BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

2016 oruç tutamayanlar ne kadar oruç fidyesi vermeli?

2016 ramazan ayında oruç tutamayanlar ne kadar para ödemeli? Bu sene ne kadar oruç fidyesi verilmesi gerekiyor? İşte 2016 oruç fidyesi hakkında ayrıntılı bilgi...

Oruç fidyesi ne demek? 2016 oruç fidyesi ne kadar verilmeli? Ramazanda oruç tutamayanlar ne kadar oruç fidyesi vermeli? İşte oruç fidyesi hakkında ayrıntılı bilgi...

Fidye, bazı ibadetlerin yapılamaması ya da yapılması sırasında birtakım kusurların işlenmesi halinde ödenen dini mali yükümlülüktür. Peki 2016'da oruç fidyesi ne kadar oldu?

İbadetler arasında hac ve oruç için fidye verilebilir. İhtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kişiler, daha sonra kaza etmesi mümkün olmayan kimseler oruç tutamadığı her gün için fidye öder. Bir fidye miktarı bir sadaka-i fıtır miktarı kadardır.

Sadaka-i fıtır bir kişiyi bir gün için doyuracak yiyecek veya bunun karşılığı miktarında paradır. Fidye vermek durumunda olan ancak maddi gücü bulunmayan kişiler ise Allah'tan af diler.Günler uzun olduğu için oruç tutamayan hasta veya yaşlılar kısa günlerde oruç tutarak kaza edebilirler.

Oruç fidyeleri Ramazan ayının sonunda topluca verilebileceği gibi, Ramazan ayında günlük olarak ve ayın başında da verilebilir.

2016 ORUÇ FİDYESİ NE KADAR? 

Fidye fiyatları her yıl değişir ve bu da Diyanet yetkilileri tarafından açıklanır. Fidye fiyatları 2016 yılında Kayseri Müftüsü Doç.Dr. Şahin Güven tarafından duyuruldu. 6 Haziran'da başlayacak olan Ramazan'da oruç tutamayacak hasta ve yaşlıların vereceği günlük fidye bedeli en düşük 15 TL olarak açıklandı. Ayrıca Şahin Güven "Sadaka-ı fıtır ve oruç fidyesi ödeyen Müslüman, ihtiyacı olan yoksullara az da olsa bir şeyler verebilme ve yardımlaşmanın sevincini yaşar. Bundan dolayıdır ki fıtır sadakası (fitre) ve fidye, zekattan farklı olarak, yerine getirilir. Diyanet İşleri Başkanlığımız ülkemizdeki mevcut sosyo-ekonomik hayat şartlarını ve 1 kişinin günlük asgari gıda ihtiyacını göz önünde bulundurarak; 2016 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2017 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede, sadaka-i fıtır ve günlük fidye miktarının 15 lira olarak belirlemiştir. Bu miktar en alt sınırdır. Gücü yeten ve durumu iyi olan daha fazlasını verebilir. Yani, üst sınırı yoktur." dedi. Oruç fidyesi geçtiğimiz yıl ise 11.5 TL'idi.

ORUÇ FİDYESİ KİMLERE VERİLMEZ? 

Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir. Bunun yanında dedeye, anneye, babaya, büyük anneye, toruna, hanıma, evlada ve kafire fitre vermez mümkün değildir. Eğer gelin, damat, kayınvalide,kayınpeder, üvey çocuk ve kayınbirader gibi kan bağı olmayan akrabalar fakir ise onlara verilebilir. Hala, dayı, amca, teyze gibi kan bağı olan akrabalara fitre vermek daha çok sevaptır. Borçlu ve fakir kişiye hanımının fitre verebileceği ise İmameyne göre mümkündür.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR