BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,05
ALTIN 2.324,97
İŞÇİ

Böyle iş ilanı görülmedi! Pankart açtılar

İZMİR Torbalı'da, dev firmalar işçi ihtiyaçlarını gideremiyor. Birçok şehirde fabrikaların kapıları, iş arayan şahıslar tarafından aşındırılırken, Torbalı'da ise iş yerleri kapılarına “Elaman aranıyor" afiş ve pankartları asmak zorunda kaldı.

İşçi bulamayan firmalar, kendilerine iş sormaya bile kimsenin gitmediğini belirterek, çevre ilçelerden eleman ihtiyaçlarını gidermeye başladıklarını belirtti. Gazetelere ilan veren, İŞKUR'a başvuran ancak yine de işçi bulamayan dev firmalar, son çare olarak fabrikaların önüne pankart ve tabela asmayı denedi. Buna rağmen işverenin kapısını çalan sayısı günden güne azalıyor.

Sanayi ve tarım alanında gelişen ve Türkiye Kurumlar Vergisi sıralaması beşincisi olan Torbalı'da, 42 bin sigortalı işçi, 13 bin de Bağ-Kur'lu çalışan bulunuyor. Dünya çapında üretimi ile Orta Doğu, Afrika ülkeleri, Balkanlar ve Avrupa başta olmak üzere 150 ülkeye 26 farklı sektörde ihracat yapan ilçe, çevre il ve ilçedeki işsizlerin yoğun ilgi gösterdiği buluşma merkezi konumunda.


İŞSİZ SAYISI AZ...
İşsizlik ortalamasında Türkiye ortalamalarını alt üst eden ilçede, işsiz sayısının az olması, işsiz olan nüfusun da iş beğenmemesi nedeniyle fabrikalar vasıflı ve vasıfsız eleman bulamıyor. Her yolu denemesine rağmen işçi bulamayan birçok fabrika, son çare olarak gelenksel yönteme başvurdu. Dev şirketler, küçük esnaflar gibi fabrikaların önüne “Eleman aranıyor" pankartı asarak, işçi ihtiyaçlarını gidermeye ve duyurmaya çalıştı.

"İLÇEYE GÖÇLER DEVAM EDECEK"
Torbalı'da iş potansiyelinin yüksek olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Erkan Aksoy, “Fabrikalar yıllardır bu sıkıntıyla baş başa. Ara eleman ve kalifiye elemanın yanı sıra artık vasıfsız eleman sorunu da yaşanmaya başladı. İşçiler daha rahat, daha az efor sarf edeceği işlere yönelmekten dolayı, mevcut iş ilanlarına bakmıyor. Bu durum fabrikaların işçi ihtiyacını çevre şehirlerden karşılamasına neden olacak. Yine bu arzın karşılanmaması ilçeye göçlerin devamına sebep olacak" diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR