BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

Bu şartları sağlayanlar vergiden muaf olacak!

Meclis'te borç yapılandırmasıyla ilgili çalışmalar devam ederken diğer yandan Emlak Vergisi'nde ikinci taksit dönemi başladı. Konuyla ilgili en çok merak edilen sorulardan bir tanesi de emlak vergisinden kimlerin muaf olduğu ve yapılandırmaların nası olacağı... Emekliler, ev hanımları, geliri olmayanlar ve engelliler belli şartlarda vergi ödemiyorlar. Torba yasada ise geçmiş borçların yapılandırma imkanı getirildi. Torba yasa ise bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

EMLAK VERGİSİNİ KİMLER ÖDÜYOR?

Ev sahiplerinin emlak vergisi dönemi başladı. Belediyelere ödenen vergide ikinci taksitlerin bu ay sonuna kadar yatırılması gerekiyor. Konut sahipleri, rayiç bedelin binde 1'i (büyükşehirlerde binde 2'si) oranında, işyeri sahipleri rayiç bedelin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4'ü) oranında vergi ödüyor. Ancak bazı şartları taşıyan vatandaşlar bu vergiden muaf tutuluyor.

TBMM'DE KABUL EDİLEN TORBA YASA İÇİNDE EMLAK VERGİSİ BORÇ YAPILANDIRMASI DA VAR

TBMM'de kabul edilen torba yasa ile getirilen yapılandırma imkanının içinde emlak vergisi borçları da bulunuyor. Geçmiş borcu bulunanlar bunların faizlerini sildirip taksitle ödeyebilecek.

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMİYOR?

Hiçbir geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları ile işsizler ve sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler,engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri.

HER KONUT İÇİN GEÇERLİ Mİ?

Hak sahiplerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek evlerinden vergi alınmıyor. Birden fazla hissesi olanlar ya da emekli olmasına rağmen çalışıp maaş alanlar da yararlanamıyor. Engelli, gazi, dul ve yetimlerin başka geliri olup olmadığına ise bakılmıyor. Engelli emekli çalışsa da vergi ödemiyor.

AYNI EV İKİ KİŞİYE AİTSE KİM VERGİ ÖDÜYOR?

200 metrekarelik evde emeklinin ya da diğer hak sahiplerinin hissesi varsa, hisse oranları kadar vergiden muaf tutuluyorlar.

YURT DIŞINDAN EMEKLİ OLANLAR VERGİ ÖDÜYOR MU?

Vergi istisnasından sadece Türkiye'deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli olanlar faydalanabiliyor. Yurt dışından emekli olanlar emlak vergisi ödemek zorunda.

KONUTTA OTURMA ŞARTI VAR MI?

Hayır. Bu evde oturmanız ya da kiraya vermiş olmanız hakkınızı kaybettirmiyor. Bu evde oturmayıp başka yerde kirada oturuyorsanız da emlak vergisi ödemiyorsunuz.

DUL MAAŞI ALANLAR VERGİ ÖDER Mİ?

Eşinden dolayı ölüm aylığı alan emekliler de bu gelirleri olduğu halde emlak vergisi ödemiyor.

MÜRACAAT ETMEK GEREKİYOR MU?

Hak sahiplerinin meskenin bağlı bulunduğu belediyeye dilekçeyle müracaat etmeleri gerekiyor.

BUGÜNE KADAR ÖDENEN VERGİLER NE OLACAK?

Evet, 5 yıllık geriye doğru zaman aşımı süresi içinde ödediğiniz fazla vergileri geri alabilirsiniz. Bunun için o dönemlerde de şartları taşıdığınızı gösterir belgelerle belediyeye müracaat etmelisiniz.

ARSASI OLAN EMEKLİLER NE YAPACAK?

Hayır, vergi istisnası sadece konutlar için geçerli. İşyeri olanlar yararlanamıyor.

KAT İRTİFAKLI TAPU SAHİPLERİ İÇİN DURUM DEĞİŞİR Mİ?

Kat irtifakı tapusu olanlar da diğer şartları yerine getirmişlerse emlak vergisi ödemez.

HEM KENDİSİNİN HEM EŞİNİN EVİ OLAN EMEKLİ VERGİ ÖDER Mİ?

Hayır ödemez. Bu haktan yararlanacak emeklinin üzerinde sadece bir konutunun olması gerekiyor.

YENİ EMEKLİ OLANLAR DA YARARLANABİLİR Mİ?

Yıl içinde emekli olup maaş almaya başlayanlar diğer şartları taşıyorlarsa bir sonraki yıl için müracaat ederek vergi ödemeyecekler.

BORÇLARA TAKSİT İMKANI

Geçmişe dönük emlak vergisi borçları için de yapılandırma imkanı var. Yeni yapılandırma düzenlemesinin kapsamında 30 Ağustos 2020 öncesine ait emlak vergisi borçları da yer alıyor. Ev sahipleri, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından belediyelere başvurarak bu imkandan yararlanacak. Peşin ödeme ya da ilk taksit Ocak'ta yatırılacak. Peşin ödeyenlerin borcundaki enflasyon farkının yüzde 90'ı silinecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR