BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

Çocuğunu okula kayıt yaptıracaklar dikkat!

Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul ve ortaokul öğrenci kayıtları için bir duyuru yayımladı. 2013-2014 eğitim öğretim yılında 1. sınıfa ve 5. sınıfa gidecek öğrencilerin kayıt sonuçlarını açıkladı.

MEB 2013-2014 eğitim öğretim yılında 1. sınıfa ve 5. sınıfa gidecek öğrencilerin kayıt sonuçlarını yani eğitime hangi okulda devam edeceklerini 30.07.2013 tarihinde açıkladı.

(https://e-okul.meb.gov.tr/IlkOgretim/MEM/IOM00009.aspx) Öğrencilerin okul kayıtları MERNİS bilgileri esas alınarak ikametgâhlarına (oturdukları mahalleye) en yakın okula herhangi bir başvuruya gerek kalmadan, MEB tarafından e-okul sistemine yüklenmiştir.

2013-2014 eğitim öğretim yılında ilkokul 1. sınıfa devam edecek kaydı yapılan öğrenci sayısı 1.863.230’dur. 4+4+4 eğitim sistemi ile ilkokuldan sonraki eğitim kademesi olan ortaokulların 5. sınıflarda ise bu yıl 1.237.986 öğrenci eğitim öğretime devam edecektir.

Özellikle 1. sınıf velileri eski alışkanlıklar üzere ilkokul müdürlüklerinin kapısını aşındırıp hâlâ öğrencisini kayıt ettirme telaşında olsa da; MEB 1. sınıf öğrencilerinin kayıtlarını her türlü kırtasiyeciliği, ikametgâh belgesi, nüfus kayıt örneği, yok efendim elektrik-doğalgaz-su aboneliği gibi teferruatı, velinin belini büken kayıt ücretlerinin tamamını ortadan kaldırarak e-okul sistemine otomatik olarak gerçekleştirilmiştir. Veli bilgisayarının başına geçip, ilk paragrafta verdiğimiz linke tıklayarak, öğrencisinin adresi ile bağlantılı olarak hangi okula kaydının yapıldığını öğrenebilir. 

2013-2014 eğitim öğretim yılında doğum tarihi 31 Mart 2008 tarihine kadar olan öğrenciler zorunlu; 2008 Nisan-Eylül ayları arası doğumlu olanlar ise veli isteğine bağlı olarak ilkokula devam edeceklerdir. İsteğe bağlı olan öğrenci velisinin okula vereceği bir dilekçe ile okuluna devam etmesi mümkündür.

Şimdi birinci sınıfa öğrencisi gidecek bir öğrencisi olan veli olduğumuzu düşünelim. İlk yapacağımız iş; MEB’in e-okul sisteminden öğrencimizin kaydının yapıldığı okulu TC kimlik numarası ile sorguluyoruz. Kaydedildiğimiz okulu bulduktan sonra yapacağımız bürokratik hiçbir işlem yoktur. Kaydımızın çıktığı okul müdürlüğüne gidip, öğrencimizin kaydının okullarına yapıldığını ve devam edeceğimizi bildirmek yeterlidir. Okul müdürlüğü de sistemden öğrencimizin devam edeceğine dair e-okul sisteminden kaydını onaylamakla yetinecektir. Bunun haricinde başka hiçbir evrak, kayıt ücreti gibi para veliden talep edilmeyecektir. İsteğe bağlı olup devam etmek isteyen öğrenci velisi ayrıca bir dilekçe ile isteğini yazılı hâle getirecektir.

2013-2014 eğitim öğretim yılı 16 Eylül 2013 tarihinde başlayacaktır. Fakat 1. sınıf öğrencileri MEB’in başlattığı güzel uygulamalardan biri olarak diğer öğrencilerden 1 hafta önce yani 9 Eylül 2013 pazartesi günü okula başlayacaklardır. Bu oryantasyon döneminde 1. sınıf öğrencileri öğretmenini, sınıfını, okulun bölümlerini tanıyacaktır. Böylece okula alışacak, tüm okul öğrencileri geldiğinde yabancılık çekmeyeceklerdir.

Burada çocuğunu kaydının çıktığı okuldan başka bir okula göndermek isteyen velilerin şu sorusu ile karşılaşabiliriz: “Ben çocuğumu kaydının çıktığı okula değil de başka bir okula göndermek istiyorum. Ne yapmalıyım?” Bu sorunun ilk cevabı, “Öğrenciniz adrese dayalı olarak kaydının çıktığı okula devam etmek zorundadır. Ancak öğretmen çocukları velisinin çalıştığı okula kaydedilebilir. Yine veli iş yerine yakın bir okula (o adreste çalıştığını belgelendirmek üzere) kaydını aldırabilir. Yine özel eğitime ihtiyacı olan bireyler ile aziz şehitlerimizin ve muharip gazilerimizin çocuklarının kayıtları, velilerinin istemeleri ve durumlarını belgelendirmeleri halinde, 2013-2014 eğitim öğretim yılı başında, istedikleri resmî okula yapılmaktır.”

Bunun haricinde gerçekten adres değiştiren veli, öğrencisinin okul kaydını adresine tanımlı okula aldırabilir. Bazı veliler de sadece öğrencisinin okulunu değiştirmek için kağıt üzerinde adres değiştirmektedir. Fakat kaymakamlıklar özellikle okul kayıt dönemlerinde nüfus müdürlükleri ile bağlantılı çalışarak sahte adres değişikliklerini tespit etmekte ve hatırı sayılır para cezaları kesmektedir. Ayrıca bu sahte adres değişikliklerini de iptal etmektedir.

Yeni sistemde ilkokul 4. sınıftan sonra ortaokula devam edilmektedir. İlkokuldan ve ortaokuldan sonra bir diploma verilmemektedir. Artık öğrenciler 12 yıllık eğitimden sonra lise diplomasına sahip olabilmektedirler. İlkokul 4. sınıfı tamamlayan öğrencilerin ortaokul kayıtları da aynı 1. sınıflarda olduğu gibi MEB tarafından MERNİS sisteminden alınan bilgilerle adrese dayalı olarak otomatik olarak, adreslerine tanımlı en yakın okula yapılmaktadır.

MEB yayınladığı basın bildirisinde;  “Özel okullara, konservatuarlara ve imam hatip ortaokullarına adrese dayalı kayıt işlemi yapılamadığından, e-okul işlemleri açıldığında, çocuklarını özel okul, konservatuar veya imam hatip ortaokullarına kaydettirmek isteyen velilerin doğrudan bu okullara başvurmaları yeterlidir.  Bu okulların yöneticileri, başvuran velilerimize gerekli kolaylıkları sağlayarak kayıt ve nakil işlemlerini gerçekleştireceklerdir." demektedir. Fakat uygulamada İmam Hatip Ortaokulları da özellikler büyükşehirlerde birden fazla olduğu için, ilçe MEM’ler tarafından hangi okulların hangi İmam Hatip Ortaokulu’na devam edeceğini kendi aralarında paylaştırmıştır. Kayıtlar sonunda boş kontenjan kalırsa adres dışından öğrenci alınmaktadır.

Eğitim hayatına ilk adımı atan tüm öğrencilerimize hoş geldiniz diyor; velilerimizin ilkokul veya ortaokul kayıtları ile ilgili sorularını her zaman cevaplamaya hazır olduğumuzu tekrar ediyoruz. (31.07.2013)

www.twitter.com/ekremaytar

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR