BIST 10.561
DOLAR 32,27
EURO 35,03
ALTIN 2.479,54
GÜNCEL

2013 ALES'ten geriye akıllarda kalan sorular!

2013 ALES geçtiğimiz pazar yapıldı ve binlerce kişi bu zorlu sınav için adeta ter döktü. Bu sene soruların zorluğundan şikayet eden adayların aklında ise şu sorular var...

ALES nedir?

ALES, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı anlamına gelmektedir. Daha çok yüksek lisans başvuruları için girilen bir sınav olarak bilinmesine rağmen ALES, doktora başvuruları için de girilmesi gereken bir sınavdır. Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, yurt içi lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde, ilgili kurumların aday seçiminde kullanacakları puanları veren bir sınavdır.


ALES ne zaman yapılmaktadır?

ALES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yılda iki kez yapılır. Adaylar istediği dönemdeki sınava girebilmektedir. İlkbahar dönemi sınavı mayıs aylarında, sonbahar dönemi sınavı ise kasım aylarında yapılmaktadır. Sınavlar her zaman pazar günü yapılır.


ALES puanı nedir?

ALES puanı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında alınan puandır.
ALES puanı hesaplama aracıyla hangi türdeki ALES puanlarını hesaplayabilirim?

ALES Puanı özel formüller kullanılarak hesaplanmaktadır.


ALES puanı kaç yıl geçerlidir?

Geçmiş yıllarda geçerlilik süresi 2 yıl olan ALES sınavı 31.07.2008 tarihinde resmi gazetede yayınlanan duyuruya göre 3 yıla çıkarılmıştır.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR