BIST 10.523
DOLAR 32,28
EURO 35,06
ALTIN 2.473,60
GÜNCEL

Çalışan emeklilerin kafası artık karışmayacak!

Çalışan emeklilerin kafası iki konuda karışıyor. Destek primine tabi emeklilerle kendi hesabına iş yapan emekliler birbirinden farklı. İşte aralarındaki o fark...

Emekli olduktan sonra birçok kişi çalışmaya devam etmeyi tercih ediyor. Hangi şekilde emekli olduğunuz ve emekli olduktan sonraki çalışma şekliniz alacağınız maaşı belirliyor. Ancak bu durum çalışan emeklilerin kafasını karıştırıyor.

Yeni Akit yazarı Ahmet Faruk çalışan emeklilerin kafasını karıştıran hususları açıkladı. İşte o yazı:

Bir işletmede işçi olarak destek primine tabi çalışan işçi emeklileri ile emekli olduktan sonra kendi hesabına iş yapan yani işyeri açan ya da şirket ortağı olan emekliler karıştırılıyor. Her iki çalışma biçimi ve bu nitelikteki çalışmaların sosyal sigortaya yansıması farklı.

EMEKLİ İŞÇİNİN DESTEK PRİMİ ÜCRETİNDEN KESİLİR

Hangi statüden emekli olursa olsun bir işletmede çalışmaya başlayan emekliler için iki seçenek var. İşletmede işçi olarak çalışmaya başlayan emekli ya emekli aylığını almayı sürdürüp destek primine tabi sigortalı olacak, ya da tüm sigorta kollarına tabi çalışmayı tercih edip maaşını kestirecek.

 Ekonomik olan destek primine tabi olup işletmeden ücret geliri SGK’dan da emekli maaşı almak. Bu nedenle tüm emekliler bir işyerinde işçi olarak çalışınca destek primine tabi oluyor. Böylece emekli aylıklarını hiçbir kesinti olmaksızın tam ve eksiksiz alıyorlar.

İşçi olarak çalışmaya başlayan emeklinin sigorta bildirimini işveren yaptığı gibi primini de işveren ödüyor. Emekli işçi için ödenen prim tutarı brüt ücretin yüzde 32’si oranında. Bu primin yüzde 7,50’si işveren tarafından işçiye ödenecek brüt ücretinden kesiliyor. İşveren de işçinin ücretinden kestiği prime yüzde 24,50 oranında prim ekleyip SGKya yatırıyor. Böylece emekli işçi, iş kazası geçirirse veya meslek hastalığına tutulursa ikinci bir gelir (emekli maaşı) almaya hak kazanıyor.

EMEKLİ ESNAFIN MAAŞINDAKİ KESİNTİ KALDIRILDI

Şimdilerde fikren ve fiziken tanımakta zorlandığımız Anasol-M Hükümetinin Çalışma Bakanı Yaşar Okuyan’ın önderliğinde hazırlanan bir yasal düzenlemeyle 1999 yılında Bağ-Kur emeklilerine bir büyük külfet getirilmişti. 

 Millet olarak 1999 Büyük Depreminin yaralarını sarmaya çalışırken ticari faaliyetini devam ettiren Bağ-Kur emeklisinin maaşının yüzde 10’unu kesilmesini öngören yasa Meclisten geçmiş ve o gün bugündür emekli esnaf maaşını tam ve kesintisiz alamamıştı.

Seçimden sonra kurulan AK Parti Hükümet programında da yer alan emekli esnafın maaş kesintisinin kaldırılmasına ilişkin düzenleme yasalaştı ve 10 Şubat 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi.

Yasal düzenlemeye göre, yaşlılık veya emekli aylığı bağlandıktan sonra vergi mükellefi olan veya vergiden muaf olmakla birlikte Esnaf ve Sanatkar Siciline kayıtlı bulunan ya da şirket ortağı olan emeklilerin maaşlarındaki yüzde 10 oranındaki destek prim kesintisi kaldırıldı.

 MART AYINDA MAAŞLARDA KESİNTİ OLMAYACAK

Uygulamanın yürürlük tarihi ise Şubat ayı emekli maaşı ödeme dönemi. SSK ve Bağ-Kur emeklisi esnafın maaşından yapılan kesintiler bir önceki aya ait kesinti. Bu nedenle SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Şubat ayına ait destek primi kesintisi Mart ayı maaşından kesilecek. Nisan ayı dahil olmak üzere emekli esnaflar emekli maaşlarını tam ve kesintisiz alacaklar.

Memur emeklilerinin destek primi kesintisi ise peşin yapılıyor. Bu nedenle esnaflık yapan memur emeklilerinin Mart ayı maaşlarında kesinti olmayacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR