BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.434,49
GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Yüksek faizle bir yere varamayız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüksek faize tepki gösterdi. Bankaları işletmeleri ve yatırımcıları sömürmekle eleştiren Erdoğan, "Yüksek faizle bir yere varamayız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılına ilişkin merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarını, DEİK Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde açıklıyor. Ekonomi ve hukuk alanında reformları yakında paylaşacakları mesajını veren Erdoğan, yüksek faize dikkat çekti. Yüksek faizin yatırım ve istihdamın önünde engel olduğunu söyleyen Erdoğan, "Yüksek faizle bir yere varamayız" dedi. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları:

"İhracat rekoru kırdık"

Her ne kadar bu salgın beraberinde çeşitli zorluklar, sıkıntılar getirse de iş dünyamızın önünde yeni fırsat pencereleri açıyor. Salgın sonrası dönemde de dünya, Türkiye'nin başarılarını konuşmaya devam edecektir. 2020'nin son ayında tüm zamanların ihracat rekorunu kırdık.

Küresel ticaret ve büyümede beklenen büyük düşüşe karşılık Türkiye pozitif büyüme çizgisinin altına düşmemeyi başarmış bir ülkedir.

"Gerekirse yeni destekleri de devreye alacağız"

Salgın nedeniyle yapmak zorunda kaldığımız kısıtlamaların üretici ve çalışanlarımızın üzerinde oluşturduğu yükü, en az seviyeye indirebilmek için pek çok ilave desteği uygulamaya geçirdik, gerekirse yeni destekleri de devreye alacağız.

Türkiye'nin her türlü zorluğa, yeni gelişen fırsatlara ve farklı senaryolara hazırlıklı olduğunu herkese gösterdik. Salgının etkileriyle mücadeleyi, hem makro ekonomik hem de mali alanda atacağımız adımlarla destekleyeceğiz. Ekonomi ve hukuk alanlarındaki reformları yakında kamuoyu ile paylaşacağız. 

Türk lirası değer kazandı

Son aylarda ülkemize yurt dışından 15 milyar doların üzerinde portföy girişi gerçekleşti. Paramızın değerindeki artış, altın fiyatlarındaki gerileme sayesinde kasımdan bu yana merkezi yönetim borç stoku 150 milyar lira azaldı.

Kur cephesine baktığımızda TL'nin dolara karşı yüzde 12, avroya karşı yüzde 10 düzeyinde değer kazandığını görüyoruz.

Yatırımcıların beklentilerin yüksek düzeyde karşılanacağı ortam için gereken adımları atacağız. İş dünyamızın ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini dinledik. Yakında ekonomi ve hukuk alanında reformları paylaşacağız ve hızla adım atacağız.

"Bankaların nasıl sömürdüğünü biliyorum"

Fiyat istikrarını sağlamak en önemli adımımız olacak. Enflasyon7u yüzde 30'lardan tek hanelere düşürdük. Faiz oranını yüzde 63 olduğu dönemden 4,6 ve enflasyonu 6,4'e düşürdüğümüz dönemi yaşadık. Yüksek faize karşı olduğumu söylemek boşuna değil. Faizin altında nasıl ezildiğinizi biliyorum. Bankaların nasıl sömürdüğünü biliyorum.

Bankalarımız ne kadar kar etmiş bunu konuşuyor. Sen ne kadar yatırımcı kazandırdın bunu söylesene. Ne kadar yatırımcı var, ne kadar istihdam var bunu konuşmuyorlar. Bana yatırım, istihdam, üretim, ihracat lazım. Bu dördü yoksa hiçbir şey yok. Dünyaya bakalım faiz oranı ne?

"Biz yüksek faizlerle övünüyoruz"

Japonya'da eksi, Avrupa 1-2, İsrail eksi,. Biz yüksek faizlerle övünüyoruz. Ve birçok şirketimizi batırmakla övünüyoruz. Ben bunlara karşıyım. Mücadelem devam edecek. Kim ne derse desin. İnanmıyorum. İnandığım bir şey var. Yüksek faizle bir yere varamayız.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR