BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
SAĞLIK

20 bin uzman hekime ihtiyacımız var

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Şu anda Türkiye'nin 20 bin uzman hekim ihtiyacı var. Masada 5 bin hekimimiz varsa, bu hekimler tüm Türkiye'ye dengeli bir şekilde hizmet verecek. Dengeyi birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü ile Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'nin (OHSAD) işbirliğiyle WOW Otel'de düzenlen iftara katılan Müezzinoğlu, Türkiye'de sağlık sektörönün son 10 yılda önemli mesafeler kat ettiğini belirterek, sağlık alanında hizmet sunan tüm taraflara eşit davranacaklarını söyledi.

Türkiye'de sağlıkta özel söktörün dünya standarlarını yakaladığını kaydeden Müezzinoğlu, "Türkiye Cumhuriyeti sosyal bir hukuk devletidir. Kamu olarak 75 milyona en uygun hizmeti sunmak, bunu planlamak Sağlık Bakanlığı'nın görevidir. Tüm taraflara dengeli davranacağız. Buna vakıf hastanelerini de ekleyeceğiz. Sağlıkta her üç ayağa destek vermek ve bunu birlikte güçlendirmek...Bu akşam burada toplananlar bunu sağlayacaktır. Bize bunu koordine etmek düşüyor. Önümüzdeki süreçte özel sektör, üniversite temsilcileri ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri, sorunların çözümünü hep birlikte planlayacaklar. Bir müsteşar yardımcımız bu alanda dinamiklerimizi daha iyi bir noktaya taşımak için görev üstlenecek" diye konuştu.

Müezzinoğlu, temel sorumluluklarının 75 milyon Türk vatandaşına daha iyi hizmet sunmak olduğunu kaydederek, bunu da sağlık hizmeti veren tüm bileşenlerle birlikte başarmak istediklerini vurguladı.

Tıp fakültelerinde 20 yıl önce Türkiye'de fazla hekim olduğu gerekçesiyle kontenjanların arttırılmadığını dile getiren Müezzinoğlu, "Gittiğim her ilde bana uzman doktor talebi geliyor. Bize çocuk, kadın hastalıkları uzmanı lazım diyorlar. Olsa dükkan sizin. Şu anda Türkiye'nin 20 bin uzman hekime ihtiyacı var. Masada 5 bin hekimimiz varsa, bu hekimler tüm Türkiye'ye dengeli bir şekilde hizmet verecek. Dengeyi birlikte yapacağız. Ağustos ayında 300-400 civarındaki kadroyu özel sektörümüze ilk planda vereceğiz. Bunu yıl sonuna doğru arttırmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Müezzinoğlu, sağlık hizmeti veren bir kurumu kapatmak, mühürlemek, hizmet alanını daralmak gibi bir anlayışlarının bulunmadığını, ancak sağlık hizmetinin standardından da vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'yi 2011 ve 2012 yılında sağlık alanındaki gelişmelerden dolayı örnek gösterdiğine dikkati çeken Müezzinoğlu, "Örnek olmayı, her geçen gün daha iyi olma noktasına taşıyacaksak, tıp merkezlerimizin, hastanelerimizin standardını yükseltmeyi masamızda tutmamız gerekir. Bu süreçlerde iletişimi çok daha iyi noktada tutarak, mesleğin standardını ve etik değerlerini koruyan bir anlayışı benimsememiz gerekir" dedi.

Sezaryen yöntemiyle doğum oranın yüksekliğine dikkati çeken Müezzinoğlu, "Sezaryen oranlarının özel sektörde yüzde 75'e geldiğini görmek ve bunun hızla artmasına ses çıkartmamak, kaale almamak... OHSAD buradaki duruşunu devam ettirirse, o zaman sezaryen oranıyla paralel kadro sistematiğini önümüzdeki dönemde masamıza alacağız. 75'ten 65'e indiysen gel oturalım. 65'ten 55'e indiysen gel oturalım. Neticede dünyada örnek gösterilen bir ülkeyiz. Hastaya çok konforlu mekan sağlamak öncelikli görevimiz değil. Önce görevimiz bu mesleği saygın ve etik yapmaktan geçer. Bu saygınlık ve etik duruşumuzdan sağlık mesleğini yaptığımız sürece asla vazgeçmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete değinen Müezzinoğlu, özel ve kamu sektörü ayrımı yapmadan sağlık çalışanlarına yapılan şiddete karşı duracaklarını dile getirerek, özel sektör hastanelerinden vatandaşa yüksek fatura çıkarmamalarını, yüksek fatura çıkaran hastaneleri takip edeceklerini dile getirdi.

Müezzinoğlu, sezaryenin hem anne için hem çocuk için zararlı olduğunu, sezaryenden sonra yüksek komplikasyon riski bulunduğu vurguladı.

Müezzinoğlu, reçetelerin yüzde 85'inde antibiyotik yazıldığını ve bunu bir hekimin kendisine izah etmesinin mümkün olmadığını belirterek, OHSAD'ın bunları takip etmesini ve sağlık alanının her tarafında sorumluluk almasını istedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR