işsizliğimiz bizim yüzde 18'lerde, bu İtalya, Portekiz ve Yunanistan'ın genç işsizlik oranıyla kıyaslanmayacak kadar az. Yüzde 18 az değil ama birçok ülkeye göre oldukça düşük" diye konuştu.

'FAZLA DOĞUM İZNİ KADIN İSTİHDAMINA DEZAVANTAJ'

Mevcutta 8 hafta doğum öncesi doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası toplam 16 hafta olan doğum izni süresinin artırılması taleplerine de değinen Bakan Çelik, "Bunun 20 hafta olması konuşuluyor ama biz Bakanlık olarak iş dünyası ve sendikalarla beraberiz. Orada gördük ki bu kadının istihdamına bir avantaj değil dezavantaj olarak yansıyacak. Kadının çok izinli olması demek çok sayıda kadının istihdamı anlamına gelmiyor. Burada bu dengeleri doğru kurmamız gerekiyor. Bu nedenle de bu konu birinci önceliğimiz değil" ifadesini kullandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR