BIST 10.046
DOLAR 32,49
EURO 34,83
ALTIN 2.417,19
EMEKLİ

Dikkat erken emekli olabilirsiniz!

Ağır engelli çocuğu olan anneler erken emekli olabiliyor. İşte ayrıntılar...

Emeklilik şartları neler? Erken emekli olmak için hangi şartların sağlanması gerekiyor? İşte emeklilik ile ilgili ayrıntılı haberler...

Emeklilik ile ilgili vatandaşların soruları bitmiyor. Erken emekli olmak herkesin istediği bir şey ancak bu haktan yalnızca bazı vatandaşlar yaralanabiliyor. Ağır engelli çocuğu olan anneler erken emekli olabiliyor.

Akit gazetesinden Ahmet Faruk'un erken emeklilik ile ilgili yazısı şöyle:

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile temel koruma birimi olarak aileyi esas alan emeklilik şartlarında köklü değişikliklere gidilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte daha önce pozitif ayrımcılığa tabi tutulan engelli ve malul sigortalılara tanınan erken emekli olma hakkına ilave olarak başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan sigortalı kadınlara da erken emekli olma hakkı tanınarak pozitif ayrımcılığın kapsamı genişletilmiştir. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın çalışanlara tanınan erken emeklilik hakkından isteğe bağlı sigorta primi ödeyen kadınların da yararlanabildiğini ve kapsamın oldukça geniş tutulduğunu özellikle belirtmek isterim.

Engellilik, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerin çeşitli derecelerde kaybedilmesi halidir. Mevzuatımıza göre doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde kırk ve üzerinde olduğunu belgeleyenler engelli sayılmaktadır. 

KİMLER AĞIR ENGELLİ SAYILIR

Başka birisinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli ise vücudunda meydana gelen arızalar veya düçar olduğu tedavisi imkânsız hastalıklar yüzünden günlük gereksinimlerini tek başına yerine getiremeyen kişidir. Çocuklar için ölçü, çalışma gücü kaybı değil vücut fonksiyonlarının kaybıdır. Çocuğun sürekli başkasının bakımına muhtaç derecede engelli olup olmadığına sağlık sunucuları karar vermekte ve rapor, SGK Bölge Sağlık Kurulunun onaylamasıyla hukuken geçerlilik kazanmaktadır.

SGK Bölge Sağlık Kurulunun onay işleminin yapılması için SSK, Bağ-Kur, yeni memur ve isteğe bağlı sigortalıların prim ödemesinin gerçekleştiği SGK il müdürlüğü, SGK merkez müdürlüğüne,  eski memurların ise çalıştıkları kamu kurumuna başvurması gerekmektedir. Başvuruyu alan yer, sigortalının çocuğunu sağlık sunucusuna sevk edecek,  sağlık sunucusu tarafından tanzim edilen rapor SGK Bölge Sağlık Kurulunca onaylandıktan sonra işlem tamamlanmış olacaktır.

 EMEKLİLİK YAŞINA İNDİRİM VAR 

Bu işlemi yaptırmış olan kadın sigortalıların prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenerek eklenen bu süreler emeklilik yaşından indirilecektir. Ancak bu uygulamadan yararlanmak belirli şartlara bağlanmıştır. 

1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen  prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenerek  eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden indirilebilmesi için; kadının sigortalı hizmetinin bulunması yada isteğe bağlı sigorta primi ödemesi, sigorta primi ödenmesinin olduğu sürelerde de engelli çocuğunun bakımını üstlenmesi gerekmektedir.

Yine bakıma muhtaç malul çocuğun prim ödenen süreler içinde yaşıyor olması, çocuğun evlenmemiş olması, sigortalı boşanmış ise çocuğun velayetinin mahkeme tarafından sigortalı anneye verilmesi, çocuğun bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz, sürekli ve yatılı olarak faydalanmıyor olması, çocuk kontrol muayenesine tabi tutulmuş ise kontrol muayenesinin yapılması diğer önemli koşullardır. 

Bakıma muhtaç malul çocuğun ölümü halinde ölüm tarihi, velayetin anneden alınması halinde velayetin alındığı tarih, evlenmesi halinde evlendiği tarih, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz, sürekli ve yatılı olarak faydalanması halinde bu tarih itibari ile dörtte bir oranında farazi olarak çalışılmış gibi eklenen gün sayısı ve bu sürelerin emeklilik yaşından indirilmesi kesintiye uğrayacaktır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR