BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
İŞÇİ

Doğudaki memur rotasyon istiyor!

Doğu illerine görev yapan kamu çalışanlarının yüzde 91'inin başka şehirlerde çalışmak istediği ortaya çıktı...

Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars illerinde yapılan anket, bu illerde görev yapan kamu çalışanlarının yüzde 91'inin başka şehirlerde çalışmak istediğini ortaya koydu.

31 kamu kurumunda bin 377 çalışan ile gerçekleştirilen ankete göre; çalışanların yüzde 21,7'si bölge illerinde uzun süre kalmak için ekücret verilmesini isterken, yüzde 91'i de 'başka birşehirde çalışmak ister misiniz?' şeklinde bir soruya 'evet diye cevap verdi.

Anket çalışmasında, rotasyona tabi olan asker ve polis ile istihdamı bölge illerinden sağlayan belediyelerin personeli kapsam dışı tutuldu. Toplam 36 bin 617 kamu çalışanının bulunduğu bölge illerindeki il ve ilçe merkezlerinde bulunan bin 377 denek ile yüz yüze mülakata dayalı anket yapıldı. Kitap olarak yayınlanan araştırmaya Kars'tan 493 kişi, Ağrı'dan 403, Ardahan'dan 287 ve Iğdır'dan da 194 kişi ile görüşüldü.

DOĞU'DAN KAMU ÇALIŞANI BİR AN ÖNCE AYRILMAK İSTİYOR

Araştırmaya katılan kamu çalışanlarının bölge illerinde görev yapma süresi ortalama 3,5 yıl olduğu tespit edilirken, ankete katılanların yüzde 91'i kendilerine yöneltilen "buradan ayrılıp başka bir şehre gitmek istiyor musunuz?" şeklindeki soruya "evet" cevabını verdi. Bölgede çalışmak isteyenlerin oranı ise yüzde 7 gibi düşük bir oranda kaldı. Araştırmada ayrıca katılımcıların yüzde 44'ü bölgenin geri kalmışlığının kendilerinin bölgeden ayrılmasına yol açan ana neden olduğunu belirtirken; kamu çalışanlarının yüzde 12'si eğitim, yüzde 10'u sağlık, yüzde 7'si de sosyal ortamların yetersizliğini ayrılma nedeni olarak gösterdi. Katılımcıların yüzde 16,3'ü bölgedeki iklim şartlarından, yüzde 9,8'i ev kiralarının yüksekliğinden rahatsızlığını dile getirdi. Katılımcılara yöneltilen "Bu şehirde uzun süre görev yapması için devletin ne yapmasını tavsiye edersiniz?" şeklindeki soruya yüzde 21,7'si ek ücret verilmesinden yana olduğu belirtti. Ankete katılan kamu çalışanlarını yüzde 47'si bekar olduğunu, yüzde 58,17'si boş zamanlarını evde geçirdiğini, yüzde 72,4'ü tatilini memleketinde geçirmek istediğini belirtti. Yüzde 63'ü alışverişini internetten yaparken, yüzde 60'ı sağlık ihtiyacını büyük şehirlerden karşılıyor.

Sonuçları değerlendiren Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha, "Kamu görevlilerinin bölgeyi terk edip başka bölgelere göç etmelerine yol açan nedenlere bakıldığında bölgenin geri kalmışlığının en önemli neden olarak ön plana çıktığını vurguladı.

Prof. Dr. Ömer Çaha, kamu çalışanlarını bölgede uzun süre tutmak için iki önemli adım atılması gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Elde edilen bulgulara göre çalışanları bölgede uzun süreli tutmak için ana hatlarıyla iki adım atılması gerekiyor: Bunlardan birincisi çalışanların motivasyonunu arttırıcı teşvik politikaları, ikincisi ise şehirlerin alt yapı imkânlarının geliştirilmesine ilişkin politikalardır. Araştırmaya katılanlara göre öncelikle çalışanları bölgede tutmak için ilave ücret vererek bölgede çalışanları teşvik etmek gerekir. Nitekim araştırmaya katılanlar içinde beş kişiden aşağı yukarı biri, bunu önemli bir politika olarak önermiş bulunmaktadır. Bölgede çalışanlarla başka bölgelerde çalışanların maaşlarının aynı olması durumunda bölgede çalışanları tutacak cazip imkânlar bulunmayınca doğal olarak çalışanlar başka bölgelere göç etme eğilimine gidiyor."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR