BIST 10.729
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.521,80
GÜNCEL

65 yaş üstü belediye başkanlarının sigorta şartları

30 Mart yerel seçimlerine 2 gün kaldı. Kamu görevlisi sayılan belediye başkanları nasıl sigortalı sayılacak, 65 yaş üstü olan belediye başkanları ve muhtarlar nasıl sigortalı olacak, şartlar neler? memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen yazdı

Türkiye bu Pazar seçime gidiyor. 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde ülkenin geleceği belirlenecek.

Seçimlerin kim kazanırsa kazansın seçim sonuçlarının ülkemizdeki barışı, huzuru, demokrasi ortamını güçlendireceği şimdiden görülüyor.

Seçime doğru son düzlükte siyasi tartışmalar ahlaki sınır tanımasa da, seçimler sayesinde demokrasimiz kazanıyor, millet kazanıyor.

Öte yandan bu seçim bir yerel seçim. Başka bir deyişle bu seçimde yerel liderlerimizi seçeceğiz.

Buna göre 30 Mart’ta yerel liderlerden muhtarlar, belediye meclis üyeleri ve il ile ilçe belediye başkanlarını belirlemiş olacağız.

Bu yazımızı seçimde aday olan kişilerin belediye başkanlığı ve muhtarlığı kazanmaları halinde hangi sigortalılık statüsüne tabi olacaklarını, nasıl bildirimde bulunmaları gerektiğini ayrıntılarıyla açıklayacağız.

 

Belediye Başkanları Kamu Görevlisi Sayılır

Seçimlerde seçilecek birinci yerel lider grubu belediye başkanları.

Ülkemizde sosyal güvenlik ile ilgili düzenlemeler 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na, yani 2008 yılında yürürlüğe giren reform kanununa göre belirleniyor.

Kanuna göre; belediye başkanları ve büyükşehir olmayan illerde devam eden il encümeninin seçimle gelen üyeleri, aynen devlet memurları gibi eski tabirle Emekli Sandığı, yeni tabirle ise 4/1-(c) sigortalısı sayılıyorlar.

Gerek ilçe ve belde belediye başkanı olsun gerekse de büyükşehir belediye başkanı olsun bu durum değişmiyor.

Reform Kanununun yürürlüğe girdiği 2008 yılı Ekim ayından sonra belediye başkanlığına veya il encümeninin seçimle gelen üyeliğine seçilenlerden, sigortalılık hali bulunmayanlar ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendi kapsamında sigortalı olanlar, isteklerine bakılmaksızın seçildikleri tarihten itibaren Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılmakta.

Bunlar ile ilgili bildirim yükümlülükleri mazbatalarını ilgili seçim kurulundan aldıkları tarihten itibaren ilgili mülki idare amirliklerince on beş gün içerisinde yerine getirilmekte.

Bu şekilde sigortalı sayılanların emekli iseler emekli maaşları, çalışmaya başladıkları için, kesilir.

 

65 Yaş Üstü Olan Belediye Başkanları

Burada özel bir durumu belediye başkanı seçilen kişinin yaşlı olması oluşturuyor.

SGK’nın 2013/11 sayılı Genelgesine göre, 65 yaşını tamamladıktan sonra belediye başkanlığına veya il encümeninin seçimle gelen üyeliğine seçilenler, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı olma talebinde bulunsalar dahi sigortalı sayılmamaktalar.

Zira sosyal güvenlik sistemimizde azami emeklilik yaşı 65 yaş.

Eğer seçildikten sonra 65 yaşını tamamlayan varsa bunları da sigortalılıkları sona erdiriliyor. Seçildikten sonra 65 yaşını tamamlanmış olanların Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılığı, 5510 sayılı Kanunun 9 ncu maddesinin (c) bendi uyarınca 65 yaşını tamamladığı tarihi takip eden aybaşından itibaren sona erdirilmekte.

Başka bir deyişle 65 yaşını geçmiş olan kişiler için sırf seçimle geldikleri için 4/1-(c) sigortalısı olmak mümkün değil.


Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR