BIST 8.984
DOLAR 32,33
EURO 35,04
ALTIN 2.282,96
GÜNCEL

Bakan Koca'nın koronavirüs ve grip açıklaması! Mehmet Ceyhan'dan açıklama geldi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 'Grip sayısı benzer' demesine tepki göstermeye devam ediyor. Elindeki verileri paylaşan Ceyhan, 'Grip mi daha ölümcül Covid mi?' sorusuna yanıt verdi.

Covid-19 mu daha kötü etkiliyor yoksa grip mi? Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Grip her yıl dünyada 300 bin - 600 bin insanın ölümüne neden oluyor. COVID’e bağlı ölümler bunun 10 katı" dedi.

Koronavirüs salgınında, Omicron varyantının da etkisiyle Türkiye’de vaka sayıları rekor seviyede artmaya devam ediyor. 

Havaların soğumasıyla yaygınlaşan gribal hastalıklar koronavirüs ile karıştırılıyor. Bunun sebebi birbirlerine çok benzer semptomlara sahip olması. Peki, Covid-19 ve gribin toplum üzerindeki etkisi nasıl ilerliyor?Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak bu konuya açıklık getirdi.

Covid 19'a bağlı ölümler 10 kat daha fazla
John Hopkins Üniversitesi'nden Lisa Lockerd Maragakis'in "Covid-19 ve Grip" başlıklı makalesini referans olarak gösteren Ceyhan, paylaşımında şunları kaydetti: 

"COVID ve gribin toplum üzerine etkisi çok soruluyor. Hangisi daha kötü etkiliyor, daha çok öldürüyor? Grip her yıl dünyada 300 bin - 600 bin insanın ölümüne neden oluyor. COVID’e bağlı ölümler bunun 10 katı. Grip vaka sayısı, ölüm sayısı öngörülebilir durumda."

Oysa Covid-19 pandemisinin nasıl seyredeceğinin ve hangi kronik problemlere yol açacağının henüz belli olmadığını belirten Ceyhan, şu ifadeleri kullandı:

"COVID ancak grip pandemisi ile karşılaştırabilir. Pandemiye karşı alınan önlemler gribi de önleyecektir zaten."

Koca'dan 'Grip sayısı benzer' vurgusu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yaptığı açıklamada, "Artan vaka sayılarının sizi ürkütmemesini Sağlık Bakanınız olarak en yüksek sesle söylüyorum; endişe etmeyiniz, hastalık eski günlerindeki gücünde değil" demişti.

Koca ayrıca, "Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşacağız. Gripten kaybettiğimiz vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak açıklasak salgından farklı olmadığını göreceğiz. Müsterih olunuz, en kötü günler geride kaldı"diye konuşmuştu.

Makalede ne yazıyor?
Maragakis, Covid-19'un durumunun, hızla değişmeye devam ettiğini kaydederek, "Doktorlar ve bilim insanları Covid-19'un ölüm oranını tahmin etmek için çalışıyorlar. Şu anda, çoğu grip türünden önemli ölçüde daha yüksek (muhtemelen 10 kat veya daha fazla) olduğu düşünülmektedir" notunu düştü.

Dünya Sağlık Örgütü ise dünya çapında her yıl 290 bin ila 650 bin kişinin grip nedeniyle yaşamını yitirdiğini tahmin ediyor.

*Geçen kasım ayında kaleme alınan bu makaledeki veriler; Johns Hopkins Sistem Bilimi ve Mühendisliği Merkezi tarafından geliştirilen Covid-19 Küresel Vakalar haritasından alınmıştır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR