BIST 9.085
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,82
MEMUR

Akademik zam yüreklere su serpti!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun akademik zam müjdesiyle beraber, Memurhaber'den Niyazi Solak, ÖGESEN ve ÖGEDER Genel Başkanı Vahdet Özkoçak ile röportaj yaptı. İşte akademisyenlerin sorularına cevap olan röportaj...

/ÖZEL HABER- NİYAZİ SOLAK: Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun akademik zam müjdesiyle beraber, Memurhaber olarak Öğretim Elemanları Sendikası ve Öğretim Elemanları Derneği Genel Başkanı Vahdet Özkoçak ile röportaj yaptık. İşte o röportaj;

Meslektaşınız Sayın Davutoğlu’nun akademisyenlere bakışını nasıl buluyorsunuz?

İlk kez bu kadar kararlı ve akademik camiaya duyarlı bir başbakan geldi son yıllarda. Rahmetli Erbakan'da aynı etkiye sahipti ancak 14 yıldan sonra bizlere ilaç gibi geldi. 28 Eylül’de Samsun'da 2 gün sonra Ulusa Seslenişte ve en son dün İstanbul’da akademisyen kimliğini ortaya koydu. Bizim için bir şans olacaktır.

akademikzam açıklaması dün netlik kazandı mı? Bayram müjdesi diyebilir miyiz?

Kesinlikle diyebiliriz. Netlik kazanmayan tek durum kademeli olması ve ne kademe ile verileceği. Maaşlara oranlarsa Arş. Gör., okutman, uzman ve Öğr. Gör.lisine %35, Yrd. Doç.'e %27 yani düzleştirince %25, Doç.'e %21 düzleştirince %20 ve Prof.lerimize %15 olacağını tahmin ediyoruz.

Özellikle akademisyenler "Bize var mı?’’sorusunu size fazlaca aktarmışlardır. Öyle değil mi?

Dün gece 200 den fazla telefon ve 1000 e yakın tweet aldım.  E-postalara dünden beri bakamadım. Saat 03:00 sularında bilgisayarı kapatmak zorunda kaldım. Ahmet hoca sağolsun dün gece verdiğim oranlara yakın olacağını ve herkese farklı oranlarda yansıyacağı açıklamasını yaptı.

akademikzam 14 yıllık bir beklentinin eseri idi beklentiniz karşılandı mı?

İlk adım olarak görmek gerek. Arş. Gör.lisini Uzm Yrd.na, Yrd. Doç. Uzman maaşına yaklaştıracağı için memnunuz. Ancak hedef 28 ülkenin ve dünya ortalamasının olduğu tabanmaas4012TL. Bu rakamdan yaklaşık 700TL aşağıda kalacağız. Ama Ocak ayında yansıyacak olan rakam ile bu 500 e kadar çekilecektir.

Peki %20 teşvik nedir? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Teşvik bize göre performanstan çekinen Maliye ve YÖK’ün bulmuş olduğu bir sistem. Zaten teşvik vardı. YÖK Başkanımız her görüşmemizde performansın uygulanma konusunda sorunlarımız olacaktır dediğimizde onay vermişti bize. Ayrıca Dün sadece Maliye Bakanımıza yaklaşık 5 bine yakın tweet atıldı Performansı herkese ve önce Maliye çalışanlarına yapınız tadında. Bunun yerine teşvik ismi verilmesi mantıklı. Ama içerik ve uygulama çok önemli. Liyakatlı ve objektif kriterlerle gelecek teşvik bizim kabulumüzdür. Üreten daha fazla kazanan elbette teşvik edilmelidir. Son aylarda yapılan YÖKSİS e veri girilmesi konusunu da buna bağlamak gerekli. Akademik hayatta son 5 yılın girdisine bakılarak teşvik oluşturulabilir. Bu yönde bir eğilim olacaktır.Ancak teşvik konusunda bir çekincemiz var. O da Prof ve Doç hocalarımız arasında sorunlara ve üstten asta olacak Mobbing e. Bu konuyu da hafta içi yetkililerle görüşeceğiz. Bürokratlar veya ehil olmayan sendikalardan ziyade akademikzam ı buralara kadar getiren Akademisyenler yine aktif rol oynamalıdır.

YÖK Başkanı Çetinsaya’nın rolü ne idi? akademikzam onun döneminde gerçekleşti ve yıprandı bu süreçte değil mi?

Gökhan hoca gerçekten beyefendi birisi. Nazik ve paydaşların tamamını dinleme nezaketini gösteren bir Akademisyen. ÖGEDER iken görüşmelerimizin tamamında bize önemimizi hisettirdi. akademikzam konusunda ısrarlı ve sabırlı idi. Tıpkı bizler gibi. akademikzam da Gökhan hocanın takibi ve kulisleri etkili oldu. Eğer Performans yerine teşvik geçiyorsa bunun mimarı bence Gökhan hocadır. Yıpranma konusuna gelince en az bizim kadar yıprandı. Dile kolay 140 bini aşkın Akademisyen kendisinden çok şeyler bekledi. Bunların başında 14 yıllık hasret akademikzam. Bunu başardı kendisinin payı büyük. Özellikle Ahmet hoca ile diyaloğu mükemmel. İnşallah daha bir çok soruna el atacaktır ve biz de kendisine destek olacağız. Artık yalnız değil. Sosyal medyayı güçlü kullanan Akademisyen ordusu ile birlikte yürüyecek.

akademikzam ortak çalışmanın ürünü diyorsunuz hemen her platformda. Kimlerden destek aldınız bu süreçte?

Öncelikle Eski YÖK Başkanımız ve Polonya Büyükelçimiz Sn. Yusuf Ziya ÖZCAN’dan büyük destek aldık. İlk kez açıklıyorum kendisi ile Ankara’da özel bir görüşmemiz oldu. Süreci o kadar net anlattı ki hocamız bize fener oldu adeta. Destekleri için kendisine teşekkür ederiz. Hatta ilk canlı yayın sorusu Yusuf Hoca'nın başarısı ile Ahmet Hoca'ya soruldu. Bunu unutmadık. Kendisine bu vesile selamlarımı yollarım.

İki önemli rektörümüzü de unutmamak gerekiyor elbette. Biri mensubu olduğum kurumun Ankara Üniversitesi’nin rektörü Sn Prof. Dr . Erkan İBİŞ, bir diğer hocamız da İstanbul Üniversitesi Rektörü Sn Prof. Dr. Yunus SÖYLET. Bu iki hocamızın attığı tweetler ile moral buldu Akademik camia. Kendilerine de teşekkür etmeden geçmemek gerekir.

 

Bundan sonra akademikzam süreci nasıl işler?

Haftaya son rötuşlar yapılır. Sonraki hafta Plan Bütçe Ekim sonu da lokomotif kanunda ilk vagondan geçer inş. Lokomotif tabirini bilerek kullandım hem Sn Arınç şikayet etti torba yasa sürecinden hem de Mv. eline aldığı Madde ile torbayı çuvala çeviriyorlar. Biz de buna karşıyız. Lokomotif olsun vagon vagon gelsin görüşmeleri hemen yapılıp geçsin. Kasım maaşlarımıza Ekim ayı farkı ile yansımasını istiyoruz ama süreç nasıl işler birlikte göreceğiz.

Bundan sonra ÖGESEN de öncelikler neler?

ÖGESEN Akademinin yeniden doğuşu sloganı ile yola çıktı. Akademinin yeniden doğuşu köklü sorunlara temelden çözüm gerektirecektir. Kasım ayı içerisinde büyük bir çalıştay yapıyoruz. Ama ondan önce 50dsorunu ve bedelliden hemen sonra akademikaskerlik  geçmeli. Sonrasında darbe döneminden kalma ucube 2547 ve acilen kurulması gereken Yüksek Öğretim Bakanlığı çalışmalarına hız vereceğiz. Herkes bakanlığı siz mi kurduracaksınız diyor? 1 yıldan bu yana Bakanlık diyerek farkındalık oluştu. Hükümet ve Akademik camiadan da destek aldı. Bunu ülkemiz için istiyoruz. Olması için de çalışacağız. Bakanlık olsa 2547 hızlı çözümlenir, eş durumu sorunu, sözleşme sorunu, oy kullanma hakkı, mobbingin önlenmesi daha rahat olacaktır.

 

Kısaca değerli meslektaşlarımın çifte bayramını kutlar,başta Sn Başbakan Ahmet hoca olmak üzere desteklerini esirgemeyen tüm gönül dostlarına teşekkür ederim.

Memurhaber'in akademisyenlere olan desteğine ne dersiniz?

Memurhaber.com'a akademikzam sürecinde tüm akademisyenlerin sesi olduğu için teşekkür ediyorum. Memurhaber gerçekten çalışanların sesi olmaya devam ediyor.




Yorumlar 8 Yorum
ÇOK OKUNANLAR