BIST 10.644
DOLAR 32,22
EURO 35,07
ALTIN 2.502,02
İŞÇİ

Asgari ücret 2016'da yeni geçim indirimi nasıl hesaplanacak

Asgari ücretin bin 300 lira olması durumunda asgari geçim indirimi nasıl hesaplanacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu konuda ne diyor?

2016 Asgari ücretleri bin 300 liraya kadar yükselmesi bekleniyor, peki asgari ücret bin 300 lira olduğunda asgari geçim indirimi ne kadar olacak?

Asgari ücretin 1.300 TL olması durumunda, devletin vergi ve prim gelirleri de artacak. İşte işverenler bu noktada devletten adım atılmasını bekliyor. Böyle olursa kamu mali dengesi anlamında açık verilmemesini sağlayacak bir oranda anlaşılması gerekliliği doğacak.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINA ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ DAHİL EDİLECEK Mİ?

Özellikle SGK primlerinin bir iki puan düşürülmesi ciddi anlamda gündeme gelebilir. Diğer yandan, sadece asgari ücretten SGK’ya bildirilenler için de bu formül düşünülebilir. Ancak bütün bu düzenlemelerin olumsuz etkilerinin de hesaplanması şart.

ÇALIŞANIN MEDENİ DURUMU VE VE ÇOCUK SAYISINA GÖRE DEĞİŞİYOR

Asgari ücret artışına asgari geçim indiriminin dahil edilip edilmeyeceği konusu da komisyon toplantıları sonrası netleşecek. Asgari geçim indirimi asgari ücretin belirli bir kısmının vergi dışı bırakılması anlamına geliyor. Bu tutar çalışanın medeni haline ve çocuk sayısına göre değişiyor. Asgari geçim indirimi sonrasında mı, yoksa öncesinde mi 1.300 TL olacağı henüz netleşmedi..

ASGARİ ÜCRETİN İŞVERENE MALİYETİ

Komisyonun bu yılki gündemi asgari ücretin ne kadar olacağı değil, artışın etkilerinin azaltılmasına yönelik tedbirler olacak. İTO ve MÜSİAD asgari ücretteki artışın işverene maliyetinin 30 milyar TL olacağını ifade etti. Rakam ne olursa olsun, artışın işverene yansıyacağı net. Dolayısıyla, işverenlerin bu konuda gerekli önlemleri alabilmesi ve önünü görebilmesi açısından komisyondan çıkacak kararlar çok önemli. Pek çok işveren artış sonrası istihdamı azaltma ihtimali üzerinde duruyor. Bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde yalnızca şanslı bir azınlığın asgari ücretin artmasının olumlu etkilerini hissetmesi söz konusu olacaktır. Bu durumun yaşanmaması için dengenin sağlanması şart. Dolayısıyla, bu sene komisyonda işçi işveren değil, daha çok işveren hükümet temelli görüşmeler yürütülecek. Sonuç olarak, işverenlerin yükünün azaltılmasına yönelik tedbirlerin geliştirilmesi üzerinde mesai harcanacak. 
Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR