BIST 10.342
DOLAR 32,23
EURO 34,77
ALTIN 2.458,08
İŞÇİ

Asgari ücret aslında ne kadar olmalı?

ANKARA- (NESRİN YILMAZ)- Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, açlık sınırına dikkat çekiyor ve Türkiye'deki asgari ücret rakamlarından yakınıyor. Memurhaber.com'a özel açıklamalarda bulunan Arslan, asgari ücret rakamının az olduğuna dikkat çekiyor.

Ahmet Arslan, Türkiye'deki en son rakamlara vurgu yapıyor Bin 60 liraya ulaşan açlık sınırını hatırlatıyor:

-Bizde asgari ücret belirlenirken açlık sınırına mı bakılıyor yoksa asgari ihtiyaçlarını karşılayacak ücret mi belirleniyor? Asgari ücret belirleniyor. O zaman açlık sınırının üzerinde olması gerekiyor. Peki bu nasıl olacak, biz ortalama evli ve iki çocuğu olan bir ailenin asgari yaşam şartlarını karşılayacak bir ücretin asgari ücret olarak belirlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunu kimse tek başına belirlememeli. Veriler, kriterler ortaya konmalı, sonucuna bakılarak karar verilmeli. Ama bu yapılmıyor.

AB kapısındaki Türkiye'de asgari ücretin "tam bir komedi" olduğunu savunuyor Ahmet Arslan, asgari ücretle geçinen milyonlarca insanla alay edildiği görüşünde:

-İnsanlar umutla bekliyor, koca koca insanlar koca koca laflar ediyor, defalarca toplanıyorlar bir bakıyorsunuz dağ fare doğurmuş. Asgari ücretle çalışanlara karşı büyük bir haksızlık var. Bugünkü asgari ücret tespit komisyonunun yapısından sağlıklı bir asgari ücret çıkmaz. Toplumu da bu konuda umutlandırmaya gerek yok. Biz biliyoruz ki asgari ücreti iktidar belirliyor, komisyon ise bir figüran. Yapı bu, hükumetle işveren anlaşıyor, işçiler de zaten kabul etmese de kabul etmiş sayılıyor.

Ve Hak-İş Başkanı Ahmet Arslan'dan son söz:

-Bugünkü asgari ücret hüzün verici. İnsanlar 1 ay boyunca en ağır şartlarda çalışıyorlar aldıkları ücret ise, asgari ücretle emekli olmuş bir emekli maaşından daha az. Emeklinin maaşı çok değil, çalışanın maaşı az.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR