BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

Branş öğretmenleri için adil atama şubatta

Ataması yapılmayan branş öğretmenleri adaletli atama için sokaktaydı. Branş öğretmenleri pek çok ilde öğretmen atamalarının adaletsiz bir biçimde yapıldığını dile getirdikleri eylemler gerçekleştirdi. Şubatta yapılacak atamalarda onlar da atanmak istiyor.

- Eylül atamalarında atanan sınıf öğretmenlerinin dışında kalan branş öğretmenleri birçok ilde isyan için sokaklardaydı.

İstanbul

Ataması yapılmayan branş öğretmenleri, adaletsiz öğretmen atamalarına karşı İstanbul Sirkeci’deki İstanbul Garı önünde bir araya geldi. Buradan Cağaloğlu’ndaki İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne yürüyen öğretmenler “Yeni Türkiye için adaletli atama istiyoruz”, “Fen ve bilimin ışığı söndü”, “Atadınız da yok mu dedik?” yazılı dövizler taşıdı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen öğretmenler burada yanlarında getirdikleri siyah balonları patlattı.

Ataması yapılmayan öğretmenler adına İl Milli eğitim Müdürlüğü önünde yapılan açıklamada, “Bizler ataması yapılmayan mağdur branş öğretmenleriz. Yapılan bu adaletsizliğin acilen önlenmesi için buradayız. Amacımız kimseyi kırmak ve incitmek değildir. Biz burada uğradığımız haksızlığı duyurmak ve yetkili kişilerin bizi kale alması için toplandık. Branş değişikliği ile alanımızda derslere giren öğretmenler branşlarına tekrar iade edilmesini bakanlığın almış olduğu bu kararı telafi ederek Kasım ya da Şubat ayında 40+40+40 kontenjan istiyoruz. Her meslek kendi sorumluluğunu yerine getirsin. Branş öğretmenleri olarak bizler mağduruz. Haklarımız başkasının elinde. Büyük bir hezimete uğradık. Böyle bir haksızlığı hak etmediğimizi düşünüyoruz.” denildi.

Eyleme kızıyla gelen coğrafya öğretmeni Elif Gören, “2005 yılında mezun oldum. Daha sonra formasyon aldım. Bir süre dershanede çalıştım, ücretli öğretmenlik yaptım. Evlendim, çocuk sahibi oldum. Ciddi manada çalıştığım halde çok yüksek puanlarla bile atanamıyoruz ya da yeterli kontenjan ayrılmıyor. Ayrılan kontenjandan öte sınıf öğretmenliğine yapılan tolerans. Yaklaşık 43 bin kişi norm fazlası kadro adı altında branşlara dağıtıldı. Bu bizim mağduriyetimizi daha da arttırdı. Yapılacak 40 bin atamada adil olunmasını istiyoruz” dedi.

Üç yıldır atanamadığını ifade eden Türkçe öğretmeni Tuğçe Naz Danışman, “Bize verilen kontenjanı komik buluyorum. Alan değişikliğini geri almalıyız. Branş derslerine branş öğretmenleri girmeli” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır

Ataması yapılmayan öğretmenlerin Diyarbakır’daki eylemi de Şex Said Meydanı’nda gerçekleşti. Diyarbakır’daki eylemde öğretmenler önce branşlarını sayarak yoklama yaptı. Her yoklamada da öğretmenler “Branş var ama adalet yok” diye haykırdı.

Yoklamanın ardından öğretmenler adına Ercan Koyuncu bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklamada adaletsizliğin bir an önce önlenmesi için toplandıklarını belirten Koyuncu, şubat ayındaki alımlara kadar 40 bin atama ve mağdur olan tüm öğretmenlerin atanmasını istediklerini ifade etti.

İzmir

Ataması yapılmayan öğretmenler İzmir’de de Konak’taki tarihi saat kulesinde basın açıklaması yaptı. “Şubat’ta 40 bin branş öğretmeni atansın” yazılı pankartı açan öğretmenler “Susma haykır öğretmenler vardır”, “Okuduk okuduk okutamadık” sloganları attı.

Öğretmenler adına basına açıklamayı, atamayan Türkçe öğretmeni Güldane Taş gerçekleştirdi. Taş, öğretmenlik yapabilmek için yıllardır adeta mücadele eder gibi üniversitede okuduklarını, okul bittikten sonra bir de KPSS’ye hazırlandıklarını söyledi. Taş, “Şimdi de kadro açığı sorunu ile uğraşıyoruz. Biz bu ülkeye hizmet etmek isteyen öğretmenleriz Şubat’ta 40 bin öğretmenin atamasının yapılmasını istiyoruz” dedi.

Konya

Konya’da da sokağa çıkan atanamayan öğretmenler Kültür Park’ta bir araya geldi. Ataması yapılmayan öğretmenler adına konuşan ve 4 yıldır atanamadığını belirten Sosyal Bilgiler Öğretmenliği mezunu Serhat Erhan, öğretmen açığının ücretli öğretmenlikle kapanmaya çalışıldığını ancak ücretli öğretmen olmak içinde öğretmenlik bölümü mezun olunmasına gerek olmadığını ifade ederek tepkisini dile getirdi. Erhan, şunları söyledi:

Aşçılık, halıcılık, arıcılık bölümünü bitiren insanlar, okulda öğretmen olarak görev alıyor. Ülkenin öğretmen açığı, ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışılıyor. Ücretli polislik, doktorluk ya da herhangi bir meslek var mı? Arapça öğretmenliği 50 puanla atanıyor. 80 puan alan Sosyal Bilgiler öğretmeni atanamıyor. Bunun neresi adalet. Arapça okumadığımız, Din Kültür ve Ahlak Bilgisi öğretmenliği okumadığımız için vatan haini miyiz? Biz bu ülkenin evlatları değil miyiz? Biz buraya toplandık, çünkü bu konulardan rahatsızız ve çözüm getirilmesini istiyoruz.

Açıklamalarının ardından tiyatro oyunu da sergileyen atanamayan öğretmenler, sembolik olarak üzerinde branşların yazılı olduğu diplomaları seyyar satıcı olarak satmaya çalıştı.

Samsun

Samsun’da ataması yapılmayan branş öğretmenleri, seslerini duyurabilmek için eylem yaptı.

Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yapan öğretmenler ellerinde taşıdıkları dövizlerle tepkilerini dile getirdi.

Grup adına konuşan Türkçe öğretmeni Erhan Dönmez, ataması yapılmayan branş öğretmeni sayısının her geçen gün arttığını belirtti. Bu ay yapılan atamalarda haksızlık yapıldığını ve bir an önce yetkililer tarafından bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyleyen Dönmez, şöyle konuştu:

Aksi halde olumsuzluklardan Milli Eğitim Bakanlığı sorumludur. Bu kadar norm fazlası sınıf öğretmeni varken ve haksız bir şekilde diğer branşlara geçirilirken nasıl oluyor da bu sayı artıyor ve sınıf öğretmeni ‘aslan payı’ denilen hakkı elde ediyor. Bu adaletsizliğe asla göz yummayacağız ve sınıf öğretmenlerinin kendi kadrolarına geçmesi için gerekli hukuksal süreçleri başlatacağız.

Türkçe öğretmeni Erhan Dönmez ayrıca, yıllardır girdikleri KPSS’ye hazırlandıkları kitapları TBMM’ye göndereceklerini ve milletvekillerinden bu kitapları okumalarını isteyeceklerini ifade etti. Grup basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesinde alkışlar eşliğinde yürüdü.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR