BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
MEMUR

Askerlik süresinin memuriyete etkisi var mı?

Askerliğin emekli ikramiyesine etki edip etmediği kafaları karıştıran sorular arasında. Askerlikte geçen sürelerin emekli aylık ve ikramiyesi hesabına esas hizmet sürelerinde değerlendirilebilmesi için, askerlik süresinin borçlanılmış olması gerekiyor.

Devlet memurlarının muvazzaf askerlikte geçirdikleri süreler, memuriyet hizmetlerinden sayılmakla birlikte, borçlanılması durumunda emekli aylık ve ikramiyelerinin hesabına esas sürelerde de değerlendiriliyor.

Memurunyeri.net'te yer alan habere göre, askerlik süresinin memuriyete etkisi bulunuyor. Devlet memurlarının askerde geçirdiği süreler; kıdem sürelerine, kademe-derecelere, yıllık izin sürelerinin belirlenmesinde ve torba kadroya atanma süresine dahil ediliyor.

ASKERLİK SÜRESİNİN BORÇLANILMIŞ OLMASI GEREKİYOR

Askerlikte geçen sürelerin emekli aylık ve ikramiyesi hesabına esas hizmet sürelerinde değerlendirilebilmesi için, askerlik süresinin borçlanılmış olması gerekiyor.

EMEKLİ İKRAMİYESİ DAHA FAZLA OLUYOR

Askerlik süresinin borçlanılmış olması halinde, borçlanılan süre emekli aylığı hesabına esas fiili hizmet hizmet süresine ve ikramiye hesabına esas hizmet süresine dahil ediliyor. Bu ise, emekli aylık ve ikramiyesinin daha fazla olmasını sağlıyor.

ASKERLİK BORÇLANMASI NE ZAMAN YAPILMALI?

İstekleri ile emekliye ayrılacak olanların, emekli olmadan en az 6 ay önce borçlanma için müracaat etmiş olması gerekiyor. Borçlanma başvurusundan sonra 6 ay geçmeden emekli olunması halinde, borçlanılan süreler emekli haklarına yansımıyor.

SGK tarafından ilgililer adına borç kaydedilecek olan borçlanma tutarları, müracaat tarihlerini takip eden aydan itibaren emeklilik keseneği oranında kurumları tarafından tahsil edilerek SGK’ya gönderilir. İsteyenler borçlandıkları paraları toptan ödeyebilecekleri gibi aylıklarından daha fazla miktarda kesinti de yaptırabilir.

BORÇLANMA İSTEĞİNDEN DÖNÜLMÜYOR

Öte yandan, borçlanma isteğinden dönülemeyeceği gibi, borçlandırıldıkları tutarın tamamını ödemeden emekli, adi veya vazife malullüğü aylığı bağlananların bağlanan aylıklarından emeklilik keseneği oranında tahsil edilir.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR