BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
EMEKLİ

Doğum borçlanması ile nasıl emekli olunur?

Çalışan kadınların emeklilik şartları neler, kadın çalışanların erken emekli olması için hangi şartları sağlaması gerkeiyor? Ayrıntılar memurhaber.com'da.

Çalışan kadınların emeklilik şartlarını sağlamasında doğum borçlanması erken emekliliğin önünü açıyor. Çalışan anneler, doğum borçlanması yaparak erken emekli olabiliyor. 3 çocuk borçlanması yapanlar, toplamda 2 bin 160 gün kazanacak. Ayrıntılar haberimizde...

Kadınlar, sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için 3 çocuğa kadar borçlanma yapabiliyor. 3 çocuk için doğum borçlanması, anneye 2 bin 160 gün, yani 6 yıl prim kazandırıyor.

KADINLAR ERKEKLERDEN DAHA ÖNCE EMEKLİ OLABİLİYOR

Star Gazetesi yazarı ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt erken emeklilik şartlarının neler olduğunu bugünkü köşesinde kaleme aldı. İşte o yazı:

Kadın SSK’lı çalışanların emeklilik durumlarını detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Öncelikle kadın çalışanlar, erkek çalışanlara göre daha erken emekli olabilmektedir. SSK şartlarına göre emekli olacaklar için, işe giriş tarihine göre değişen yaş ve prim günü hesaplanmaktadır. Yani, SSK sigortalılığında önemli olan bir kişinin işe giriş tarihidir. Kadın çalışanlar için doğum borçlanması ve engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik hakkı gibi bazı avantajlar sunulmaktadır.

 DOĞUM BORÇLANMASIYLA GÜNLERİNİZİ ARTIRIN

4/a bendi kapsamındaki (SSK’lı) sigortalı kadınların, doğum tarihinden sonra çalışmadığı iki yıla kadar süreyi toplam üç doğum için borçlanma hakkı vardır. Bunun için doğum sonrasında iki yıllık süre için hizmet akdine istinaden bir işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartı getirilmiştir.

Bir doğum için 720 gün, iki doğum için 1.440 gün ve üç doğum için borçlanma yapılması halinde ise toplam 2.160 prim günü kazanılmış olacaktır. SGK sigortalı olduğu tarihten önceki doğumlar için borçlanma yapılamayacağını duyurmuştur. Bu durumda SSK’lı olduğu tarihten önceki doğumlar için borçlanma yapılması hukuken mümkün olmayacaktır.

DOĞUM BORÇLANMASINI İSTEDİĞİNİZ TUTARDAN YAPABİLİRSİNİZ

Doğum borçlanması yapılırken, kişinin asgari ücret ile asgari ücretin 6.5 katı arasında dilediği tutar üzerinden borçlanma yapması mümkündür. Sigortalının kendisinin belirleyeceği günlük kazancın yüzde 32’sinin, borçlanılacak gün sayısı ile çarpılması suretiyle hesaplanır.

 Mevcut asgari ücret (Günlük: 54,90 TL) dikkate alındığında, 24 aylık doğum borçlanması yapan bir 4/a sigortalısı (SSK’lı), prime esas kazancı asgari ücretten seçerse, 1 günlük borçlanma 54,90 X 0,32= 17,57 TL ve 720 günlük borçlanma 17,57x 720= 12.650,40 TL olacaktır. Bu borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR