BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,06
ALTIN 2.523,49
İŞÇİ

Binlerce işverene önemli sigorta primi uyarısı!

Devlet Personel eski Başkan Yardımcısı Salim Kahramanoğlu, sigorta prim teşvikleri hakkında açıklama yaptı. Teşvikler kapsamında yatırımların artacağını belirten Kahramanoğlu, bu sayede istihdamın da arttırılması gerektiğini söyledi.

AK Parti Yozgat milletvekili aday adayı Devlet Personel eski Başkan Yardımcısı Salim Kahramanoğlu, ülkemizde sigorta prim teşviklerinin ilk olarak 2004 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı Kanunla uygulamaya başladığını ve bu teşvikle yatırımların ve istihdamın artırılmasının amaçlandığını söyledi.


Devletin yatırımların ve istihdamın artmasına katkı sağlamak amacıyla 2004 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı kanunla sigorta prim destekleri sağladığını ifade eden AK Parti Yozgat Milletvekili Aday Adayı Salim Kahramanoğlu, "Prim teşviklerinin amacı genel olarak yatırımların ve istihdamın arttırılmasıdır. Bunun yanında düzenli prim ödemeyi teşvik, genç, kadın, engelli ve mesleki eğitim mezunlarının çalışma hayatına kazandırılması, ülkemizde Ar-ge faaliyetlerinin geliştirilmesi gibi makro politikaların uygulanması amacı da taşımaktadır. 2004 yılından bu yana prim teşviklerine toplam 43 milyar 815 milyon TL kaynak aktarılmıştır. 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin (ı) bendi gereğince verilen 5 puan indirimi yapılmaktadır." dedi.

Salim Kahramanoğlu'nun dikkat çektiği teşvikler şu şekilde...

  • 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin (i) bendi gereğince yurtdışına götürülen sigortalılara verilen 5 puan indirimi.
  • 5510 sayılı Kanunun 81 inci maddesinin 2 nci fıkrasına göre verilen bölgesel istihdam teşviki. Yani Kalkınmada Öncelikli İllerde İstihdam Teşviki. Teşvik kapsamına giren illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran iş yerlerine ilave indirim sağlanması.
  • 5510 sayılı Kanunun ek 2 nci maddesine göre verilen bölgesel yatırım teşviki.
  • 4447 sayılı Kanunun geçici 7 nci maddesi gereğince kadın ve genç istihdamı teşviki.
  • 4447 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi gereğince kadın ve genç ve yeterlik teşviki.
  • 4857 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin engelli istihdamı teşviki.
  • 5225 sayılı Kanunun 5 inci maddesi gereğince yapılan kültür ve turizm yatırımları teşviki.
  • 5746 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi gereğince Ar-Ge yatırımları teşviki verilmektedir.

Türkiye'nin gelişmişlik düzeyine göre 6 bölgeye ayrıldığını vurgulayan Kahramanoğlu, "İlk 5 bölgede sigorta primi işveren hissesinin tamamı, 6' ncı bölgede ise işçi ve işveren hissesinin tamamı Hazinece karşılanmaktadır. Yozgat 5. bölgede yer almaktadır. Yozgat'ın 6'ıncı teşvik bölgesine alınması durumunda Yozgat'a daha fazla yatırım gelecektir" dedi.

Kahramanoğlu, teşvik sistemi oldukça dağınık bir görüntü arz ettiğini, yapılacak bir çalışmayla hem sistem sadeleştirilip tek bir kanunda toplanması halinde yararlanıcıların daha kolay ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR