BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.466,53
İŞÇİ

Birlik Haber Sen, neden PTT eylemine katılmadı?

PTT'nin AŞ. olmasına karşı eyleme geçen sendikalar arasında yer alan Birlik Haber Sen son anda iş bırakma eyleminden vazgeçmişti. Bir açıklama yapan Birlik Haber Sen, eyleme neden katılmadığını anlattı...

PTT'nin A.Ş.'ye dönüştürülme yasa tasarısını protesto etmek için dün haber iş kolunda örgütlü 3 sendika iş bırakma eylemi yapmıştı. Daha önce eyleme katılacağını açıklayan Birlik Haber Sen ise eylemden vazgeçmişti.

Birlik Haber Sen, neden eylem kararından vazgeçtiğini yaptığı bir basın açıklaması ile duyurdu.

İşte o açıklama:

KAMUOYUNUN DİKKATİNE

Öncelikle şunun bilinmesini isteriz ki PTT A.Ş. yasa tasarısının TBMM’ ye gönderilmesinden sonra Genel Başkanımız Şinasi GÜLCÜOĞLU www.birlikhabersen.org.tr adresimizden görüleceği üzere 13/03/2013 günü “PTT AŞ olmasın İş Güvencesine Dokunulmasın” diyerek ulusal basına bir açıklamada bulunmuş daha sonra “TÜRKİYE PTT A.Ş.’YE KARŞI " sloganı ile ülke genelinde eylemlilik sürecini başlatmış tüm illerde eş zamanlı basın açıklaması yapıp 20/03/2013 günü de Ankara’ da APİM önünde bir açıklaması düzenleyerek taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmıştır.

Süreç bu şekilde devam ederken yasa tasarısının geri çekilmesi ve PTT’nin A.Ş. olmaması için, Haberleşme Hizmet kolunda faaliyet gösteren tüm sendikaların da katılımıyla 22.03.2013 Cuma günü bir toplantı yapılmıştır.

Toplantıda, hizmet kolumuzda faaliyet gösteren tüm sendikaların katılımıyla, tüm yurt genelinde 27/03/2013 günü İş bırakılmasına ve akabinde başta Ankara olmak üzere tüm yurt genelinde basın açıklamaları yapılmasına karar verilmiştir.

Yapılan toplantıda tutulan tutanakta “Kamu emekçilerinin dışında başka örgüt veya derneklerin katılmasına izin verilmeyeceği, ortak hazırlanan slogan, pankart, afiş ve dövizlerin dışında her hangi bir bildiri veya sloganın kullanılmayacağı” hükümleri imza altına alınmıştı.

Ancak, sendikamıza gelen bilgilerde, tutanakta yukarıda da yer verilen maddelerin hizmet kolumuzdaki sendikaların iradesi dışında ihlal edileceği, kamu emekçilerinin dışında örgütlerin, derneklerin, grupların ve benzeri illegal oluşumların söz konusu iş bırakma eylemine katılacağı ve çok kritik günlerden geçen ülkemizde, PTT’nin A.Ş. olmaması için yapacağımız haklı eylemimizin amacının dışına çıkarılarak provoke edileceği sonucuna varılmıştır.

Bununla beraber eylem süreci başladığında başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve PTT Genel Müdürlüğü yetkilileri ile yaptığımız toplantılarda, PTT’ nin A.Ş. yapılması için TBMM’ye gönderilen yasa tasarısında başta iş güvencesinin açık ve net olarak belirtilmediği, ücret düzeylerinde YPK’ nın sınırlamasının olduğu, kar eden bir kurum olan PTT’nin kârından çalışanlara pay verilmediği, unvan yükselmesinin ancak şirket personeli olmakla sağlanabileceği, çalışanları bir yıl içinde şirket personeli olmaya zorladığı, Posta Dağıtıcılarının yıpranma hakkının olmadığı, kurumlar arası geçişe imkân sağlanmadığı, fakülte mezunu dağıtıcılara memur kadrosunun verilmediği ve benzeri gerekçeler ile çalışanların iş bırakma eylemi yapmaya karar verdiğini belirttik.

Bunun üzerine, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bürokratları ve PTT Genel Müdürlüğü yetkilileri PTT’ nin A.Ş. yapılması için TBMM’ ye gönderilen yasa tasarısının 27/03/2013 günü TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda görüşüleceğini ve değişiklik taleplerinizi eklemek üzere, tasarının bir alt komisyona gönderileceğini ve alt komisyonda da Genel Başkanın bilgilendirme yaparak değişiklik tekliflerinizi komisyona kabul ettireceklerinin sözünü verdiler.

Sonuç olarak başta üyelerimizin can güvenliğine zarar gelmemesi ve eylem yapma amacımız olan yukarıdaki taleplerimizin tasarıda yer alması, tasarıda başta iş güvencesinin açık ve net olarak belirtilmesi, PTT Kurum kârının % 20’ sinin çalışanlara verilmesi, unvan yükselmelerinde şirket personeli olma şartını kaldırılması, çalışanların bir yıl içinde şirket personeli olma zorunluluğunu kaldırılması, fiili hizmet süresi zammının, her 360 güne 90 gün ilave edilecek şekilde düzenlenmesi (yıpranma hakkı), fakülte mezunu dağıtıcılara memur kadrosunun verilmesi ayrıca kurumlar arası geçiş imkânının sağlanması üzerine eylemin başlamadan maksadına ulaşması nedeniyle eylemimizi erteledik.

Bizlere verilen sözlerin gerçekleştirilmesi için konunun yakın takipçisi olacağız ve verilen sözlerin gerçekleşmemesi halinde başta iş bırakma ve diğer eylem haklarımızın kullanılacağının kamuoyunca bilinmesini isteriz.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR