BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.466,18
GÜNCEL

2016 YGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak?

2016 'YGS sınav yerleri ne zaman açıklanacak ' sorusunun yanıtı ÖSYM'den geldi. YGS sınav yerleri 3 Mart 2016 yani yarın açıklanacak.

YGS 2016 sınav yerleri yarın ÖSYM tarafından açıklanacak. 3 Mart Perşembe günü YGS sınav yerleri belli olacak ve sınava giriş belgeleri adayların erişimine açılacak.

Türkiye’de milyonlarca öğrenci 13 Mart 2016′da YGS’ye girecek. YGS 2016 için de son önemli aşama olan sınav yerlerinin belli olması ve sınav giriş belgelerinin adayların erişimine açılması bekleniyor.

YGS GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINACAK?

Peki YGS sınav giriş belgesi ne zaman alınabilecek? Bilindiği gibi YGS’de öğrencilerin ve adayların sınava giriş belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor. 

Adayların ÖSYM'nin Aday İşletim Sistemi'ne açarak kullanıcı adı kısmına TC kimlik numarasını, şifre bölümüne de kendi özel şifresini girmesi gerekiyor. Seçeneklerden sınav yeri belgesine ulaşıp çıktı alabilirsiniz.

YGS NASIL BİR SINAVDIR?

Üniversiteye giriş  yani Yüksek Öğretime geçiş kapsamında 2010 senesinden bu yana uygulanan YGS Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri olmak üzere 4 bölümden meydana geliyor. Her bir bölümde 40 soru olmak üzere toplamda 160 soru yer alıyor. Sınav süresi, tek oturumda 160 dakika.

Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı’nın ardından tercih yapabilmek için adayların en az 150 puan, Lisans Yerleştirme Sınavı yani LYS’ye girebilmeleri için ise herhangi bir puan türünde en az 180 puan almaları gerekiyor.

Sınava giren adayların sınav sonuçları; YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5, YGS-6 olmak üzere 6 farklı puan olarak açıklanır.

YGS'YE SAYILI GÜNLER KALA NE YAPMAK GEREKİYOR?

2016 YGS sınavına günler kaldı.YGS sınav maratonuna katılacak öğrenciler son hızla çalışmalarına devam ediyor.Özellikle gün yaklaştıkça stres artıyor ve çalışmaya daha çok vakit ayrılıyor.Sınava girecekler YGS giriş yerlerinin ne zaman açıklanacağı merak etmektedir.

2016 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) başvuru alma işlemleri 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında tamamlanmıştı. ÖSYS’nin ilk basamağı olan 2016 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2016-YGS) 13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak.

2.178.563 adayın katılacağı sınav 173 il/ilçe sınav merkezinde, yaklaşık 7.300 bina, 117.000 salonda görev yapacak toplam 303.000 sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek.

ŞIRNAK'TAKİ ADAYLAR DİĞER ŞEHİRLERDE SINAVA ALINACAK

Sınava Şırnak ilinde girmek için başvuruda bulunan adaylar, İçişleri Bakanlığının güvenlik içerikli yazısı doğrultusunda Gaziantep Merkez, Gaziantep Nizip, Batman ve Siirt sınav merkezlerinden birinde sınava alınacaklar.

2016 YGS sınavına girecek tüm adaylar sınava girecekleri yer bilgisini gösteren ve sınava girişte yanlarında bulundurmaları gereken Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile 3 Mart 2016 tarihinden itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr  internet adresinden edinebilecekler.

YGS'YE 10 GÜN KALA NE YAPMAK GEREKİYOR?

Eğitim Uzmanı Murat Aydın, YGS'ye 10 gün kala yapılması gerekenlerin yanı sıra sınav gecesi ve sınav anına ilişkin detayları paylaştı. Aydın, adayların son düzlüğe girilen bu dönemde daha çok pratik yapmaları gerektiğini söyledi.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nin (ÖSYS) ilk basamağı olan 2016-YGS, 13 Mart 2016 Pazar günü yapılacak. Sınava kısa bir süre kala adayların kaderini belirleyecek en önemli kriter, kendilerine olan güvenleri.

Adaylar için başlanılan işi bitirme vakti geldiğinde tempoyu düşürmeden biraz sabretmek gerekiyor. Eksiklerin kapanması, hız kazanılması ve deneme sınavı stratejisi oluşturulması adına son günler çok büyük önem taşıyor. Adayların son düzlüğe girilen bu dönemde daha çok pratik yapmaları gerekiyor.

SON 10 GÜN

Eğitim Uzmanı Murat Aydın, 2 milyon 178 bin 563 adayın ter dökeceği 2016-YGS'ye 10 gün kala yapılması gereken detayları paylaştı.

Adaylara, öğrenmeden ziyade daha çok pekiştirme ağırlıklı çalışma yapmayı unutmamalarını tavsiyesinden bulunan Aydın, "Sadece öğrenme yapmak yeterli olmayacak, bunu sorularla ispatlamak gerekecektir. Son 10 gün için olsun kesinlikle bir tekrar programınız olmalı, bu şekilde eski konuları da gözden geçirmiş olursunuz" dedi.

Beslenme ve uyku düzeninin önemine dikkat çeken Aydın, "Eğer çok geç yatıp kalkıyorsanız son zamanlarda düzenleme yapmaya başlayın. Bedeninizi yormaktan kaçının, sakatlanma riski yaşayacağınız etkinliklerde kesinlikle bulunmayın. Bol bol deneme sınavı çözerek hem pratiğinizi arttırın hem de öğrendiğiniz konuları pekiştirin" ifadelerini kullandı.

SON 1 HAFTA

Son bir hafta kala neler yapılması gerektiğini anlatan Aydın, adaylara hatırlatma kağıtlarını gözden geçirerek, çalıştıkları formül, madde, önemli kısa bilgiler ve ipuçlarını gözden geçirmeleri uyarısında bulundu. Aydın, "Son hafta her gün sabah saat 10.00'da deneme sınavı çözmeye çalışın. Sınava gireceğiniz yeri mutlaka önceden görün ki sınav anında trafik yoğunluğuna yakalanmayın. Stresli ve yorucu faaliyetlerden uzak durmaya çalışın. Dinlenmeye de zaman ayırın, vücudunuzun çok yorgun olması çalışmalarınızın aksamasına sebep olacaktır" dedi.

SINAV GECESİ

Aydın, adaylara sınav gecesi neler yapmaları konusunda şu tavsiyelerde bulundu:

"Moral verici şeylerden konuşun ki sınav gecesi moraliniz üst seviyede olsun. Ağır yemeklerden kaçının ve alışık olmadığınız şey yemeyin. İyi vakit geçirmeye çalışın. Vaktinde yatmaya çalışın, normalden çok erken yatmayın; yatsanız da uyuyamayacağınız için daha çok gerilirsiniz. Sınava götüreceklerinizi (sınava giriş belgesi, nüfus cüzdanı vb.) hazırlayın.

Kafanıza göre ilaç kullanmayın, eğer doktor kontrolünde kullanıyor iseniz saatlerini geçirmeyin. Sevdiğiniz tarzda bir film izlemek, eğlenceli bir kitap ya da dergi okumak sizi rahatlatacağı için sınav gecesi bu seçeneği tercih edebilirsiniz. Ne kadar kaygılı olursanız olun, son gece sınava çalışmayın; bunun size olabilir. Ilık bir duş alın, kısa bir yürüyüş yapın ve sizi kaygılandırmayacak kişilerle sohbet edin."

SINAV SABAHI

Adaylara sınav sabahı her zamankinden biraz daha erken kalkmaları uyarında bulunan Aydın, mutlaka kahvaltı yapmaları, kendilerini rahat hissedecekleri kıyafetler giymeleri, sınavla ilgili malzemelerini tekrar kontrol etmeleri çağrısında bulundu.

Aydın, "Sınav yerine erkenden ulaşmaya çalışın, mesela yaklaşık 1 saat önce. Yanınıza cep telefonu, hesap makinesi gibi elektronik cihazları kesinlikle almayın" dedi.

SINAV ANI

Adaylara sınav anına ilişkin dağıtılan cevap kartındaki basılı bilgilerin kendilerine ait olup olmadığını kontrol etmeleri uyarısında bulunan Murat Aydın, kodlanması ve yazılması gereken yerleri yazıp kodlamalarını hatırlattı.

Adaylara, verilen belgelerdeki kişisel bilgilerini kontrol etmelerini söyleyen Aydın, yönergeleri dikkatlice okumaları ve soruları gözden geçirmeleri tavsiyelerinde bulundu.

"HER DAKİKA GÖZÜNÜZ SAATTE OLMASIN"

"Zamanı nasıl kullanacağınıza, hangi sorulardan başlayıp daha sonra hangilerini cevaplayacağınıza mutlaka önceden karar verin" diyen Aydın, "Bir soru üzerinde gereksiz zaman harcamayın. Cevabından emin olmadığınız soruları boş bırakın. Turlama tekniğini mutlaka kullanın.

Cevaplama bitince son bir kontrol yapın. Sınav sorularını çözmeye alıştığınız tarzda başlayın. Sınavda zamana karşı yarıştığınızı aklınızdan çıkarmayın. Arada zamanınızı kontrol edin. Fakat her dakika da gözünüz saatte olmasın. Çözemediğiniz soruların yanına "?', "*" gibi işaretler koyarak bu soruları geçin. Bu taktiği kullanmak zaman kaybetmenizi önleyecektir" dedi.

"ELEME TEKNİĞİNİ KULLANIN"

Aydın, uyarılarını şöyle sıraladı:

"Soru köklerinde verilen verilerin tümünü okuyun. Altı çizili ve olumsuz ifadelere (çıkarılamaz, söylenemez, değildir, yoktur vb.) dikkat edin. Soruların ve şıkların tamamını mutlaka okumaya çalışın, okumadan cevap vermeyin. Sözel sorular da dahil olmak üzere bütün soruları kalem kullanarak çözün. Cevapları optiğe kodlarken alıştığınız yöntemi uygulayın. Sınavın sonunda toplu kodlama yapmayın.

İşaretleme yaparken bulduğunuz doğru cevapla işaretlediğiniz cevabın aynı olmasına dikkat edin. Bu kaydırma yapmanızı önleyecektir. Seçenekleri incelerken eleme tekniğini kullanın. "Bu değil, bu olamaz" diyerek şıkları indirgeyin. Mutlaka kalem kullanın. Zihninizin dağılmasını önlemek amacıyla bölümler arasında kısa bir dinlenme aralığı vermeye çalışın; bu zamanınızı kaybetmenize değil dinlenmenize ve deşarj olmanıza yardımcı olacaktır."

2 milyon 178 bin aday, 13 Mart Pazar günü üniversiteye giriş sınavlarının ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecek. Son hazırlıklarını yapan adaylar için sınava hazırlık ve strateji belirlemek çok önemli. Ancak ondan da önemli olan moral-motivasyonu üst seviyeye çıkararak sınavda kaygıyı en aza indirmek. 

SINAVA KADAR DÜZEN İÇİNDE HAREKET EDİN

Yapılan araştırmalar sınav zamanı yaklaştıkça sınav kaygısında artışın arttığını gösteriyor. Adayların sınav öncesi tempoyu ayarlayıp hayatını düzene sokması, sınavdaki başarıyı arttıran etkenlerin başında geliyor. Bu sebeple çalışma düzenini ve motivasyonunu bozan hareketlerden kaçınmak önemli. 

TEMPONUZU KORUYUN 

Kalan zamanı verimli değerlendiren ve kaygısını kontrol altına alan adayların sınavda avantajlı olacağını belirten Eğitim Uzmanı Faruk Ardıç, “Adaylar bu döneme kadar olan zaman dilimine belki yavaş belki hızlı belli bir tempo ile geldi. Yorulma ve sıkılmaya bağlı olarak çalışma heyecanını yitirenler de olabilir. Ancak son döneme girdiğimiz için temponun biraz daha arttırılması gerekiyor. Adaylar hedeflerini tekrar gözden geçirmeli ve yeniden hayallerine odaklanmalı” diyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR