BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,60
ALTIN 2.379,23
GÜNCEL

Bakan Lütfi Elvan anlattı! Doğal gaz fiyatlarıyla ilgili açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, A Para'nın düzenlediği Türkiye 2023 Zirvesi ve Para Sohbetleri'nde doğal gazın dörtte bir fiyata verdiklerini belirtirken devletin 125 milyar dolarlık kamu gelirinden vazgeçtiğini anlattı.

Elvan, Türkiye 2023 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, son 2 yıldır  olağanüstü bir küresel dönemden geçtiklerini, bu yıl ekonomik aktivitede dünya  genelinde bir canlanmaya şahit olsalar da karşılarında hala önemli belirsizlikler  bulunduğunu söyledi.

Enerji fiyatları ve taşıma maliyetlerinin hızla arttığını, arz-talep  dengesizliklerinin küresel enflasyonu beslediğini, pek çok ülkede kamu maliyesi  alanında yaşanan bozulma ve artan borç stokunun rekor seviyelere ulaştığını  anlatan Elvan, normalleşme sürecinin zaman alacağını düşündüklerini ifade etti.
 
Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak, kararlarını günübirlik gelişmelere  göre almadıklarını ve yönlerini tayin etmediklerini belirten Elvan, sözlerini  şöyle sürdürdü:
 
"Bir taraftan küresel konjonktürün geleceğe yönelik olası etkilerini  değerlendirirken, diğer taraftan güçlü Türkiye inşası için orta ve uzun vadeli  bir perspektif anlayışıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Makroekonomik ve finansal  istikrarı güçlendirip sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme  hedefliyoruz. Bu hedefin gerçekleşmesi için düşük enflasyon ve kur istikrarına  önem veriyoruz. Ekonomi politikalarına güveni daha da artırıp ülke risk primimizi  düşürmenin, piyasa istikrarını güçlendirmenin, yerli-yabancı tüm yatırımcılar  için elverişli bir ortam oluşturmanın gayreti içindeyiz."
 
"EN AZ DÜZEYDE YANSITIYORUZ"
 
Lütfi  Elvan, uluslararası enerji fiyatlarındaki artış ve Türkiye'nin  kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinden ürettiği elektrikte yaşanan  düşüşe işaret ederek, bu maliyet artışlarını vatandaşlara en az düzeyde  yansıttıklarını, maliyetin önemli bir bölümünü kendilerinin üstlendiğini söyledi.
 
Yurt dışından alınan doğal gazın daha düşük fiyatla vatandaşa  sunulduğunu aktaran Elvan, şu anda ısınma amaçlı (yurt dışından) 100 birime  aldıkları doğal gazı vatandaşlara 25 birime sattıklarını, elektriği ise üretim  maliyetinin yüzde 50'si daha düşük bir fiyatla sunduklarını bildirdi.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR