BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

Dershaneler kapatılınca neler olacak?

Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili tartışmaların ardı arkası kesilmiyor. Başbakan Erdoğan kararlı görünüyor. Dersane sahipleri ise karamsar. Eğitimciler ise farklı görüşte. Eğitimci Raci Soysal, memurhaber.com için yazdı...

RACİ SOYSAL- (özel)- Eğitimde büyük bir değişim bekliyoruz. Popülist, yüzeysel yaptırımlar ve palyatif çözümlerle Türkiye' yi 2023 lere taşıyamayız. Dershanelerin kapatılması da etraflıca düşünülmemiş yüzeysel yaptırımlardan biri.

Kapanınca neler olacak şöyle bir bakalım.

Özel dersler patlayacak, fakir aileler çocukların gruplayarak ders aldıracaklar.
Okullarda hafta sonu etüt altında sınavlara hazırlık kursları açılacak.
Cemaatin ev ve yurtlarının sayısı katlanacak, buraları ders almak isteyen çocuklarla dolup taşacak.
Özel etüt merkezleri çoşacak
Öğretmenlik lisansı olmayanlar kapalı kapılar ardında eğitim verecek
Devletin kontrolünde olan eğitim merdiven altına inecek, gizli kamera baskınlarıyla acı haberler duyacağız (umarım olmaz)
Eğitimde özel sektörün payı ciddi oranda azalacak
Özellikle küçük şehir ekonomileri etkilenecek

Ve en önemlisi, dersanelerde verilen rehberlik hizmetleri ortadan kalkacak. Dersanede 6-7 öğretmene danışan öğrenci sonuçta kendi kararını veriyor. Dersane ona kendi geleceğini tartışabileceği sosyal bir ortam sağlıyor. Üstelik aileler bu sosyal ortama dahil ediliyorlar. Dersaneler kapatılırsa öğrenci bir iki kişinin yönlendirmesine maruz kalacak. Kendi geleceği ile ilgili sağlıklı kararlar alamayacağı gibi, politik telkinlere ve yönlendirmelere açık olacak. Bu durumun özellikle doğu illerinde hangi sonuçları doğuracağını tahmin etmek zor değil.

Uygun olan dershanelerin okullara dönüştürülmesi ise bu işin tek faydalı yanı. Ama çok az sayıda dersane için geçerli bu.

Malum bir kriterdir, hayrı kesir için şerri kalil kabul edilir. Bu durumda hayrı kalil için şerri kesir işlemiş olacağız.

Uzun vadede dersaneye olan talebi azaltacak tedbirleri almak gerekiyor, bu doğru. Ancak lütfen eğitim sistemini bir bütün olarak ele almadan bu işe kalkışmayın.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR