BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.464,56
SAĞLIK

Aile hekimleri yeni nöbet sistemine tepkili

Aile hekimleri yeni nöbet sisteminin asıl görevlerini yapmalarına engel olacağını ifade etti.

Osmaniye Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Cengiz Dağlaraştı, aile hekimlerinin hastanelerin acil servislerde görevlendirilmesinin yeniden düzenlenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Basiretsiz kamu hastaneleri yöneticilerin il içi doktor dağılımlarını sağlayamamalarının cezasını aile hekimlerinin çekmemesi gerektiğini aktaran Dağlaraştı, “Yeni düzenlemeyle kamu hastaneleri yöneticilerinin basiretsizliğinin çözümünü daha önce kriterlere bağlanan ve keyfiyetlikle aile hekimlerine nöbet yazılmasını engelleyen maddeler kaldırılarak sağlanmaya çalışıldı. Aile hekimlerimiz yeni yönetmelikle keyfi olarak personel açığımız var acile aile hekimi görevlendirelim, onlara nöbet ertesi izin vermeyelim mantığıyla nöbet tutturulmak istenmiştir. İlgi yönetmelikle haftalık 40 saatlik mesaisine ek olarak 30 saat nöbet yazılabilmesi getirilmiştir.” dedi.

“Bizler Aile hekimliği yapmak istiyoruz:” ifadesini kullanan Dr. Dağlaraştı, nöbete zorlanan aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarından nöbet sonrası mesailerine devam etmelerinin hukuksuz olduğunu vurguladı. Aile hekimlerinin yazılan defin nöbetleri, adli nöbetler hariç haftada 70 saate kadar çalışmalarının beklendiğini dile getiren Dalaraştı, “Düzenleme keyfiyete açıktır ve bugüne kadar birçok örneğinde olduğu gibi keyfiyetle uygulanacaktır. Yazılmak istenen nöbet, Bakanlığımızın kendi hazırladığı Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği'ne de aykırıdır. Nöbet yazılması düşünülen kamu hastaneleri, eğitim hastaneleri, acil servisler ise eğitim yerleri değildir. Hizmet kalitesinin arttırılması yerine sağlıksız hizmet sunumuna yönelmek doğru bir anlayış değildir." diye konuştu.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR