BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
ÖĞRETMEN

8 üniversite birleşti GAP’ı tasarımladı

Türkiye'nin farklı yerlerindeki 8 üniversitenin tasarım bölümlerinde okuyan 68 tasarımcı, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)’nin öne çıkan ürünlerini tasarladı.

Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Araştırma ve Uygulama Merkezi (SANTUM) ile GAP Bölge İdaresi Başkanlığı tarafından ‘Tasarım Bölümleri Ürün Çalıştayı’ düzenlendi.


Bölgenin öne çıkan ürünleri ile ilgili 20 proje hakkında fikir geliştirilen çalıştayda; tarıma dayalı sanayi, turizm ve kent kültürü, halk kültürü ve yenilenebilir, sürdürülebilir enerji konuları üzerinde 8 üniversiteden 68 katılımcı ekip çalışması yaptı. Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman ve Gaziantep illerini simgeleyen konular ele alındı. Çalıştaya ev sahipliği yapan Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri de fikirleri ile çalışmalara destek verdi.

Öğrenciler tarafından çalıştayda tarım ürünlerinde tüketiciyi cezbedecek ve güven tesis edecek noktalara dikkat çekildi. Yapılan çalışmalarla iyi tasarlanma, etiketlenme, paketlenme, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğine erişim imkanlarının artırılması hedefleniyor. GAP illerinde var olan rekreasyon ve ören yörlerine yönelik tasarımlar, kent ve şehir mobilyaları ve halk kültürü ürünlerinin bölgeye büyük bir katkı sağlaması bekleniyor.

Tasarım ürünlerinin önemine dikkat çeken GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, "GAP projesinin ikinci aşamasını taşıyoruz artık. Revizyon planlarımızı yapıyoruz. GAP eylem planı 5 yıl daha uzayacak. Bu eylem planının ana prensiplerinden biri de yenilikçilik olacak. Yenilikçilik alanında projeler üretmeye çalışıyoruz. Bunlardan birini burda yaşadık. Türkiye’nin değişik üniversitelerinden değişik öğrencilerin çalışmalarıyla çalıştay düzenlediler. Beklediğimiz nokta, öğrencileri, bir araya gelmeleri ile bölgeyi iyi tanıma, bilgilendirmek, ardından öğrencilerin bölgeyi tanıtmalarını sağlamak. Ülkemizin gelecekteki tasarımcılarına ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmayı hedefliyoruz.” dedi.

        GAP İdaresi Başkan Danışmanı Murat Cengiz, GAP İdaresi olarak GAP bölgesinin rekabet gücünün artırılması ve bölgedeki inovasyon kapasitesinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürüttüklerini dile getirdi. Gazi Üniversitesi SANTUM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serkan Güneş ise GAP bölgesinin kendileri için göz bebeği olduğunu belirtti. GAP bölgesinde tasarım merkezlerine olan ihtiyacın oluştuğu görülerek, GAP İdaresi Başkanlığı ve Harran Üniversitesi işbirliği ile GAP Tasarım ve İnovasyon Merkezi’nin kurulmasına yönelik protokol imzalandı. İnovasyon merkezinin, bölge tasarımına yönelik farkındalığın oluşmasına ciddi katkı sağlaması bekleniyor.

        Grup oluşturduğu çalışmalarda yakıt sıkıntısı çeken köyler için biyogaz elde etmelerini, kamyon iç lastiklerinden üretilen sistem, demonte halinde üretilecek hediyelik modüler kuş evi, tüketimi artırmaya ve yaygınlaştırmaya yönelik pestil ürünleri ve Göbeklitepe temalı promosyon ürünleri yer aldı.


Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR