BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
SAĞLIK

52 bin ebe meslek kanunu bekliyor...

ürk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Mustafa Özsoy, "21-28 Nisan Ebeler Haftası'nda sorunların çözümü için adım atılmasını umut ediyoruz.” dedi...

Türk Sağlık Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Mustafa Özsoy, 21-28 Nisan tarihleri arasında kutlanan Ebeler Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Mustafa Özsoy, yaptığı açıklamada ebelerin anne ve bebek ölüm oranının iyileştirilmesinde lokomotif görevi üstlendiğini kaydetti. Özsoy, Türkiye'de çalışan 52 bin ebe için meslek kanununu çıkarılması gerektiğini söyledi. Özsoy, “Türk Sağlık-Sen olarak 21-28 Nisan Ebeler Haftası'nda sorunların çözümü için adım atılmasını umut ediyoruz.” diye konuştu.

İnsanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olan ebeler, 21-28 Nisan tarihleri arasında Ebeler Haftası'nı kutluyor. Anne ve bebek sağlığı için yürüttükleri çalışmalarla ilk sağlık hizmetini sunan ebelerin hak ettiği değeri bulmadığını söyleyen Türk Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Mustafa Özsoy, bugün Türkiye'de 52 bin ebenin var olduğunu bunları 47 binin kamuda çalıştığını kaydetti. “Sağlığın gelişmişlik göstergelerinin en önemlilerinden ikisi ‘anne ve bebek ölüm oranı' iken bu göstergelerin iyileştirilmesinde lokomotif görevi alan ebelik mesleğine gereken önem verilmemektedir.” diyen Özsoy, ebelerin, vekil ebe hemşirelik gibi uygulamalarla düşük ücret ve sosyal haklardan mahrum bir şekilde kamuda istihdam edildiğine değindi.

Sertifika programlarında bile ayrımcılığa uğrayarak mağdur edildiklerini vurgulayan Özsoy, “Bu ayrımcılık öyle bir hal almıştır ki meslekleri ile çok yakından ilişkili olan ‘Aile Danışmanı' olabilmelerinin de önüne set çekilmiş, Aile Danışmanlığı Sertifikası alabilecek meslekler arasında Ebeliğe yer verilmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Kamuda görev yapan 47 bin ebe için bir meslek kanunu çıkarmasını isteyen Özsoy, “Türk Sağlık-Sen olarak 21-28 Nisan Ebeler Haftasında sorunların çözümü için adım atılmasını umut ediyoruz.” dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR