BIST 10.331
DOLAR 32,26
EURO 34,77
ALTIN 2.407,33
GÜNCEL

711 yargı üyesi görevden ayrılıyor

Yüksek yargının yapısında önemli değişiklikleri öngören tasarı yasalaştı. Yargıtay ve Danıştay üyeliğini 12 yılla sınırlandıran yasanın yürürlüğe girmesiyle 711 üyenin görevi son bulacak.

Hükümetin "yüksek yargıyı" yeniden düzenlediği tasarı yasalaştı. Adalet Bakanlığı, Yargıtay ve Danıştay'ın yapısını değiştirecek yasa ile ömür boyu Yargıtay ve Danıştay üyeliği dönemi son bulacak.

Milliyet'te yer alan habere göre, yasanın yürürlüğe girmesiyle Yargıtay ve Danıştay'daki toplam 711 üyenin, üyeliği düşecek. HSYK, beş gün içinde, görevi sona eren üyeler arasından Yargıtay ve Danıştay üyesi seçimi yapılacak. Görev süresi biten üyelerden yeniden seçilemeyenler ise bölge adliye veya ilk derece mahkemelerine atanacak. Yargıtay daire sayısı 46'dan 24'e, Danıştay daire sayısı 17'den 10'a indirilecek.

TERÖR DAVALARI CEZA MAHKEMELERİNE GİDECEK

Terör davaları, il merkezlerindeki ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Kayyım atanan şirketlerin yönetim organı ile ortaklık payları idare yetkileri de kayyıma devredilecek. Kayyımların görevleriyle ilgili tazminat davaları devlet aleyhine açılacak. Devlet, ödediği tazminatı görevini kötüye kullanan kayyımlara rücu edecek.

İŞTE YASADA ÖNE ÇIKAN DÜZENLEMELER

Danıştay Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, muhalefetin yoğun itiraz ve eleştirilerine karşılık önceki gün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Yasada öne çıkan düzenlemeler özetle şöyle:

- Yürürlüğe girdiği tarihte Danıştay üyelerinin üyelikleri sona erecek, vekalet edenler hariç Danıştay Başkanı, başsavcısı, başkanvekili ve daire başkanı olarak görev yapanların Danıştay üyelikleri ise devam edecek.

- Üyelikleri sona erenlerden HSYK tarafından seçilenler arasından HSYK'ca, Cumhurbaşkanı tarafından seçilenler arasından Cumhurbaşkanı'nca, 5 gün içinde Danıştay üyesi seçimi yapılacak.

- Danıştay meslek mensuplarının kadro sayısı 116 olacak. Üyeliği devam edenler, kadro sayısında dikkate alınacak. Kadro sayısını aşan üye kadroları iptal edilecek.

- HSYK'ca Danıştay üyeliğine seçilemeyenler, HSYK tarafından yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 10 gün içinde idari yargıda uygun bir göreve atanacak.

ZAMAN SINIRI GETİRİLDİ

- Üyelikleri devam eden üyeler ile yeniden seçilen üyeler, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 12 yıl görev yapacak.

- Bir kişi iki defa Danıştay üyesi seçilemeyecek.

- İdari Dava Daireleri Kurulu'nda görevi devam eden üye sayısının 14'ten fazla olması halinde, üyelerden hangilerinin devam edeceği Başkanlık Kurulu'nca belirlenecek.

- Seçilmeyen üyelerin atama veya seçim nedeniyle yürüttükleri görevler yasa yürürlüğe girince sona erecek.

- Başkanlık Kurulu, 3 yıl içinde daire sayısını 10'a indirecek ancak bu daireler kapatılıncaya kadar görevlerine devam edecek.

- Danıştay meslek mensupları kadro sayısı 90'a düşünceye kadar, boşalan her iki üyelik için bir üye seçimi yapılacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR