BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
İŞÇİ

Bin 64 memurun rotasyon ataması bitti!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından rotasyona tabi tutulan 11 bin 19 personelden bin 64’nün ataması gerçekleştirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından taşra teşkilatı ve döner sermaye işletmelerinde rotasyona tabi görev yapan toplam 11 bin 19 personelden, bin 64 personelin 2013 yılı rotasyon dönemi itibariyle bölge hizmet süresini doldurdukları nedeniyle ataması gerçekleştirildi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakanlığın taşra teşkilatının, 81 Ticaret İl Müdürlüğü, 16 Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ve buna bağlı 154 Gümrük Müdürlüğü, 29 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ile 23 Tasfiye İşletme Müdürlüğü bünyesinde toplam 12 bin 605 personel ile hizmet sunduğu belirtildi. Toplam 19 bin 480 kadro ve sözleşmeli pozisyona sahip bulunan Bakanlıkta halen 14 bin 971 personelin görev yaptığı ifade edildi.

Kurum içi yer değiştirmelerin 2008 yılından bu yana elektronik atama usulü ile yapıldığı bildirilerek, taşra teşkilatı ve döner sermaye işletmelerinde rotasyona tabi olup, özür grubu dışında kalan tüm personelin atamalarının tamamen elektronik ortamda yapıldığı kaydedildi.

11 BİN 019 PERSONELDEN, BİN 64 PERSONELİN ATAMASI YAPILDI

Bugün itibariyle taşra teşkilatı ve döner sermaye işletmelerinde rotasyona tabi görev yapan toplam 11 bin 019 personelden, bin 64 personelin 2013 yılı rotasyon dönemi itibariyle bölge hizmet süresini doldurdukları belirtilerek, bölge hizmet süresini dolduran, 119 personelin Bölge Amiri ve üstü unvanlarda bulunup e-atamaya tabi olmayan personel olduğu söylendi.
Bölge hizmet süresini dolduran 137 personelin Yer Değiştirme Kurulu’nca yer değişikliğine tabi tutulduğu, mazeretleri uygun bulunan 267 personelin ise yine Yer Değiştirme Kurulu’nca yönetmelik hükümleri çerçevesinde yerinde bırakıldığı bildirildi. Çeşitli nedenlerle yer değişikliğine tabi tutulmayan 107 personelin ise kapsam dışında bırakıldığına işaret edildi.

Bölge hizmet süresini dolduran 563 personelin atamasının ise otomatik olarak e-atama programı marifetiyle yapılacağı dile getirilerek, ayrıca çalışma süresini doldurmadan mazereti nedeniyle atanma talebinde bulunan 285 personelden 57 personelin mazeretlerinin Yer Değiştirme Kurulu’nca uygun görülerek atamaya tabi tutulduğu belirtildi.


Bölge Müdür Yardımcısı, Müdür, Müdür Yardımcısı ve Bölge Amiri unvanlarında görev yapan personel ile x-ray operatörü, dedektör köpek idarecisi ve gemi arama operatörlerinin görev yeri değişiklik işlemlerinin, yönetmelik kapsamında Yer Değiştirme Kurulu tarafından gerçekleştirildiğine vurgu yapıldı. Bu değerlendirme yapılırken de müdürlerin deneyimleri, liyakatleri ve birikimlerinin dikkate alındığı söylendi.

TERCİH AŞAMASINDA PERSONELİN İTİRAZINA İMKAN VERİLDİ

Bu sistemde atamaya tabi personelin, web ortamında aldığı şifresi ile e-atama portalına girerek atanabileceği idareler arasından tercihte bulunabileceği ifade edilerek, gerek hizmet puanının hesaplanmasında gerekse tercih aşamasında personelin itirazına imkan verildiği ve yapılan itirazların titiz bir inceleme ile değerlendirildiği bildirildi. Dolayısıyla, personelin mağduriyetine yol açmadan şeffaf ve adil bir ortamda personelin hizmet puanı ve tercihine dayanan bir atama işleminin gerçekleştirildiği kaydedilerek, bu sürecin tüm aşamaların elektronik ortamda objektif ve şeffaf bir şekilde işlediği vurgulandı.

Bu kapsamda, personelin öğrenim durumu, çalıştığı yerlerin özelliği çalışma süreleri gibi kriterlere göre belirlenen hizmet puanının, tercih sırası ve aile birliğinin muhafazası gibi temel ilkeler dikkate alınarak atanabileceği yerlerin tamamen bilgisayar ortamında objektif esaslara göre belirlendiği dile getirildi.
Bahse konu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile birlikte yalnızca rotasyonun kapsamının genişletilmediği, aynı zamanda hizmet puanı, personelin hizmet yılı ve tercihlerinin referans alınarak 5 hizmet bölgesi arasında tamamen elektronik ortamda objektif, tarafsız insan unsurunu devre dışı bırakan çağdaş bir sistemle yapılması esasının benimsendiğine dikkat çekildi. Bunun yanında, mevcut personelin rasyonel dağılımı sağlanarak olası atıl insan gücünün ihtiyaç olan yere kanalize edilmesiyle verimliliğin artırılmasının hedef edinildiği ifade edildi.

Süreç değerlendirildiğinde, 2008 yılından itibaren bilgisayar ortamında kura atamalarının başlamasından bu yana hem personel arasındaki memnuniyetin arttığı hem de her atama döneminde yaşanan birilerini aracı kılma arayışlarında önemli ölçüde azalmanın yaşandığı belirtildi.

2013 yılı atama döneminde, bütün unvanlarda toplam bin 64 personelin halen görev yaptığı bölgelerdeki sürelerini doldurmaları nedeniyle atamacı konumda olduklarının tespit edildiği söylenerek, bunlardan Yönetmelikte belirlenen sağlık, eş durumu veya diğer mazeret taleplerinde bulunarak bu durumlarını belgeleyen personelin durumlarının Yer Değiştirme Kurulu’nda görüşülerek karara bağlandığına vurgu yapıldı.

AİLE BİRİMLERİNİN KORUNMASI ESAS ALINDI

Özellikle eş durumundan tayin talebinde bulunanlarda aile biriminin korunabilmesi amacıyla, 217 sayılı KHK kapsamına giren tüm kamu personelinin kamu görevlisi (memur) gibi değerlendirilerek çalışanların bu konuda herhangi bir mağduriyet yaşamamasına özen gösterildiği dile getirildi.

Bölge Amiri ve üstü unvanlar ile sağlık, eş ve diğer mazeretler kapsamında 742 personel dosyasının Yer Değiştirme Kurulu’nca değerlendirildiği ve bunlardan 407 personelin talebinin kurulca mevzuata uygun bulunarak e-atama dışında atamalarının yapıldığı veya yerinde bırakıldığı bildirildi.


Bunun dışında gerek mazereti yerinde görülmeyen gerekse herhangi bir mazeret beyanında bulunmayan toplam 563 personelin atamasının ise açık bir şekilde elektronik ortamda e-atama sistemi ile gerçekleştirileceği açıklandı.

E-atama yöntemiyle atamada, daha önceki yıllarda yaşanan personelin gitmek istediği veya gitmek istemediği ya da yerinde kalmak yönündeki sıkıntılarının önüne geçileceğine işaret edildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR