BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.466,18
GÜNCEL

Algı operasyonları tek tek çöktü, polisler serbest

Yasa dışı dinleme iddiasıyla yapılan algı operasyonu çöktü. Gözaltına alınan 17 polis serbest bırakıldı. Polisler, bazı dinlemelerin yasal kabul edilmeyerek seçmece soruşturma yapıldığını söyledi.

MEMURLAR- İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yasa dışı dinleme iddiasıyla 7 ilde başlattığı soruşturmada gözaltına alınan 17 polisin tamamı serbest kaldı. 8 polisin savcılık sorgusundan sonra 9 polis de mahkemece bırakıldı.

Edirne İstihbarat eski Şube Müdürü Özgür Nikbay, bir gazete haberi üzerine başlatılan dinlemelere ilişkin ilk teftişte usulsüzlük bulunamayınca kısa bir süre sonra kasıtlı şekilde yapılan ikinci bir teftiş yapıldığını belirtti. Nikbay, istihbari dinlemelerde adli dinlemede olduğu gibi somut delil aranmadığını kaydetti.

DİNLEMELER GERÇEK İSİMLE

Dinlemeleri gerçek isimlerle yaptıklarını ifade eden Nikbay, kendilerine yönelik soruşturmada dinlemelerin seçmece olduğunu şöyle anlattı: “Bize yöneltilen suçlamalara ilişkin dinlemeler istihbarata karşı koyma (İKK) dediğimiz G büronun dinlemeleri hedef alınmış ve bu dinlemeler üzerinden polisler soruşturmaya uğramıştır. Basında çıkan tüm numaralar soruşturma konusu olsaydı, İstihbarat Şube’deki 25 kişinin soruşturma geçirmesi gerekiyordu. Bazı dinlemeler yasal kabul edilip bazıları yasal değil kabul edilerek seçmece yapılmaktadır. Aynı hassas dinlemeler R büroda da yapıldığı halde bürodan kimse soruşturmaya dahil olmamıştır.”

KOLLAMAK İÇİN KARARTMA

Serbest kalan İstihbarat Büro Amiri Ahmet Özdil, 18 Mart’ta bir gazetede 7 bin kişinin dinlendiği şeklindeki haberde yayınlanan numaralardan 17 tanesini hatırladığını belirtti. Özdil, “Oysa tüm numaralarda aynı prosedürü uyguladım. Bu, müfettişlerin yanlı davrandığını düşündürtüyor. Çünkü diğer numaralarda diğer memurların parafı vardı” dedi. Polis memuru İbrahim Aslan da, bazı dinleme kararlarında karartmalar yapıldığına dikkat çekti. Aslan, bunun bazılarını kollayarak belli kişileri suçlamak için kullanıldığını söyledi.

Vagonda tek suçlama var

Polislerin avukatı Deniz Atmaca, “Algı operasyonu çökmüştür” dedi. Atmaca, “Polise karşı bu algı operasyonunu yürütmeye çalışanların vagonu tek suçla yürüyor. İlk başladığında ‘darbe, casusluk ve vatan hainliği’ diyen oldu. Ama şu anda bir tek ellerinde ‘resmi evrakta sahtecilik’ isnadı kaldı. Bu da zaten temelsiz. Nihayetinde algı operasyonu çökmüştür. Bundan sonra bu kadar şiddetli gelemeyecekler. Çünkü ellerinde öne sürebilecekleri herhangi bir veri yok” ifadelerini kullandı.

12 kumpas yargıdan döndü

Türkiye çapında 12 algı operasyon düzenlendi. Yasa dışı dinleme, evrakta sahtecilik ve aleni olmayan konuşmaları kayıt etme iddiaları üzerine 307 emniyet mensubu gözaltına alındı. Bu polislerden 261’i serbest bırakıldı. 46 emniyet mensubu tutuklandı. İşte il il algı operasyonları:

ADANA: 8 Nisan’da yasa dışı dinleme iddiasıyla biri emekli 9 polis gözaltına alındı. 3 polis serbest bırakılırken 6’sı tutuklandı. Mahkemeye yapılan itirazın ardından 6 polis, 6 gün sonra serbest bırakıldı.

ANKARA: 3 farklı tarihte üç operasyon yapıldı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisine 'böcek' diye tabir edilen dinleme cihazları koyduğu iddiasıyla 17 Haziran 2014’te 11 polis gözaltına alındı. Polislerden 6'sı savcılık tarafından 5'i mahkemece serbest bırakıldı. Savcılığın itirazı üzerine 5 polis tutuklandı. Polislerin itirazı üzerine üst mahkeme polisleri yeniden serbest bıraktı.

İSTANBUL: 22 Temmuz’da 115 polis, ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlamasıyla gözaltına alındı. 51 polis tutuklandı. 25 Ekim’de 4 polis tahliye edildi. 8 Kasım’da 5 polis için daha tahliye kararı verildi. Tutuklu polis sayısı 42'ye düştü. Tutukluluğun sürmesi için iddianame 4 aydır hazırlanmıyor.

ADANA: İkinci operasyon 27 Ağustos’ta yapıldı. ‘Kişisel verileri usulsüz ele geçirme, yok edilmesi gereken verileri yok etmeme, özel hayatın gizliliğini ihlal ve resmi belgede sahtecilik’ suçlamasıyla Adana TEM Şube Müdürlüğü’nde çalışan 13 polis gözaltına alındı. Polislerin tamamı serbest bırakıldı.

İSTANBUL: 1 Eylül’de 17 Aralık yolsuzluk soruşturmasını yürüten dönemin İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı ile 33 polis gözaltına alındı. 25 polis serbest bırakıldı. 8 polis tutuklandı.

ANKARA: Taltiflerde usulsüzlük iddiasıyla 22 Eylül’de 14 polis gözaltına alındı. 14 polisten 3'ü tutuklandı. Karara itiraz üzerine 3 polis de sonra serbest bırakıldı.

ANTALYA: 29 Eylül’de 13 polis ‘usulsüz dinleme, evrakta sahtecilik ve kişisel bilgileri kaydetme’ iddiasıyla gözaltına alındı. 6’sı savcılık sorgusunun ardından 7’si de 7 Ekim’de serbest bırakıldı.

ANKARA: Yasa dışı dinleme iddiaları üzerine 21 Ekim’de 17 polis gözaltına alındı. Polislerden 5'i savcılıktan 12'si mahkemece serbest bırakıldı. Savcılığın itirazı üzerine 5’i hakkında tekrar tutuklama kararı çıktı. 4’ü tutuklandı.

MERSİN: 28 Ekim’de ‘yasa dışı dinleme’ iddiasıyla 27 polis gözaltına alındı. Polislerin tamamı serbest bırakıldı.

KİLİS: 6 Kasım’da 26 polis gözaltına alındı. 7 Kasım’da 23 polis, diğer 3 polis de ertesi gün serbest bırakıldı.

KOCAELİ: 8 Kasım’da 17 polis hakkında ‘usulsüz dinleme’ iddiasıyla işlem yapıldı. 11 polis gözaltına alındı. Polislerin hepsi 11 Kasım’da
serbest bırakıldı.

TEKİRDAĞ-EDİRNE: 12 Kasım’da yasa dışı dinleme iddiasıyla 17 polis gözaltına alındı. Polislerden tamamı serbest bırakıldı.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR