BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,68
ALTIN 2.454,59
GÜNCEL

Asgari ücreti iktidar belirler!

ANKARA- (NESRİN YILMAZ)- Asgari Tespit Komisyonu'nda bulunmayan Hak-İş, asgari ücretle ilgili yapılan görüşmelerde kendilerinden görüş alınmamasından son derece rahatsız.

MEMURHABER.COM-ÖZEL-

HAK-İŞ'in Asgari Ücret Tespit Komisyonunda olmamasının demokratik olmadığını düşünüyor Mahmut Arslan. Bizim temsil ettiğimiz işçiler için  alınan kararları sonradan öğrenmemiz üzüntü verici diyor ve ekliyor:

"Asgari ücret tespit komisyonunun oluşumuyla ilgili bir düzenleme var ve bu düzenlemede en fazla işçi üyesi olan konfederasyon işçileri temsil ediyor. Şu anda en büyük konfederasyon TÜRK-İŞ olduğu için de işçileri o temsil ediyor. Bu düzenlemeden dolayı da diğer konfederasyonlar bu komisyonda yer alamıyorlar. Bizim istediğimiz şu, konfederasyonlar üye sayısı oranında temsil edilmeli. Katılımcı bir anlayışa gerek var. Bu anlayış olmadığı için bir tek konfederasyon işçileri temsil ediyor.

Asgari ücret belirlendikten sonra öğrendiklerinin altını çizen Arslan, komisyonun bu anlayışının değişmesi gerektiğini söylüyor:

"Biz asgari ücret komisyonunun toplandığını basından duyuyoruz. Toplantıya giderken, TÜRK-İş ne hazırlık yapmış, asgari ücretle ilgili ne düşünüyor, talebi nedir, hangi kriterlerle oluşturulmuş, kimden görüş alınmış bunlardan haberimiz olmuyor. Bize de lütfedip kimse sormuyor HAK-İŞ ne düşünüyor diye. Halbuki beni de temsil ediyor. Bir de sendikalara üye olamayan işçiler de orada temsil ediliyor. 5 buçuk milyon asgari ücretlimiz var. Buradaki sıkıntı, asgari ücret tespit komisyonunun yapısı. Antidemokratik, tekelci, tabanı temsil etmiyor, işçiyi temsil etmeyen bürokratik bir yapı. Bu yapıdan da sağlıklı bir sonuç çıkmaz. HAK-İŞ olarak biz, komisyondaki temsilimizin yeniden düzenlenmesini, orada temsil edilmemizi, hem de asgari ücret tespit komisyonunun yapısını bütünüyle değerlendirilmesini istiyoruz. Asgari ücret tespitiyle ilgili objektif bilimsel ve bizim sosyal, ekonomik, siyasal toplumsal yapımıza uygun bir asgari ücret modelini oluşturmamız gerekiyor, bunu yapabiliriz. Objektif kriterler, akademisyenler, araştırmalar elimizde. Bunu ortaya koyarız.Deriz ki; şu verileri alalım, şöyle kriterleri koyalım, toplayalım bölelim bakalım ne çıkar buna bakalım. Türkiye'nin gelişmişlik endeksi nedir, aile yapısı nasıldır, ortalama çocuk sayısı kaçtır, genelde toplumsal hassasiyetlerimiz neyin üzerine kurulmuş, bir çekirdek ailenin ihtiyaçları nelerdir, asgari ücret asgari ihtiyaçları karşılıyor mu, yeterince gıda alabiliyor mu, bütün bu sorunlar masaya yatırılır ve bunların üzerinden bir değerlendirme yapılır. Ama öyle yapılmıyor. Komisyon toplanıyor, oturup konuşuyorlar, Sayın Bakan, ilgililerle görüşüyor, asgari ücret bu olsun diyorlar."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR