BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,91
ALTIN 2.433,66
GÜNCEL

657'le ilgili flaş kararı Erdoğan bugün ne açıklayacak?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu darbe girişiminden sonra değişmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugünkü MGK toplantısından sonra ne açıklayacağı merak ediliyor. Kulislerde yer alan iddiaya göre 657'nin değişikliğe gidilmesi gündemde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yapılacak MGK ve ardından toplanacak Bakanlar Kurulu'nda 'önemli kararlar alınacağı' yönünde verdiği işaretin ayrıntıları belli olmaya başladı. Edinilen kulis bilgisine göre bu işaretlerden biri 657 hakkında verilecek kararı.

Darbe girişiminin püskürtülmesiyle birlikte operasyonlar devam ediyor. FETÖ'nün devlette yapılanmasını önlemek için bir dizi önlemler alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Kısıklı'da yaptığı konuşmada çarşamba gününe işaret etti ve çok önemli bir konuyu açıklayacaklarını duyurdu. Peki o konu ne? İşte detaylar...

Takvim'de yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın paralel yapının istihbarattan bakanlıklara kadar devletin her bir birimine sızdığına dikkat çekerek, "Her şeyden önce 657 değiştirilmediği sürece bu iş çözülmez" çağrısının ardından, gerekli adımlar atılıyor. Açığa alınan, işten el çektirilen ancak devletten maaş almaya devam eden FETÖ'cülerin memuriyetten atılmasının önü açılıyor, yargı yoluyla dönüş kapısı da kapanıyor. Personel rejimini düzenleyen 5 yasaya birden neşter vuruluyor. Kamu çalışanlarının hak ve sorumluluklarını düzenleyen 657 sayılı Yasa ile birlikte TSK Personel Kanunu, Hakim Savcılar Kanunu, YÖK Personel Kanunu, KİT Personel Kanunu'na neşter vurulacak. Kamudaki personel rejimini düzenleyen bu yasaların tek yasa altında toplanması öngörülüyor.

FETÖ'CÜLERİN GÜVENCESİ KALKIYOR

Böylece illegal yapılarla bağlantılı kamu çalışanlarının soruşturma ve kovuşturma sürecinin de tek merkezden yönetilmesi sağlanacak. Adalet ve İçişleri Bakanlıkları'nın birlikte yürüttüğü çalışma ile kamu çalışanlarına yönelik yargı güvencesi zırhı da kaldırılıyor.

BUGÜN OLAĞANÜSTÜ HAL AÇIKLANIR MI İŞTE İDDİALAR

Ankara Temsilcisi Hande Fırat ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi: Sıkı yönetim ilanı değil de art arda geçen kanun hükmünde kararnameler olabilir. 81 ilde OHAL ilan edilecek diye bir şey duymuş değilim.

MEMUR YASASI VE TAZMİNATLAR

-Bunlardan bir tanesi memur yasası. Tazminatlarını verip memuriyetten çıkarma gibi alternatifler üzerinde konuşuluyor.

-Olağanüstü durumlarda devletin nasıl çalışacağını anlatan maddeler var. Olağanüstü durumdan geçiyor Türkiye. Bu mücadelenin tam yapılaması için olağanüstü adımlar gerekiyor. Olağanüstü Hal değil bahsettiğim. Olağanüstü bazı yasalarla bu durumla mücadele etmesi konuşuluyor. Belki belki kanun hükmünde kararnameler devreye girebilir.

DÖNÜŞLER MEMUR YASASIYLA ENGELLENECEK

Star'da yer alan habere göre, milli iradeye darbe girişiminde bulunan FETÖ'ye destek veren kamu çalışanlarına ihraç yolu göründü. Kamudaki görevden almalar devam ederken bundan sonraki süreç de netleşti. Kamunun tamamında 'dip bucak' temizliği altında FETÖ yapılanmasına açık, gizli destek veren bürokratlar görevlerinden alınacak. Soruşturma darbe ve terör örgütüne destek kapsamında yürütülecek. İdari işlem kapsamında ellerinde bir imza yetkisi olmayacak. Memurlar bilgi ve belge kaçırmaması için görevden el çektirildi. Delil karartma ve belgelerin yok edilmesi şüphesiyle soruşturma boyunca görev yapmayacaklar. Bu kişiler kamu binasına giremeyecek. Maaşlarını üçte iki oranında alacak. Bu kişilerin emeklilik sigorta primleri yatırılmaya devam edecek. Sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecek.

MEMURİYETTEN İHRAÇ

Soruşturmanın sonucuna göre adli ve idari cezai yaptırım uygulanacak. İdari yaptırımda disiplin cezası başta olmak üzere memuriyetten ihraç yolu da görünüyor. Bir Başbakanlık yetkilisi "Soruşturma devam edene kadar bu memurlar görev yaptığı binaya giremeyecek. Maaşı düşecek. Bilgi ve belgenin dışarıya kaçırılma endişesi var. Sonuçta darbe girişiminin arkasındaki bir örgüte destek veren kamu çalışanlarından bahsediliyor" dedi.

Paralel devlet yapılanmasıyla mücadele kapsamında 51 yıl önce yazılan, 47 yıldır yürürlükte olan Devlet Memurları Kanunu'nun yeniden yazımına ilişkin çalışmalar hız kazanacak.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR