BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
İŞÇİ

11 günde 12 bin işçi sendikalı oldu!

Sendika üyeliği ve istifaların noter yerine “e-devlet” üzerinden yapılmaya başlanması, işçilere adeta sendika yolunu açtı. Yeni uygulamanın ilk 11 gününde 12 bin işçi sendikalı oldu, 1248 işçi sendika değiştirdi.

Sendikalar Yasası'nda geçen yıl yapılan değişiklikle sendikaya yeni üyelikte ve istifada aranan noter şartı kaldırıldı. Ancak bu maddenin uygulaması 7 Kasım

2013 'te başladı. Böylece sendikalı olmak ya da sendikadan çıkmak isteyen işçi-lere 200 liralık masraf çıkaran noter saıtı tarihe karıştı.

EN ÇOK ÜYE HANGİ SENDİKADA?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan edindiğimiz bilgilere göre 7 Ka- sım-18 Kasım arasında, e-devlet üzerinden yapılan sendika üyeliği yaklaşık 12 bin oldu. Yeni uygulamada en fazla tercih edilen sendika 2 bin 52 yeni üyeyle Hizmet-iş olurken, ikinci sırayı bin 679 üye kaydeden Türk Metal aldı. Bu sen-dikaları 905 üyeyle Belediye-İş, 689 üye ile Tes-iş ve 673 üye ile ÖzFinans-iş izledi. 11 gün içinde 1801 işçi üyesi olduğu sendikalarından istifa ederken, bu işçilerin 1248'i yeninden bir başka sendikaya üye oldu. Buna göre 553 işçi sen-dikalardan kopmuş oldu. Sendikalar arasındaki geçiş en fazla metal sektöründe yaşandı.

İLK BAŞVURU ŞIRNAK'TAN

E-devlet üzerinden sendikaya ilk üyelik başvurusunu Halk Bankası'nm Şımak şubesinde çalışan Tayfun Kasırga yaptırdı. Kasırga, başvurusunu banka-fınans ve sigorta iş kolunda yeni kurulan Hak-iş?e bağlı Öz Finans-iş'e yaptı. E-devlet üzerinden üyeliği sendika yönetimi tarafından onaylanan ilk üye ise Koop-iş Sendikasına üye olan Teksif Sendikası'nm genel merkez çalışanı oldu.

BANKACILAR YOĞUNLUKTAN ŞİKAYETÇİ

Öz Finans-iş Sendikası Genel Başkanı Ahmet Eroğlu. banka çalışanlarının yo-ğunluktan dolayı e-devlet şifresi almaya bile fırsat bulamadığını söyledi. Ayrıca Ziraat ve Halkbank çalışanlarının büyük kısmının işçi yerine sözleşmeli personel görünmesinden dolayı sendika üyesi olamadıklarını belirten Eroğlu. sorunların çözülmesini istedi.

'Çok çalışıyoruz ücret dengesiz'

E-devlet üzerinden sendikaya ilk üyelik başvurusunu yapan Tayfun Kasırga so-rularımızı yanıtlarken. "Sisteme giren ilk kişinin ben olduğumu sonradan öğren-dim. Mesai kavramımız yok. Çoğu zaman hafta tatilimiz bile yok. Aynı şubede aynı işi yapanlar arasında dengesiz bir ücret politikası var. Bu sorunların çözül-mesi için sendikaya üye oldum" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR