BIST 10.320
DOLAR 32,25
EURO 35,07
ALTIN 2.464,86
GÜNCEL

Binlerce polise MİT formülü getiriliyor!

Hükümetin olgunlaştırdığı 5. yargı paketinde emniyet mensuplarına, bir süre önce MİT çalışanları için getirilen dokunulmazlık zırhına benzer bir kalkan getiriliyor. Böylece polisler artık sadece İçişlerinin izni ile soruşturulabilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında hafta sonu İstanbul'da gerçekleştirilen toplantıda olgunlaştırılan 5. yargı paketine dün, Başbakanlık Resmi Konutu'nda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında gerçekleştirilen kurmaylar toplantısında son şekli verildi.

Zirvede görüşülen pakette yer alması beklenen düzenlemeler özetle şöyle:

POLİSE KORUMA KALKANI

Milliyet'in haberine göre, mevzuata göre emniyet mensupları hakkında idari görevlerinden kaynaklanan suçlarda diğer memurlarda olduğu gibi üst amirin izni ile soruşturma açılırken, adli görevlerinden kaynaklanan suçlarda HSYK izniyle soruşturuluyor. Pakette yer alacak düzenlemeye göre emniyet mensupları artık adli görevlerden kaynaklanan suçlarda da üst amirin izni ile yani İçişleri Bakanlığı'nın izniyle soruşturulabilecek.

Böylece savcının "şu kişiyi tutukla" şeklinde verdiği talimatı yerine getirmeme veya suçluyu elinden kaçırma gibi adli görevlerden kaynaklanan suçlarda soruşturma iznini HSYK yerine İçişleri Bakanlığı verecek. Paket taslağındaki diğer bir düzenlemeye göre, üst amirin soruşturma izni vermemesi halinde savcıların idare mahkemesine itiraz etme yetkileri de kaldırılıyor.

TUTUKLULUK SÜRESİ 5 YILA İNİYOR

Tutukluluk süreleri 5 yıl ile sınırlandırılacak. Yasa ile, uzun süredir devam eden Ergenekon davası gibi davalarda halen tutuklu olan ve cezaları kesinleşmemiş sanıkların tahliyesinin önü açılacak. ÖYM'ler kalkacak; ellerindeki dosyalar ise ağır ceza mahkemelerine devredilecek. Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesindeki düzenlemelerin de kaldırılmasıyla özel yetkili savcılara verilen tüm yetkiler kaldırılmış olacak.

DİNLEMEYE SINIR GELİYOR

Dinleme kararlarına ağır ceza mahkemeleri karar verecek. Dinlemeler, bir aylık uzatma ile birlikte 3 ay olacak. Örgütlü suçlarda ise ihtiyaç bulunması halinde dinlemeler 3 aylık uzatma süresiyle birlikte 6 ayı geçemeyecek. Örgütlü suçlar yeniden düzenlenecek. 3 kişinin bir araya gelmesi bundan böyle örgüt suçlaması için yeterli olmayacak. Güçlü ve somut delil aranacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR